msds
osgb
etiketleme kilitleme

Elektrik İşlerinde İş Güvenliği Önlemleri

Elektrik, hem günlük hayatta hem de çalışma ortamında en sık karşılaşılan tehlike kaynaklarından birisidir. Bu nedenle elektrikle çalışırken gerekli iş güvenliği önlemlerini almak insan hayatı açısından çok önemlidir. Elektrik teknik bir konu olması nedeniyle çalışırken bir çok tehlikeli durum gözardı edilmektedir.

Aşağıda 15 maddede elektrikli işlerde alınması gereken iş güvenliği önlemlerini bulabilirsiniz. Yazının en altında ise bu 15 maddeyi bir talimat ve poster halinde indirebileceğiniz bir link vardır.

Elektrikle çalışırken asla su ile temas etmeyin. Asla ıslak elle herhangi bir elektrikli cihaza veya elektrik tesisatına dokunmayın veya tamir etmeye çalışmayın. Su, elektrik akımının iletkenliğini arttırır.

Asla kablosu kesilmiş, gövdesi veya fişi hasar görmüş elektrikli ekipmanları kullanmayın.

Evde bir priz veya lamba değiştiriyorsanız mutlaka önce ana sigortayı kapatın. Sigortayı kapattıktan sonra sigortanın üzerine kimsenin açmaması için mutlaka bir işaret veya kilit takın.

Elektrikle çalışırken daima yalıtkan ve yalıtımlı aletler kullanın.

Bazı elektrikli aletlerin yalıtılmamış ve bir anda habersiz şekilde elektrik akımı geçebilen parçaları vardır. Bu tür aletler mutlaka elektrik tehlikesine karşı işaretlenmelidir. Bu tür aletlerle çalışırken mutlaka elektrik ile ilgili güvenlik kurallarına tamamen uyun.

Yalıtılmamış elektrik tesisatı ile çalışırken yalıtımlı iş eldiveni ve iş gözlüğü kullanın.

Tavsiye Yazı : İş Eldiveni Seçimi

Asla çalışan elektrikli aletleri tamir etmeye çalışmayın. Mutlaka elektrik olup olmadığını kontrol kalemi veya benzeri aletler aracılığı ile kontrol edin. Kontrol ederken tüm kabloları ve metal kapakları kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Yüksek bir alanda elektrik ile çalışıyorsanız kesinlikle alüminyum veya çelik merdiven kullanmayın. Elektrik akımı vücudunuzdan geçecektir. Metal merdiven yerine bambu, ahşap veya fiberglas merdiven kullanın.

Elektrik ile ilgili eğitim almadan elektrik işleri yapmayın.

Elektrik tesisatında kaçak akım rölesi olup olmadığını ve çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin. Kaçak akım rölesi, elektrik tesisatında bir kaçak olması durumunda siz çarpılmadan elektrik akımını kesen bir koruma cihazıdır.

Daima elektrik tesisatına uygun akım oranına sahip bir devre kesici veya sigorta kullanın. Devre kesiciler ve sigortalar, kısa devre veya aşırı akım durumu oluştuğunda elektriği otomatik olarak kesen koruma cihazlarıdır. Uygun sigorta veya devre kesicinin seçimi çok önemlidir. Normalde kısa devreye karşı koruma için, normal devre akımının% 150’si oranında bir sigorta seçilir. 10 amper akımlı bir devre durumunda, 15 amperlik bir sigorta doğrudan kısa devrelere karşı koruma sağlarken 9.5 amperlik bir sigorta patlar. Ayrıca devre akımının çok üzerinde bir sigorta seçimi durumunda devreye kaldırabileceğinden çok akım gelse bile sigorta elektriği kesmez.

Yeraltı kablolarıyla çalışmak tehlikeli olabilir. Kablo çevresindeki nemli toprak iyi bir elektrik iletkenidir ve kazı için bir kürek veya kazma kullanmak, kablolara kolayca zarar verip çarpılmanıza neden olabilir. Bu nedenle, kazı yaparken yalıtılmış eldiven giymek ve mümkünse elle kazmak daha doğrudur.

Bir elektrik panosu üzerinde çalışırken, elektrik akımı geçen kabloların üzerinde daima bir koruma levhası olmalıdır. Koruma kapağı veya levha, kabloların açık uçlarına dokunup çarpılmayı önler.

Elektrik devresinden kondansatör sökerken çok dikkatli olunmalıdır. Kondansatörler, elektrik enerjisi depolayan ve doğru deşarj edilmezse kolayca elektrik çarpmasına neden olabilen parçalardır. Düşük voltajlı kapasitörleri boşaltmanın en kolay yolu, kondansatör yani kapasitör uçlarına iki yalıtılmış tornavida ile dokunmaktır. Bu şekilde kondansatör hızlı şekilde boşalır.  Yüksek voltajlı kondansatörler için 12 Voltluk ampul kullanılabilir. Kondansatör, ampulu çalıştırırken içindeki enerjinin tamamını bitirecektir.

Elektronik devre kartlarına veya farklı bir elektrik tesisatına lehim yaparken daima dikkatli olun. Gözlük takın ve lehim dumanından uzak tutun. Lehim havyasını kullanılmadığı zaman mutlaka dik tutun. Havya aşırı ısınabilir ve kolayca yanıklara neden olabilir.

Bu gibi iş güvenliği kurallarına uyulduğu sürece elektrik ile yapılan çalışmalarda iş kazası yaşama ihtimalini en az seviyeye indirebilirsiniz. Aşağıdaki linkten bu maddeleri dosya halinde indirip çalışma alanınıza asabilirsiniz.

Elektrikle Çalışma Talimatı

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.