İşyerlerinde Salgın Hastalıklara Karşı Alınması Gereken Önlemler
Salgın hastalıklar işyerlerinde çalışanların sağlığını tehdit eden en önemli tehlikelerin başında gelir. Özellikle kış aylarında gündeme gelseler bile salgın hastalıklar her mevsimde ortaya çıkabilirler.
Salgın hastalıklar, küresel boyutta düşündüğümüzde dünyanın belirli bir bölgesinde ortaya çıkıp geniş bir alana yayılabilen hastalıklardır. Ancak işyerlerinde, işyeri dışına taşmasa bile salgın hastalıklar görülebilir.
Salgın Hastalıkların Nedenleri
Salgın hastalık olarak tanımlanan hastalıklar farklı oluşum ve yayılma özellikleri taşırlar. Örneğin hava yolu ile bulaşan hastalıklar olduğu gibi temas etme ile bulaşan hastalıklar da olabilir.
Salgın hastalıkların görülmesinin nedenleri başında hijyen önlemlerinin alınmamış olması gelir.
Hastalık taşıyan çalışanlar, hijyen koşullarının yeterli olmadığı ortamlarda diğer çalışanlara çok hızlı şekilde hastalıkları bulaştırabilirler.
Hastalıkların salgın boyutuna gelmesinin bir başka nedeni de tespit ve izole etme sürecinin yavaş işlemesi veya işlememesidir.
Grip, Covid-19, SARS, MERS, Kuş Gribi, İshal, Hepatit, Lejyoner Hastalığı gibi hastalıklar bulaşıcı ve salgın hastalık olarak düşünülebilir.
Salgın Hastalıklara Karşı Alınacak Önlemler
Acil Durum Planları
Salgın hastalıklar, önemli acil durumlar arasında yer alır. Her işyeri salgın hastalıklara karşı önceden neler yapacağını planlamış olmalıdır.
Acil durum planları yapılırken, planlama adımları net olarak ifade edilmelidir. Kim, neyi ne zaman yapacağını çok iyi bilmelidir.
Ayrıca acil durum planlarını destekleyecek şekilde gerekli malzeme stoğu da yapılmalıdır.
Sağlık Hizmeti
Eğer işyeri az tehlikeli sınıfta değilse işyeri hekimi hizmeti almak zorundadır. Bu durumda ayda en az 1 defa hizmet veren bir işyeri hekimi olacaktır.
İşyeri hekimleri, salgın hastalıkları önlemek amacıyla hastalıkların oluşabileceği veya bulaşabileceği durumları önceden tespit etmesi gerekir.
Hastalık görüldükten sonra tespit edilmesi ve doğru sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi de işyeri hekimi sorumlulukları arasındadır.
Hijyen
Özellikle çok sayıda kişinin bir arada çalıştığı işyeri ortamlarında hijyen çok büyük önem taşır. Yeterli hijyenin sağlanabilmesi için işyerinde hijyen prosedürü uygulanmalıdır.
Hijyen için öncelikli olarak;
- Düzenli temizlik,
- Kişisel temizlik malzemeleri (Sabun, havlu vb.)
- Temiz su,
- Havalandırma,
- Kişisel kullanım ürünleri (bardak vb.)
konuları gözden geçirilmelidir.
Düzenli temizlik birçok işyerinde yüzeysel yapılmaktadır. Ancak işyerinde tüm alanlar belirlenen sıklıkta işyeri içinden görevli kişiler veya profesyonel kişiler tarafından temizlenmelidir.
Temizlik sıklığı, temizlenecek alanın özelliğine göre değişecektir. Örneğin;
- Tuvalet (Günde 4 defa)
- Yemekhane (Günlük)
- Ofisler (Haftalık)
- Servis araçları (Haftlık)
- Depo (Aylık)
- Su sebili (3 aylık)
- Havalandırma (3 aylık)
gibi sıklıklar belirlenmelidir. Bu sıklıklar işyerinde bulunan personel sayısına ve kullanım sıklığına göre belirlenmelidir.
Temizlik malzemeleri, günlük kullanılan malzemelerdir. Bunlar kişisel kullanım için sabun, kağıt havlu, tuvalet kağıdı gibi malzemelerdir. Genel temizlik için çamaşır suyu, yüzey temizleyiciler, dezenfektanlar gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler sık sık kontrol edilmelidir.
Ayrıca malzemelerin insan sağlığı için uygun olması da sağlanmalıdır.
Temiz su, temizlik için en önemli etkendir. Temiz ve akar su, temizliğin temelini oluşturur. Bu nedenle kullanılan su mutlaka temiz olmalıdır. Suyun temizliğinden emin olmak için su klorlama yöntemi kullanılabilir.
Havalandırma, hava yolu ile bulaşan hastalıkların önüne geçmek için en etkili yöntemler arasındadır. Kapalı alanları günde en az 15 dakika doğal hava ile havalandırmak gereklidir. Bu süre ortamın havasının tamamen değişmesi için yeterli olacaktır.
Tuvalet, yemekhane, mutfak ve çay ocağı gibi alanların da özel olarak mekanik havalandırma yolu ile havalandırılması gerekir.
Çok sayıda kişinin çalıştığı yerlerde ortak kullanılan malzemeler bulaşıcı hastalıklar açısından en riskli malzemelerdir. Özellikle bardak ve kıyafetler mutlaka kişiye özel olmalıdır. Su ve çay içmek için mutlaka tek kullanımlık bardaklar kullanılmalıdır.
Çalışma Ortamı ve Ortak Alan Düzeni
Bulaşıcı hastalıklar genellikle hava yolu ve temas ile bulaşır. Buna en uygun alanlar da yemekhane, soyunma odası, toplantı salonu, personel servisleri gibi ortak kullanım alanları ve toplu çalışılan yerlerdir.
Salgın hastalıkları önlemek için sosyal alanlarda aynı anda bulunan insan sayısını azaltmak gerekir. Bu sayede doğrudan temas önlenmiş, hava yolu ile bulaşma riski ise azalmış olur.
Toplu çalışma alanlarında da kişiler arası mesafenin en az 1 metre olacağı şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.
Eğitim, Bilgilendirme
Çalışanlar, özellikle kişisel hijyen ve salgın hastalıklar konusunda eğitilmelidir. Bu eğitimler uzun aralıklarla değil sık sık tekrarlanmalıdır. Ayrıca belirli yerlere bu konuda hazırlanmış bilgilendirme görselleri de asılabilir.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.