Çalışma ortamları, gün içinde hem en çok vakit geçirdiğimiz hem de en fazla mikrop ve kire maruz kaldığımız yerlerdir. Özellikle sürekli kullandığımız bazı alet ve kirli yerler mikropların üremesi ve barınması için son derece elverişlidir. Bu da mikropların bu alanlarda yerleşmesine ve özellikle mevsim geçişlerinde insanlar üzerinde etkilerini daha hızlı göstermesine neden olur.
İş ortamındaki en kirli yerler listesi yaptığımızda aşağıdaki 5 yer öne çıkar.
Bilgisayar, Telefon ve Tabletler
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda bilgisayar ve telefonların, tuvaletlerden daha fazla bakteri barındırdığı düşünülmektedir. Bunun en büyük nedeni ise bir çok bakteri için en uygun ortamın bu tür elektronik cihazlar olmasıdır.
Bir çok bakteri, tozlu ve sıcak ortamlarda yaşar. Kullandığımız bilgisayar ve telefonları düşündüğümüzde toz ve sıcaklık açısından ne kadar uygun olduklarını görebilirsiniz.
Bilgisayarların klavye tuşlarının arası, kasa içleri, fan boşlukları gibi alanlar tozun biriktiği alanlardır. Özellikle klavyenin içi toz ve gıda kırıntıları açısından bakteriler içi zengin bir ortamdır. Masa telefonlarının tuşları ve ahize içi, cep telefonlarının ekran kenarları ve pil yuvaları da bakterilerin yaşaması için en uygun ortamlardır.
Bu aletlerin sağlığımız için önemli olmasının nedeni her gün uzun süreler kullanıyor olmamızdır. vücudumuz, bu tür bakteri ve diğer mikropların yaşayabileceği duruma geldiğinde hasta olmamız an meselesidir.
En çok mikrop barındıran yerler arasında ilk sırada yer alan bu aletlerin temizliği hem çok basit hem de sağlığımız için önemlidir. Sık sık uygun şekilde toz almak ve belirli aralıklarla dezenfekte edici kimyasal malzeme kullanarak temizlik yapmak, daha sağlıklı bir ortamda çalışmamızı sağlayacaktır.
Kapı Kolları, Düğmeler, Makine Kumandaları
Kapı kolları, asansör butonları, makine kumandaları gibi yerler mikropların yaşaması için çok elverişli olmasa da gün içinde çok fazla kişinin temas ettiği ve nadiren temizlenen alanlardır.
Özellikle asansörler, üretim alanlarındaki makine ve ekipmanlar, tuvaletlerdeki kapı kolları insanların diğer ortamlardan kir ve mikropları taşıyabileceği alanlardır.
Bu tür alanların mutlaka günlük temizlik planına dahil edilmeleri ve uygun dezenfektan maddeler ile temizlenmeleri gereklidir.
Araç Direksiyonları ve Vites Kolları
Tıpkı ortak kullanım alanlarındaki kapı kolları ve butonlar gibi ortak kullanılan motorlu taşıtların direksiyon, vites kolu gibi elle temas edilen alanları mikropların en fazla bulunduğu alanlardandır.
Bir çok sürücü, araç içinde bir şeyler yer ve çoğunlukla elini temizlemeden direksiyonu tutmaya devam eder. Özellikle yağlı yiyeceklerden kalan maddeler, mikrop ve bakterilerin yaşam süresini daha da uzatmaktadır.
Motorlu taşıtların da el ile temas eden bölümlerinin düzenli aralıklarla sık sık dezenfekte edilmesi gereklidir.
Tuvalet ve Lavabolar
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre insanların en az %10’u tuvaletten sonra ellerini yıkamamakta, yıkayanların % 35’lik bölümü ise sabun vb. maddeler kullanmamakta. Ülkemizde de aynı durumdan hatta belki de daha kötü bir tablodan söz etmemiz mümkün. Dolayısıyla tuvalet ve lavabolarda dışkı nedeniyle oluşan bakterilere bolca rastlamak mümkündür.
Özellikle kapı kolları, musluklar ve diğer el ile temas eden malzemeler büyük oranda -bilgisayar klavyesi kadar olmasa da- kir ve mikrop barındırır.
Tuvaletlerde üreyen bakterilerin, diğer tozlu ortamdakilerden en büyük farkı ishal gibi hastalıklara çok kolay yol açabilmeleridir. Bu nedenle tuvalet ve lavabo gibi ortamların düzenli temizliğine çok özen gösterilmeli, mümkün olan tüm alanlar el değmeden çalışabilir hale getirilmelidir.
Ortak Kullanılan Mutfaklar
İşyerlerinde ortak kullanılan mutfak ve çay ocağı gibi alanlar da en kirli yerler arasındadır. Özellikle kim tarafından temizleneceği belirlenmemiş bu tür alanlarda artık gıda maddeleri çok uzun süre temizlenmeden kalabilmektedir. Ayrıca bir çok kişi tarafından kullanılan buzdolabı veya gıda dolapları da düzenli temizlenmediği için yüksek sayıda bakteri ve mikroba ev sahipliği yapar.
Bu durum hem içindeki gıdaların bakteriler nedeniyle daha çabuk bozulmasına hem de tüketildiğinde bazı rahatsızlıklara sebep olmasına yol açar.
Ortak kullanılan mutfak alanlarında buzdolapları, gıda dolapları gibi dolapların düzenli olarak tamamen boşaltılıp iyice dezenfekte edilmeleri gereklidir. Ayrıca sıcak su kazanları, çaydanlık veya kahve makinesi gibi sıcak eşyaların da aynı şekilde düzenli olarak temizlenmeleri gereklidir. Tezgah ve masalar da aynı şekilde günlük temizlik haricinde dezenfekte edilerek kullanılmalıdır.