İş yerinde verilen iş güvenliği eğitimlerinin içeriği kadar eğitimin çalışanlara sunulması da önemlidir. Gereğinden uzun ve ayrıntı bilgi içeren eğitim sunumu, eğitiminizin ilgi çekici ve öğretici olmasını engelleyecektir.
Eğitim sunumu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler
Eğitim sunumu hazırlarken dikkat edilmesi durumunda eğitimin daha etkili olmasını sağlayan bazı ayrıntılar vardır. Normal eğitim düzeyinde bir yetişkin kişi ortalama en fazla 30 dakika süreyle anlattıklarınıza tam olarak dikkatini verebilir. Bu da aslında etkin şekilde kullanabileceğiniz yaklaşık 30 dakikalık sürenin olduğunu gösterir.
Eğitim konusunu net olarak belirleyin
Eğitim sunumlarının en büyük problemlerinden biri birden fazla konuyu içermesidir. Genelde eğitim sunumunun akış planı yapılmaz ve konular peş peşe geldikçe yeni bilgiler eklenir. Bu tür sunumlarda çalışanlar ilk 10 dakika sonunda eğitimden tamamen koparlar.
Eğitimlerin başarılı olması için sadece tek bir ana konu ve onun detayları hakkında eğitim sunumu hazırlamalısınız. Örneğin işyerinde sağlık bilgisi başlıklı bir slayt hazırlayıp temizlik, hijyen, ilk yardım ve kış hastalıklarından korunma gibi her biri ayrı eğitim sunumu olabilecek çok fazla sayıda konudan bahsederseniz kimse anlattığınızı tam olarak anlamayacaktır.
Ayrıca her sayfada sadece tek fikir veya konu olmasına özen gösterin.
Eğitimin hedef kitlesinin durumunu değerlendirin
Eğitim vereceğiniz çalışan grubunun genel eğitim düzeyini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Ülkemizde 18 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık %40’ı ilkokul ve altı bir eğitim seviyesindedir. Ayrıca orta okul veya lise diploması olduğu halde okuma yazma güçlüğü çeken kişi sayısı da az değildir. Bu nedenle özellikle vasıfsız diye tabir edilen çalışan grubuna eğitim verirken sunum içeriğinin okunmayacağını veya tam olarak anlaşılamayacağını göz önünde bulundurun.
Bu durumun dezavantaj olmasını engellemek için sunumdaki metin yoğunluğunun az olmasına özen gösterin. Mümkünse her sayfada başlık, 1-2 kelime ve anlaşılır görseller olsun.
Sunumda kullanacağınız görsellerin kaliteli ve ilgi çekici olması için ücretsiz fotoğraf siteleri veya çevrimiçi video düzenleme uygulamaları size yardımcı olacaktır.
Sunumu detaylara boğmayın
İş güvenliği eğitimi verirken teknik bir eğitim vermediğinizi asla unutmayın. Eğitimlerde amacınız genel ve akılda kalıcı bilgiler vererek faydalı olmaktır. Özellikle elektrik ve yangın gibi konularda hazırlanan sunumlarda dikkati dağıtacak şekilde fazla ve ayrıntı bilgiye yer verilir. Bunun yerine çalışanların günlük hayatlarında da kullanabilecekleri pratik bilgilere örnekler yardımıyla yer vermek en doğrusudur. Elektrik teknikeri olmayan bir çalışanın yüksek gerilim hatlarındaki sıçrama mesafesini bilmesine gerek yoktur.
Bol örnek verin
Sunum yaptığınız konuda bol ve güncel örnekler vermeniz konunun daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca şirket içinden veya güncel haberlerden verilen örnekler hem konuya ilgiyi canlı tutacak hem de çalışanların konuya katılmasını sağlayacaktır.
Tasarım göz yormasın
Eğitim sunumunda seçeceğiniz renkler, yazı karakteri ve yazı büyüklükleri, görseller, sesler ve diğer kaynaklar yorucu olmamalıdır. Özellikle fosforlu ve parlak renkler kullanılmamalıdır. Bu renkler sunum yapılan loş veya karanlık ortamın da etkisiyle gözlerin önemli şekilde yoracaktır.
Yazı karakteri ve boyutunu sunum yapacağınız salonun şartlarını göz önünde bulundurarak seçmeniz salondaki herkesin yazıları rahatlıkla görebilmesini ve okuyabilmesini sağlar. Bu da sunuma olan ilgili yüksek tutacaktır. 30 punto veya daha büyük karakterler kullanabilirsiniz.
Sunum tasarımı olarak açık ve mat tonlarda bir renk üzerine kolay okunabilir renklerde metinleri tercih edin.
Sunum hazırladığınız eğitimin nasıl daha etkili olacağı hakkında “Eğitim Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.