Salgın Hastalıklara Nasıl Hazırlanmalıyız?
Salgın hastalıklar tarihin her döneminde insanlık için en önemli sağlık sorunlarından biri olarak çok sayıda insanın kısa sürede ölümüne neden olmuşlardır.
20. yüzyıla kadar ağırlıklı olarak veba, kolera ve grip türleri, 20. yüzyıl ortalarına kadar farklı grip türleri milyonlarca insanın toplu şekilde ölümüne neden olmuştur.
Son yıllarda ise 2002’de ortaya çıkan SARS, 2007’de ortaya çıkan Ebola, 2012’de ortaya çıkan ve halen devam eden MERS, 2015’te ortaya çıkan H1N1 yani domuz gribi ve 2020’nin ilk günlerinde ortaya çıkan COVID-19 hastalıkları milyonlarca olmasa bile binlerce insanın ölümüne neden olmuş/olmaktadır.
Ayrıca 1960’larda ortaya çıkan ve halen varlığını sürdüren HIV virüsüne bağlı AIDS hastalığı da yaklaşık 40 milyon kişinin ölümüne neden olmuştur.
Tüm bu hastalıkların ortak yanı belirli bir merkezden başlayıp geniş çevreye yayılmaları ve ölümcül olmalarıdır.
Salgın Hastalık Nedir?
Salgın hastalık, dünyanın belirli bir bölgesinde ortaya çıkıp geniş bir alana yayılabilen hastalıklardır. Salgın hastalıklar bazen sadece bir veya birkaç ülke ile sınırlı kalırken bazen kıtasal olarak yayılım gösterebilirler.
Salgın hastalıkların başlangıç aşamasında bulaşıcı hastalığa neden olan bir virüs veya bakteri dünyanın bir bölgesindeki insanları enfekte eder ve zamanla milyonlarca -bazen milyarlarca- kişiyi etkileyecek şekilde yayılır.
Salgın hastalıklar son derece yıkıcı olabilirler ve günlük yaşam üzerinde aşağıdaki etkileri gösterirler:
- Tedarik zincirlerinin yavaşlaması, durması.
- Ekonomik zorluklar.
- Okul veya işletmelerin kapanması.
- Seyahat kısıtlamaları
- Yanlış bilgi, karışıklık veya panik.
Salgın hastalıklara karşı alınacak toplu önlemlerin yanında bireysel olarak da riski en aza indirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Salgın Hastalık Hazırlığı
Salgın hastalıklardan çoğunlukla iki türlü etkileniriz. Bunların başında hastalığa yakalanma riski vardır. Diğer etki ise günlük hayatın askamasından doğan etkilerdir. İki duruma karşı da farklı şekilde önlemler alınabilir.
Güvenilir ve Gerçek Kaynakları Takip Edin
Salgın hastalık sırasında doğru bilgi çok önemlidir. Salgın hastalıkların ilk aşamalarında hastalık hakkında bilinmeyen çok fazla detay vardır. Patojenin yani hastalığa neden olan virüs veya bakterinin ne olduğu, nasıl yayıldığı veya en fazla kimin risk altında olduğu henüz net olmayabilir.
Araştırmacılar ve sağlık görevlileri bu sorulara cevap bulmak için çalışırken yanlış bilgi ve söylentiler özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılacaktır. Bu da paniğe neden olabilir.
Doğru bilgi alabileceğimiz en güvenilir kaynaklar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı‘dır. Yetkililerin yaptığı açıklamaları ve bilgilendirmeleri takip ederek en doğru şekilde bilgi alabilirsiniz.
Bu gibi dönemlerde ünlüler veya haber yorumcuları yerine bilim insanları, sağlık görevlileri veya bulaşıcı hastalık uzmanlarını dinlemek en doğrusudur.
Temel Malzemeleri Depolayın
Salgın hastalık sırasında evinizde günlük yaşam için gerekli temel malzemelerin bulunması iki açıdan çok önemlidir;
- Diğer kişilerle doğrudan teması azaltmak.
- Zarar gören tedarik ve üretim zincirinden etkilenmemek.
Salgın hastalıklar çoğunlukla insanlardan hava veya temas yolu ile bulaşır. Hastalığa yakalanmamak için kişilerle teması kesmenin en iyi yolu, mümkün olduğu kadar az dışarı çıkmaktır. Bunun için evinizde temel ihtiyaç malzemelerini bulundurmak iyi bir fikir olacaktır.
Bununla beraber salgın hastalık durumlarında gıda ve temizlik ürünlerinde kıtlık ve tedarik sorunları yaşanması doğaldır. İhtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanabilir ve hastalık riskine daha fazla maruz kalabilirsiniz.
Evinizde olması gereken temel malzemeler;
- Herkese 2 hafta yetecek kadar içme suyu.
- Reçeteli ilaçlarınız.
- Ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler, vitaminler, öksürük veya soğuk algınlığı ilaçları gibi reçetesiz ilaçlar.
- İlkyardım malzemeleri.
- 2 hafta yetecek kadar hijyenik ürün. (El sabunu, şampuan, ped, bebek bezi vb.)
- Çöp torbası
- Temizlik malzemesi
- Tuvalet kağıdı
- Bozulma ihtimali düşük kuru gıdalar.
Bu malzeme listesini kendi ihtiyaçlarınıza göre genişletebilirsiniz.

Deprem gibi acil durumlar için hazırladığımız acil durum çantası da bu konuda fikir verebilir.
Acil Durum Planı Yapın
Salgın hastalıklar çok hızlı yayılabilirler. Bu nedenle önceden bir acil durum planınızın olması çok önemlidir. Plan yapmak, hazırlanma fırsatı da verecektir.
2 hafta boyunca evden çıkmayacağınızı düşünerek evde yapabileceğiniz aktiviteleri planlayın. Çocuklu aileler için bu biraz daha önemlidir.
Hastalıktan etkilenme ihtimaline karşı sağlık hizmeti alma alternatiflerinizi gözden geçirin. Sağlık sigortanız varsa tüm aile fertlerinin sigorta koşulları hakkında bilgili olmasını sağlayın.
Tavsiye Yazı: Acil Durum Planı
Salgın Hastalık Sırasında Yapılması Gerekenler
Bir salgın hastalık bulunduğunuz bölgeye ulaştığında birkaç basit önlem alarak hastalanma riskinizi ve patojeni başkalarına geçirme riskinizi sınırlayabilirsiniz.
Hastalığı Tanıyın
Hastalığın hangi yollarla bulaştığını, belirtilerini ve korunma yöntemlerini yetkili kişilerin yönlendirmelerini dikkate alarak öğrenin.
Bilgilendirmeleri Takip Edin
Hastalık sırasında yetkililer tarafından yapılacak izolason ve karantina yönlendirmelerini takip edin. Seyahat önerilerini dikkate alın.
Kişisel Hijyene Önem Verin
Salgın hastalıklar yaygın olarak solunum ve temas yolu ile kişiden kişiye bulaşır. Bunu önlemenin en etkili yöntemi bireysel hijyene önem vermektir. Salgın hastalık dönemlerinde her zaman olduğundan daha fazla kişisel hijyene önem verin.
Kişisel hijyen için;
- Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın.
- Yüzünüze, gözünüze, burnunuza dokunmayın.
- İnsanlara yaklaşmayın.
- Kalabalık ortamlarda bulunmayın.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.