msds
osgb
etiketleme kilitleme

Karlı ve Buzlu Yollarda Güvenli Araç Kullanma Yöntemleri

Türkiye’de TÜİK verilerine göre 2015 yılında yaklaşık 1 milyon 350 bin trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 7530 kişi hayatını kaybetmiş ve 305 bin kişi yaralanmıştır. Yaralanan kişi sayısı toplam nüfusun yaklaşık %4’ü kadardır. Sadece bu rakamlar bile trafik kazalarının ne kadar büyük bir tehlike olduğu göstermektedir.

Trafik kazalarının en yoğun olduğu dönemler yazın tatil dönüşleri ve kış aylarıdır. Kışın meydana gelen kazaların büyük çoğunluğu ise hava koşullarına uygun olmayan şekilde araç kullanımıdır. Bu tür kazaları önlemek için karlı ve buzlu yollarda güvenli araç kullanma yöntemlerini bilmek gereklidir.

Kış mevsiminde araçlarda yapılacak bakım ve düzenlemeler

Kış mevsiminde araçlarda alınması gereken önlemlerin en önemlisi kış lastiği kullanmaktır. Normal lastiklerde sıcak havalarda yol tutuşunu arttırmak için kullanılan malzeme hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde işlevini yerine getiremez. Bu nedenle yaz lastiği veya dört mevsim lastikleri kış aylarında daha zor durmanıza ve aracın kaymasına neden olur. Kar yağmasını beklemeden kış aylarında kış lastiği kullanılmalıdır.

Kullandığımız tüm lastiklerin diş derinlikleri 1,5 – 3 mm arasında olmalıdır. 1,5 mm’den daha düşük diş derinliği olan lastikler ıslak zeminde yetersiz yol tutuşu gösterir.

Ayrıca aracımızdaki tüm lastiklerin aynı ebat ve diş özelliğinde olması şarttır.

Aracımızı kış şartlarına hazırlarken aküsü mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle kışın dışarıda park eden araçların aküleri soğuk nedeniyle daha da zayıflar ve aracı çalıştıramaz hale gelir.

Aracımızın frenleri, yağ seviyesi, egzoz borusu, kaloriferi, yedek lastiği, silecekleri ve cam suyu kontrol edilmelidir. Cam suyunun donmasını engellemek için özel sıvılar kullanılmalıdır.

Aracınızda yağmurluk, kuru yedek kıyafet ve mum bulundurmaya özen gösterin. Bu malzemeler yolda mahsur kaldığınızda ve acil durumlarda faydalı olabilir. Ayrıca yola çıkarken yakıt deponuzu doldurun.

Araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Karlı ve buzlu yollarda aracı normalden daha düşük hızda kullanmak gerekir. Trafikte mümkün olduğunca az hareket edilmeli, gereksiz şerit değiştirmelerinden kaçınılmalıdır.

Köprü, viyadük, rüzgarlı ve gölgelik bölgelerde buzlanma riski fazladır. Bu tür yollarda mutlaka hız düşürülmeli ve ani direksiyon hareketleri yapılmamalıdır.

Güvenli araç kullanmanın temel önceliği takip mesafesini korumaktır. Buzlu, karlı zeminlerde ise takip mesafesini iki katına çıkarmak gerekir.

Yukarıdaki grafikte görüleceği gibi hız arttıkça olayı fark edip frene basana kadar geçen sürede aracın aldığı mesafe ve durmak için aldığı mesafe artmaktadır. Ayrıca aynı hızda ıslak ve kuru asfalt üzerindeki fren mesafeleri de %50’ye yakın oranda değişmektedir.

Yola çıkmadan önce mutlaka gideceğimiz güzergahtaki yol ve hava durumunu kontrol etmeliyiz. Ayrıca yola çıkmadan önce aracımızın camlarında, farlarında, sileceklerinde ve egzoz borusunda birikmiş karları temizlememiz gerekir.

Kar küreme araçlarına dikkat !

Araç kullanırken kar küreme araçlarını asla geçmemeliyiz. Kar küreme araçlarının arkası dar ancak ön bölümleri kar küreme amacıyla geniş ve küreklidir. Kar küreme aracının yanından geçerken havaya sıçrattığı kar taneleri nedeniyle görüş çok azalır ve sürücülerin küreme aracının küreklerini fark etmesini engeller.

Kar küreme gibi büyük iş makinelerine çarpmalar çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Kar küreme aracını geçmek için durup yol vermesini bekleyin.

Kışın özellikle karlı yollarda araç kullanırken araçlarda bulunan otomatik sürüş asistanı, hız sabitleyici gibi sistemler devre dışı bırakılmalıdır. Bu gibi sistemler buzlu zeminlerde aracın daha kolay kontrolden çıkmasına neden olabilir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.