msds
osgb
etiketleme kilitleme

Araç Güvenliği Teknolojileri

Dünyada her gün binlerce kişi araç kazalarında hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütünün 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre her yıl doğal olmayan ölümlerin yaklaşık %26’sı trafik kazaları nedeniyle gerçekleşiyor. bu da yaklaşık 1,5 milyon kişi demek.

Yani dünyada hiç bir savaş, hiç bir iş kazası nedeni veya çoğu ölümcül hastalık, trafik kazaları kadar yıkıcı değil.

Teknolojinin ve akıllı sistemlerin hayatımıza bu kadar fazla girdiği son yıllarda elbette trafik güvenliği konusunda da olumlu ilerlemeler mevcut. Özellikle araçların daha güvenli hale gelmesi, trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölümleri azaltıyor.

Örneğin Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı aynı araştırmada Dünya genelinde her 100 bin kişide 18,8 ölüm oranı varken düşük gelirli ülkeler arasında bu oran 29,4’e kadar çıkıyor.

Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki yasal zorunluluklar ve toplum bilinci de trafik kazalarını azaltan başka bir etken.

Bu yazıda araç güvenliği ile ilgili en verimli 7 teknolojik gelişmeyi inceleyeceğiz.

Emniyet Kemeri

Teknoloji dendiğinde kimsenin aklına emniyet kemeri gelmez ancak emniyet kemeri araç güvenliği konusunda bu güne kadar atılmış en büyük adımların başında gelir. Emniyet kemerinin her yıl on binlerce kişinin yaralanmasını veya trafik kazalarında ölmesini önlediği tahmin ediliyor.

30-40 km/saat gibi düşük hızlarda gerçekleşen bir trafik kazasında bile emniyet kemeri olmayan bir kişinin ölme veya ağır yaralanma ihtimali çok yüksektir.

Hava Yastıkları

Hava yastıkları yani airbag sistemi, emniyet kemerinden sonra araç güvenliği adına atılmış en önemli adımlardan birisidir. Her yıl binlerce kişi hava yastıkları sayesinde çok ciddi kazalardan yara almadan kurtulabiliyor.

Ancak hava yastıklarının özellikle çocuklar için tehlikeli olması bu alanda teknolojinin biraz daha etkin kullanılması ihtiyacını doğuruyor.

Son yıllarda kullanılmaya başlanan akıllı hava yastıkları, koltukta oturan kişinin ağırlığına göre açılıp açılmayacağını algılayarak daha etkin koruma sağlayabiliyor.

Adaptif Aydınlatmalar

Klasik ön farlar sürüş anında sabit bir noktayı sürekli aynı şiddette aydınlatırlar. Bu da özellikle alacakaranlık saatlerinde ve görüş açısının kısıtlı olduğu virajlarda kaza riski ortaya çıkarır.

Adaptif aydınlatma sistemleri, hava durumuna ve yola göre konumunu ve ışık şiddetini ayarlayarak yolun sürücü tarafından çok daha iyi görülmesini sağlayan sistemlerdir.

Bazı çalışmalar adaptif aydınlatma sistemi olan araçların trafik kazası riskinin diğerlerine göre %10 daha az olduğunu ileri sürüyor.

Adaptif Hız Kontrolü

Otoyolda yüksek hızda sürüş sırasında diğer araçların hızlarının aniden azalıp artması büyük kazalara yol açabilir. Bu gibi durumlarda sürücü refleksleri veya görüş açısı her zaman yeterli değildir.

Adaptif hız sistemleri çevredeki ve öndeki araçların hızlarına göre aracınızın hızını arttırarak veya düşürerek en güvenli hızı korumanızı sağlar.

Bu sistemler hem sürücülerin daha az yorulmasını sağlar hem de insan tarafından yapılamayacak kadar geniş çevre kontrolüne imkan verir.

Çarpışma Önleme ve Otomatik Fren Sistemleri

İnsan refleksleri düşük hızlarda bile aniden önüne çıkan nesneleri algılamakta yetersiz kalabilir. Bu nedenle şehir içinde yola aniden fırlayan hayvan veya çocuklar trafik kazalarına neden olurlar.

Otomatik fren sistemleri, insan reflekslerinden çok daha güvenilir şekilde aniden yola çıkan nesneleri algılayarak frenleme yapabilirler.

Bu teknoloji sadece otomobillerde değil çalışma alanlarındaki hareketli iş makineleri için de uygulanabilmektedir.

Şerit Takip Sistemleri

Şerit takip sistemleri sürücülerin uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle şeridinden çıktığı durumlarda sürücüye uyarı verebilen veya aracı normal konumuna döndürebilen sistemlerdir. Uzun yollarda çok etkili olan bu sistemler henüz tam anlamıyla güvenilir değildir ancak ilerleyen yıllarda araç teknolojileri anlamında değişmez özelliklerden biri olacağından şüphe yoktur.

Elektronik Denge Kontrolü

İster yüksek ister düşük hızda olsun araçlar birçok nedenden dolayı kontrolden çıkabilir. Esasında araçlar tekerlerin birbirinden farklı hızlarda dönmesi ve yol tutuşunun eşit olmadığı durumlarda kontrolden çıkarlar.

Örneğin karlı ve kaygan bir zeminde tüm tekerlerin yol tutuşu farklı olacağından her biri farklı hızlarda dönerek aracın istediğiniz yöne gitmesini önlerler. Benzer şekilde ani frenlerde tekerler kilitlenerek aracın kendi başına kayarak hareket etmesine neden olurlar.

Bu gibi durumlarda araçlar sürücü kontrolünden tamamen çıkarak kazalara neden olurlar.

Elektronik denge kontrolü sistemleri, farklı durumlarda tekerler arasındaki hız farklarını dengeleyerek aracın sürekli olarak sürücü kontrolünde olmasını sağlayan önemli güvenlik sistemleridir. Hatta birçok kesim tarafından emniyet kemerinden sonra en önemli güvenlik önlemi olarak görülürler.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.