osgb
etiketleme kilitleme

Elle Yük Taşıma İşlerinde Güvenlik

Elle yük taşıma işi, bir veya birden fazla kişi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak malzeme/eşya kaldırılması, indirilmesi, itilmesi, çekilmesi veya hareket ettirilmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu işin yapılması sırasında uygun olmayan taşıma şekilleri nedeniyle iş kazaları ve sağlık problemleri meydana gelebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Elle yük taşıma işi ayrıca duruş bozukluklarına neden olan etkenler arasında da kabul edilir.

Taşınacak Yükler Nasıl Olmalıdır ?

Elle yük taşıma işi yaparken, taşınacak yükün çok ağır olmamasına dikkat edilmelidir.

Ağır yük kavramı kişiden kişiye değişebileceği için net bir ağırlıktan söz etmek zordur. Dünya sağlık örgütünün tavsiyelerinde bir kişinin sürekli olarak taşıyabileceği ağırlık 25 kg olarak belirtilmiştir. Tek seferde kaldırabileceği en fazla ağırlık ise 50 kg olarak tavsiye edilmiştir.

Taşınacak malzeme, kaba veya kavraması zor yapıda olmamalıdır. Ebatları büyük olan bir malzeme, hafif bile olsa rahat tutamayacağımız için elimizden kayıp düşebilir. Ayrıca taşınan malzeme içinde hareketli başka parçalar olması da, taşınan yükün ağırlık merkezini değiştireceği için yükün veya taşıyan kişinin düşmesine yol açabilir.

Taşınacak yükler vücuda yakın tutulabilmelidir.

Yükü vücudumuzdan uzak tutarak taşıdığımızda ağırlık merkezi vücudumuzdan çok uzak olacağından dengede durmak ve yükü taşımak için çok büyük güç harcamamız gerekir. bu nedenle yükler mümkünse vücuda bitişik taşınmalıdır.

Elle Yük Taşıma Yapılan Ortam Nasıl Olmalıdır ?

Elle yük taşıma işi yapılırken, yük taşınan yerin zemini mutlaka düz ve engelsiz olmalıdır. Yükü taşırken önümüzü görmekte zorluk çekeceğimiz için önümüzde engeller olmamalıdır. Ayrıca yük taşınan alanın tavanı çok alçak olmamalıdır.

Yük taşımak, yüksek efor sarf etmeyi gerektiren bir iş olması nedeniyle yük taşınan ortamın sıcaklığı yüksek olmamalıdır.

Yük Taşırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Yük taşırken ayakkabı seçimi çok önemlidir. Mutlaka tabanı kaymayan ve yükü eşit şekilde yere aktarabilen iş ayakkabısı giyilmelidir. Örnek verecek olursak, altı sert kösele türü ayakkabılar yük taşımak için uygun değildir.

Yükün üzerinde bir uyarı etiketi olup olmadığına dikkat edilmeli ve yükler bu uyarı etiketlerine uygun olarak taşınmalıdır.

Ağır ve yerden kalkmayan buzdolabı benzeri yükler iterek taşınmalıdır. Bu gibi yükleri çekerek taşımak hem daha çok güç gerektirir, hem de yük takılıp devrildiğinde altında kalma riski yüksektir.

Yük kaldırılmadan önce ağırlığı kontrol edilmeli ve nasıl taşınacağı tasarlanmalıdır. Hafif gibi görünen ağır yükleri kaldırırken boş bulunup sakatlanma riski yüksektir.

Yükler, görüşü engelleyecek şekilde üst üste taşınmamalıdır. Ayrıca yük taşırken mutlaka taşıma yönüne doğru bakılmalıdır.

Taşınan malzeme, yüksek veya uzanmayı gerektiren bir yere konulmak istendiğinde düşüp zarar görmemek için sandalye, kutu vb. eşyaların üzerine çıkılmamalı, mutlaka sağlam bir merdiven veya platform kullanılmalıdır.

elle yük taşıma

Taşıma iki kişi tarafından yapılıyorsa yük mutlaka eşit paylaştırılmalıdır. Merdiven inip çıkarken de ağırlık merkezi dengeli olacak şekilde taşınmalıdır.

Yük Nasıl Kaldırılır ?

Elle yük taşıma yaparken yükleri kaldırma yöntemine dikkat edilmelidir. Yükler kesinlikle dizlerden destek alarak kaldırılmalıdır. Belinizden destek alarak kaldırdığınız yükler vücudunuza çok daha fazla yük bindirecektir.

yük kaldırma

Yükü kaldırırken yüke mümkün olduğu kadar yakın durmalısınız. Yükü kaldırırken beliniz mutlaka dik olmalıdır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.