Yaz aylarında aşırı sıcak havalarla beraber çeşitli sağlık problemleri de ortaya çıkmaktadır. Sıcaklık ve nem artışı ile beraber vücut sıcaklığı da artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Normal şartlarda vücut kendi sıcaklığını terleme ile dengede tutmaya çalışır ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme yolu ile vücut sıcaklığının dengelenmesi her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca ortamdaki nem oranının yüksek olduğu durumlarda terleme ile vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir.
Şişmanlık, hastalık nedeniyle yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi olumsuz etkileyen diğer faktörlerdendir.
Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
Tavsiye Yazı: Aşırı Sıcak Havaların Zararları
Sıcak havalardan korunma önlemleri nelerdir ?
⇒ Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça doğrudan güneşin altına çıkılmamalıdır. Günün en sıcak saatleri bulunduğunuz bölgeye göre farklı olabilir. Örneğin güney bölgelerde 10.00-16.00 saatleri arası aşırı sıcak olurken Karadeniz bölgesinde 11.00-14.00 saatleri arası olabilir. Bu saatlerde denize girmek ve güneşlenmek son derece tehlikelidir.
⇒ Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş pamuklu kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Bu giysiler hem vücudun daha rahat hava almasını sağlar hem de teri emer.
⇒ Yaz mevsiminde susamayı beklemeden düzenli olarak sürekli su tüketmeye özen gösterilmelidir. Yetişkin bir insanın günde 2,5 – 3 litre yani 10-15 su bardağı su içmesi gerekir. Suyun yanında, terle beraber kaybettiğimiz mineralleri de almanız faydalı olabilir. Bunun için ayran veya maden sodası tüketilebilir.
⇒ Güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü seçimi yaparken göze zarar vermeyecek kalitede gözlükler tercih edilmeli, görme bozukluğu olanların mutlaka doktor kontrolünde gözlük alması gereklidir.
⇒ Dışarıda çalışması gerekenler güneş altında korunmasız kalmamalı, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar (ayran gibi) tüketmeye dikkat etmelidirler.
Günde 2,5 – 3 litre yani 10-15 su bardağı su içmek gerekir.
⇒ Açık havada spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, spor yaptığınız her saat için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır.
⇒ Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir.
⇒ Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
⇒ Pencerelerden doğrudan gelen güneş ışığını engellemek için perde veya güneşlik kullanılmalıdır.
⇒ Vücut ısısının yükselmemesi için sıklıkla duş alınmalı; mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
⇒ Aşırı yağlı, sindirimi zor yiyeceklerden kaçının. Vücudumuz ağır yemekleri sindirmek için uğraşırken ısı mekanizmasını ayarlamakta zorlanır. Ağır ve yağlı yiyecekler yerine sık sık ve az az meyve ve sebze yemek daha rahat sindirim yapmanıza neden olacaktır.
Alkol ve kafein vücudunuzun ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkiler.
⇒ Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
⇒ Açıkta satılan yiyecekler ve et, yumurta, süt, balık gibi çabuk bozulan besinleri tüketirken çok dikkatli olunmalıdır. Soğuk ortamda muhafaza edilmeyen bu tür besinlerin bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
⇒ Alkol ve kafein içeren içecekler tüketmeniz, vücudunuzun ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkiler. Bu nedenle öğle saatlerinde bu tür içecekler tüketmemeli, isteniyorsa akşam saatlerinde tüketilmelidir.