Elektrikli araçlar, çevre dostu ve yakıt sarfiyatı açısından ekonomik olmaları nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmektedir. Yakın gelecekte elektrikli arabaların, benzinle çalışan arabalardan daha fazla satılacağını tahmin etmek de hiç zor değil.
Ancak elektrikli arabaları kullanırken, bakımlarını veya onarımlarını yaparken sağlık ve güvenlik riskleri konusunda dikkatli olunmalıdır. Yüksek şarj hızı, yanıcı araç aküleri, yüksek voltaj ve elektrikli parçalardaki yüksek sıcaklıklar elektrikli araçlardaki risklerden sadece bazılarıdır.
Elektrik Çarpması
Elektrikli araçlardaki en önemli risklerden biri elektrik çarpmasıdır. Elektrikli araçların bataryaları, 200 – 800 volt arasında yüksek voltajlı elektrik taşır. Evlerde kullandığımız elektrik akımının 220 Volt olduğunu düşünürsek elektrikli araçlardaki elektrik akımının ne derece tehlikeli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Ancak elektrikli araçlar, üretim sürecinde çok ciddi testlerden geçtikleri ve bir dizi uluslararası standarda uygun olarak üretildikleri için sürücüler ve yolcular açısından elektrik çarpma riskinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Bununla beraber elektrikli araçların mekanik ve elektriksel bakım ve onarımları sırasında veya çeşitli kaporta onarımları sırasında yetkisiz müdahale nedeniyle elektrik çarpması riski çok yüksektir.
Özellikle fosil yakıt motorlu araçlardan farklı olarak motor çalışmasa bile yüksek elektrik akımı ile yüklü bu araçlarda kaporta sökme, takma, puntolama, kaynaklama gibi işlerde mutlaka üretici firmanın servis prosedürlerine uygun olarak elektrik akımı devre dışı bırakılmalıdır.
Yangın
Elektrikli araçlarda, geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az yangın riski bulunduğu ifade edilmektedir. Ancak, büyük oranda lityum iyon pil kullanılan elektrikli araçlarda da özellikle trafik kazalarında ve hatalı bakım uygulamaları nedeniyle yangın riski bulunmaktadır.
Elektrikli araç yangınları, lityum iyon pillerin özellikleri nedeniyle çok hızlı yayılabilen ve klasik yöntemlerle söndürülmesi zor yangınlardır. Dolayısıyla elektrikli araçlarda yangının sadece başlangıç aşamasında yangın söndürme cihazı ile yangını daha başlamadan durdurmak mümkün olacaktır. Büyüyen yangınlara kişisel olarak müdahale etmek yerine güvenli bir mesafeye uzaklaşmak daha doğrudur.
Örneğin, bir lityum iyon pilin herhangi bir nedenle pil hücresi delinmesi veya bir araba kazası sırasında ısıya maruz kalması sonucunda veya başka sebeplerden dolayı kendiliğinden yanabildiği bilinmektedir. Böyle bir yangında alevler çok kısa sürede yaklaşık 1000 dereceye kadar yükselebilir ve araç içindekiler için ölümcül olabilir.
Elektrikli Araç Yangınlarına Karşı Alınması Gereken Önlemler
Aracınızın şarj cihazını ve kablosunu düzenli olarak kontrol edin. Şarj cihazında veya kabloda herhangi bir hasar veya aşınma varsa, kullanmadan önce bunları kontrol edin.
Aracınızı aşırı şarj etmeyin. Elektrikli aracınızı aşırı şarj etmek, uzun vadede bataryaya hasar verebileceğinden yangın riskini artırabilir.
Elektrikli aracınızı, şarj olurken açık havada bırakın.
Radyasyon ve Kimyasal Riskler
Elektrikli araçların bataryaları radyasyon yayabilir. Bu nedenle, elektrikli araçlarda bakım ve onarım yaparken radyasyon riski konusunda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca elektrikli araçların bataryaları insan sağlığı için zararlı olan çeşitli kimyasallar içerir. Aynı şekilde bataryalar üzerinde işlem yaparken ve batarya taşıma, değişimi gibi işlemlerde bu tür kimyasal maddelere karşı dikkatli olunmalıdır.
Sessiz Çalışması
Elektrikli araçlar, fosil yakıtlı araçlara göre neredeyse sessiz denecek kadar az ses çıkarırlar. Bu da araç dışındaki insanların aracın geldiğini duymamasına neden olabileceğinden yayalar için bu durum önemli bir güvenlik sorunu teşkil etmektedir.
Duyma bozukluğu olan kişiler, bisikletliler, seslere güvenerek ilerlemeye çalışan görme bozukluğu olan kişiler ve çocuklar için elektrikli araçların sessiz çalışması bir sorun olabilir.
Elektrikli Araçla Kaza Yaparsam Ne Yapmalıyım ?
Elektrikli bir araçla kazaya karıştıysanız, kendinizin ve başkalarının daha fazla yaralanmamasını sağlamak için aşağıdaki adımları izleyin:
- İlk müdahale ekiplerine ve yardıma gelen diğer kişilere aracın elektrikli olduğunu bildirin
- Aracın her zaman tam güçte yani bataryasının tamamen dolu olduğunu varsayın
- Arabayı kapatmadan önce camları indirin
- Anahtarı çıkarın ve arabadan en az 5 metre, mümkünse daha fazla uzaklaşın
- Motora, aküye, açıktaki kablolara veya bileşenlere veya kaputun altındaki herhangi bir şeye dokunmayın.
Araçla ilgilenmek için bir çekicinin olay yerine gelmesini bekleyin. Elektrikli araç size aitse yetkili bir servis sağlayıcının gerekli onarımları yapmasını sağlayın. Hasarlı bir elektrikli aracı asla onarmaya çalışmayın.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.