msds
osgb
etiketleme

LPG’li Araçlar Güvenli Mi?

Sağlıklı Yaşam

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle birçok sürücü araçlarında benzin yerine LPG kullanmayı tercih ediyor. LPG, benzine göre daha ekonomik olsa da kullanım sırasında bazı riskleri de beraberinde getiriyor.

Genel olarak bakıldığında güvenli kabul edilse de yetersiz ve arızalı ekipmanlar nedeniyle lpg’li araçlar yangın, patlama ve zehirleme riski taşırlar.

LPG Nedir?

Sıvılaştırılmış petrol gazı yani Liquified Petroleum Gas ifadesinin kısaltması olan LPG, bütan ve propan gazlarının karışımı olan bir gazdır.

LPG, normal şartlarda gaz olarak bulunur. Ancak taşıma ve depolama kolaylığı nedeniyle yüksek basınç ile sıvı hale getirilen LPG, gaz haline geçerek tüketilir.

LPG yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Suda çok az çözünür. Renksiz ve kokusuzdur. Bu nedenle gaz kaçağı durumunda fark edilebilmesi çok zordur.

Sıvı halde özkütlesi sudan çok düşüktür. Bu nedenle su üzerinde kalır.

LPG Patlar Mı?

Havada %2 ila %9 arasında lpg bulunması halinde patlama riski ortaya çıkar.

Bu riski ortadan kaldırmak için lpg bulunan alanların iyi havalandırılması çok önemlidir. LPG sızıntısı olması durumunda gaz yere yakın yerlerde birikeceğinden ve kokusuz olduğundan insanların koklayarak veya görerek fark edebilme imkanı yoktur.

LPG Tehlikeleri

LPG, gaz haldeyken havadan daha ağır olduğundan zemine yakın alanlarda birikir. Bu nedenle araçlardaki lpg tankında sızıntı olması durumunda bagajda birikerek patlayabilir.

Benzer şekilde sızıntı olması halinde araç içinde meydana gelebilecek elektrik kontakları nedeniyle yangın çıkabilir. Ancak lpg kaçaklarında yangın riski benzin sızıntısındaki yangın riskine göre daha düşüktür.

Sıvı haldeki LPG, hızlı buharlaşmasından dolayı ciltte ciddi soğuk yanıklarına neden olabilir.

LPG’li Araçlarda Alınacak Önlemler

Araçlarda kullanılan lpg yakıt tankları normal yakıt tanklarına göre darbe ve yüksek ısıya karşı çok daha dayanıklı özel malzemeden üretilmelidir. Otogaz lpg tankları üretim aşamasında sızdırmazlık ve sağlamlık açısından bazı testlere tabi tutulur. Bu nedenle aracınıza lpg mekanizması taktırırken mutlaka yetkili ve onaylı lpg tankları kullanmanız gereklidir.

LPG tankları üzerinde içerideki sıvı seviyesini gösteren şamandıra ve dışarı sıvı çıkışını önleyen valf bulunmaktadır. Bunların düzenli olarak test edilmesi gereklidir.

LPG tankları asla kapasitesinin %80’inden fazla doldurulmamalıdır.

Zaman zaman şamandırayı sallayarak yanıltıp tankı %80’den fazla doldurma davranışları yapılsa da bu son derece tehlikelidir.

LPG’li araçlar patlama riski nedeniyle havalandırması olmayan depo, garaj vb. gibi yerlerde uzun süreli bırakılmamalıdır. Bu nedenle kapalı otoparklara lpg’li araçlar alınmamaktadır.

Araçların gaz ayarı mutlaka yetkili servislerde yaptırılmalıdır.

Gaz kaçaklarını ateşle kontrol etmeyiniz. Gaz kaçağı olduğundan şüphelendiğiniz durumda aracı durdurunuz, tankın üzerindeki vanayı kapatınız ve yetkili servise gidiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.