osgb
etiketleme kilitleme

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ülkemizde tarım alanında hasat dönemi başlar. Bahçe işleri çoğunlukla herkesin yapabileceği basit işler gibi görünse de içinde büyük riskler barındırır.

Ticari olarak tarımla uğraşan kişiler bahçe işlerinde sağlık ve güvenlik şartlarını daha iyi bileceklerdir ancak dönemsel veya hobi olarak bahçe işleri ile uğraşan kişilerin bazı önemli sağlık ve güvenlik şartlarını bilmesinde fayda vardır.

Bahçe veya tarlada en sık görülen risk konuları şunlardır ;

Tarım Kimyasalları ve Gübreler

Bahçe ve tarlalarda kullanılan kimyasal maddeler genellikle zararlı canlıları ürünlerden uzak tutmak veya ortadan kaldırmak amacı taşır. Bu nedenle zehirli ve insan sağlığını da tehdit eder türde maddelerdir. Bu tür tarım ilacı ve kimyasal içerikli gübrelerin el, ağız, yüz veya göz gibi organlarımız ile doğrudan temas etmesi son derece tehlikelidir.

Ayrıca bu kimyasal maddelerin toprak veya atık sular yolu ile içme veya kullanım suyu kaynaklarına karışması, insan ve çevre sağlığını doğrudan etkiler.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
Tarım Kimyasalları

Bu nedenle tarım kimyasallarını kullanırken mutlaka iş eldiveni, maske gibi kişisel koruyucu donanım kullanılmalı, atıklar güvenli şekilde ortadan kaldırılmalı ve eğer mümkünse doğal ve zararsız yöntemler uygulanmalıdır.

Elektrik

Tarla ve bahçe gibi yaşam alanında uzak ortamlarda elektrik altyapısı olmayabilir. Bu nedenle genellikle elektrik ihtiyacı seyyar jeneratörler veya en yakın yerleşim yerinden uzatma kabloları ile karşılanır. Çoğunlukla sıcak havada çeşitli araçların ve aletlerin kullanıldığı bu tür ortamlarda jeneratörler ve kablolar tehlike oluşturur.

Jeneratörler, mutlaka doğrudan güneş ışığı gelmeyen bir alanda çalıştırılmalı, yakıtları güvenli şekilde depolanmalıdır. Çocukların jeneratöre yaklaşmaması ve jeneratör çevresinde sigara içilmemesi de çok önemlidir.

Tavsiye Yazı : Elektrik İşlerinde İş Güvenliği Önlemleri

Kablolar ise araçların geçmediği ve çalışma olmayan kuru alanlardan geçirilmelidir. Ekli kablolar dikkatlice onarılmalı veya değiştirilmelidir.

El Aletleri

Bahçe ve tarım alanlarında bir çok el aleti kullanılabilir. Bu aletlerin bir çoğu eski ve güvenlik mekanizması bulunmayan aletlerdir. Bu nedenle özellikle kesici özelliği olan aletler, tarla işlerinde en çok yaralanmaya neden olan aletlerdir.

Bunların yanında bakım-onarım işleri için de aletler kullanılır ve bir çok alet kullanım amacı dışında kullanılmak zorunda kalınabilir.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
El Aletleri

El aletlerinden kaynaklanan riskleri azaltmak için kullanılan alet hakkında mutlaka bilgili ve tecrübeli olunmalı, her alet üretilme amacı dışında kullanılmamalıdır.

Böcek, Sürüngen ve Kemirgen Canlılar

Bahçe ve tarlaların asıl sahipleri, doğal hayatın döngüsü içinde bulunan böcekler, fare ve yılan gibi canlılardır. Bu tür canlılar, insanlarla karşılaştıklarında kendilerini koruma içgüdüleri ile saldırgan olabilir, salgıladıkları sıvılar zehirli olabilir veya hastalık taşıyabilirler.

Bu gibi canlıların etkilerinden korunmak için uzun elbiseler şapka benzeri giysiler giyilmelidir. Ağaçlı bitkiler ile yapılan işlerde, işe başlamadan önce dallar hafif şekilde sallanırsa bazı böcekler düşecektir. Ayrıca kemirgen ve sürüngenleri uzaklaştırmak için köpeklerden yararlanılabilir. Köpekler bu gibi canlıları bulup uzaklaştırırlar.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
Tarla fareleri çoğunlukla zararsızdır.

Ayrıca hasat dönemi öncesi bahçedeki gereksiz otları temizlemek de bu tür canlıların daha kolay fark edilmesini sağlayacaktır.

Bir ilkyardım önlemi olarak genel panzehir içeren ilkyardım paketleri bulundurmak da faydalı olacaktır.

Bahçe düzeni yaparken bu tür canlıların uzaklaştıran bitkilere yer verilmesi de çok faydalı olur.

Ergonomik Rahatsızlıklar

Kazma, belleme, çapalama, ürün toplama ve taşıma gibi işler sanayi işleri kadar yorucu ve ergonomik açıdan tehlikeli işlerdir. Gün boyu aynı işi ağır şartlar altında yapmak insan bedenine ciddi zararlar verebilir.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik

Bu tür ergonomi tehlikelerinin önüne geçmek için yapılan iş sık sık değiştirilmeli, ara dinlenmeleri aksatılmamalı, çuvallar, sepetler veya kasalar tek kişinin taşıyacağı kadar doldurulmalıdır.

Tavsiye Yazı : Yükler Nasıl Kaldırılır ?

Güneş ve Sıcak Hava

Ülkemizde tarım bölgelerinde yaz aylarında hava ortalama 30-40 derece sıcaklıklardadır. Bu kadar yüksek sıcaklıklar açık havada çalışan kişilerin mücadele etmesi gereken en önemli etkenlerden biri halini alır. Özellikle çocuklar, kalp hastaları, tansiyon hastaları, aşırı zayıf veya aşırı kilolu kişiler ve yaşlılar sıcak hava ve güneşin olumsuz etkilerinden en çok zarar gören kişilerdir.

aşırı sıcak

Sıcak havanın etkilerini azaltmak için risk altındaki kişilerin tarla ve bahçe işlerinde çalışması önlenmeli veya azaltılmalıdır. Dinlenme alanları mutlaka gölge olmalı, su ihtiyacı karşılanmalıdır. vücut terleme ile sıvı ve mineral kaybettiği için ayran vb. içecekler tüketilmelidir.

Tavsiye Yazı: Aşırı Sıcaklarda Alınacak Önlemler

Tavsiye Yazı: Güneş Çarpması Belirtileri ve Önlemler

Tarım Makineleri (Traktör, Biçerdöver vb.)

Tarım makineleri büyük ve güçlü makinelerdir. Bu nedenle kullanımları zordur tehlike oluştururlar. Özellikle otların arasında uzanıp dinlenen veya makinelerin görüş alanı dışındaki kişilere ciddi zararlar verebilir, ölümlerine yol açabilirler.

Tarım makinelerinin tehlikelerini ortadan kaldırma amacıyla makine operatörlerinin mutlaka eğitimli olmaları gereklidir. Ancak ülkemizde bu tür araçlar çoğunlukla çiftçiler tarafından kullanıldığı için sık sık kazalar yaşanır. Tarım makinelerinin çalışması sırasında işaretçi olarak bir kişinin görevlendirilmesi son derece faydalıdır.

Ayrıca özellikle traktör gibi makinelerle insan taşımak hem trafik kanunu, hem iş sağlığı ve güvenliği kanunu hem de insanlık etiğine uygun değildir. Bu tür araçlarla insan taşınması sırasında yaşanan kazalar nedeniyle her yıl onlarca kişi hayatını kaybetmektedir.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
Traktörle taşınan işçiler.

Su Kuyuları, Kanallar ve Su Birikintileri

Tarım alanlarında kuyu, sulama kanalı veya kendiliğinden oluşmuş su birikintileri bulunabilir. Bu tür alanlara serinleme veya yıkanma amacı ile girmek son derece tehlikelidir. Özellikle çocukların bu tür alanların yakınlarında bulunmaları engellenmelidir.

Bu tür alanların kullanımı mecburi ise, asla tek başına suya girilmemeli, boğulmalara karşı mutlaka güvenlik önlemi alınmalıdır.

Bahçe İşlerinde Sağlık ve Güvenlik
Sulama Kanalları

Tavsiye Yazı: Suda Boğulmaya Karşı Alınacak Önlemler

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.