osgb
etiketleme kilitleme

Maden İşçiliğinde En Çok Görülen Mesleki Hastalık: KOAH

KOAH Hastalığı Nedir?


KOAH veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı, zamanla kötüleşen artan nefes darlığına neden olan bir dizi akciğer hastalığına atıfta bulunan bir terimidir. KOAH, amfizem, kronik bronşit, refrakter astım ve bazı bronşektazi formlarını ifade edilir. KOAH’lı hastalar, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi diğer durumları geliştirme riski altındadır.

Amfizem, akciğerlerin hava keseleri (alveoller) hasar gördüğünde ve büyüdüğünde, nefes darlığına neden olur. Önceki araştırmalara göre her bir akciğer ortalama 480 milyon alveol içerir.

Nefes aldığınızda, alveoller genişler ve gerilir, oksijen alır ve ince duvarları içindeki küçük kılcal damarlarda kana taşır. Nefes aldığınızda, alveoller kolayca söner ve hava yollarından karbondioksiti vücuttan atar. KOAH hastalığı olan insanlarda, alveolar duvarlar hasar görür ve hava keseleri normal elastikiyetlerini kaybederek akciğerlere (bronşiyollere) hava yollarının çökmesine neden olur.

KOAH Hastalığı Belirtileri

KOAH, nefes verdikten sonra akciğerlerde havanın sıkışmasına neden olur ve genellikle akciğer fonksiyonunu azaltır. KOAH semptomları son derece ağrılı, rahatsız edici olabilir ve hayatınızın birçok yönüne müdahale edebilir. KOAH hastaları semptomların şiddetlendiği bölümler yaşayabilir; Bu şiddetli semptomların alevlenmesi en az birkaç gün sürebilir.

KOAH’ın erken belirtileri ve semptomları hafif olabilir ve şunlardır:

● Mukus içerebilen kalıcı öksürük
● Göğüste sıkışma
● Hırıltı
● Dispne veya aktivite ile kötüleşen nefes darlığı
● Yorgunluk

Durum kötüleştikçe, aşağıdaki gibi başka semptomlar gelişebilir:

● Siyanoz, cildin maviliği, özellikle dudaklar ve tırnak yatakları
● Kilo kaybı
● Hızlı kalp atımı
● Ödem veya ayak ve ayak bileklerinde şişme

KOAH Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Amfizem ve kronik bronşit dahil tüm KOAH formları, solunan havadaki tahriş edici maddelerden kaynaklanır. Sigara içmek KOAH’ın ana nedenidir, ancak sigara içmeyenler de hastalığa yakalanabilirler. KOAH semptomları geliştiren çoğu insan en az 40 yaşındadır. 40 yaşın altındaki kişilerde KOAH olabilir, ancak nadirdir.

KOAH’ın diğer nedenleri şunlardır:

● Kapalı mekan hava kirliliği
● İş yerinde toz ve kimyasal dumanlara maruz kalma
● Astım
● Sık çocukluk çağı solunum yolu enfeksiyonları
● İkinci el duman(sigara içilen ortam) ve diğer hava kirleticilere maruz kalma

Teşhis genellikle bir dizi test ile yapılır. Solunum fonksiyon testi, teneffüs edebileceğiniz ve nefes verebileceğiniz hava miktarını ölçer. Bu testler genellikle spirometri kullanır ve doktorunuzun bazen belirtiler göstermeden önce bile KOAH ve diğer akciğer hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı olabilir. Diğer tanı testleri göğüs röntgenleri, BT taramaları, laboratuvar testleri ve arteriyel kan gazı analizidir.

KOAH Hastalığı Tedavisi

Tedavi semptomları hafifletmeye, yaşam kalitesini iyileştirmeye ve durumu kötüleştirebilecek yaşam tarzı alışkanlıklarını düzeltmeye odaklanır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için, sigarayı bırakmak ve akciğer tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir.

Koah Hastalığı hastalığının tedavisi planının bir parçası olabilecek ilaçlar şunlardır:

● Hava yollarını açmak için bronkodilatörler (inhalerler)
● Hava yolu inflamasyonunu azaltmak için steroidler
● Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler

KOAH hastalığına iyi gelenler ise şunlardır;

● Solunum için kullanılan kasları güçlendirmek için özel bir egzersiz veya aktivite planı
● Nefes alma stratejileri
● Psikolojik danışma
● Sağlıklı bir kiloyu korumak için diyet değişiklikleri
● Odun sobası veya şöminenin iyi havalandırıldığından emin olun.
● Dışarıda gözle görülür bir hava kirliliği varsa iç mekanda kalın.
● Evinizi dumandan uzak bir ortam haline getirin.
● Kimyasal duman ve toza maruz kaldığınız bir ortamda çalışıyorsanız, solunum koruyucu ekipman ve kendinizi korumanın diğer yolları hakkında amirinizle konuşun.

KOAH Hastalığı İlaçları

Bronkodilatörler, solunum yollarındaki kasları gevşeten, nefes almayı kolaylaştırarak vücuda daha fazla oksijen sağlayan ilaçlardır. Bunlar genellikle bir inhaler yoluyla verilir. KOAH daha şiddetli ise, bronkodilatörler iltihabı azaltmak için bir inhalerde steroidlerle karıştırılır. Doktorlar ayrıca, alevlenme sırasında iltihabı azaltmak için solunum yolu enfeksiyonları veya steroidlerle savaşmak için antibiyotikler de reçete ederler. KOAH hastalarının solunum yolu enfeksiyonlarından ciddi komplikasyonları olabileceğinden, doktorlar grip ve zatürre için aşı önerir.

KOAH hastalığı sinsice ilerleyen ve hastalığın seviyesi sürekli artan bir sorundur. Bu sebepten belirtiler dikkatli bir şekilde takip edilmeli vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Kişinin yaşı 35’i aşmışsa sigara tiryakisi ise, işi dolayısı ile kimyasal gazlara maruz kalıyor ise nefes sorunları yaşıyor ise KOAH hastası olması muhtemeldir. Bu durumda kişi göğüs hastalıkları hastaneleri gibi alanında uzmanlaşmış hastanelere gitmesi gerekmektedir.

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. İsgnedir’de yer alan hiçbir içerik, bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.