osgb
etiketleme kilitleme

Kış Mevsimi İçin İş Güvenliği Önlemleri

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber iş yerlerinde veya tüm çalışma ortamlarında yaz aylarında olmayan bazı yeni riskler meydana gelir. Kar yağmıyorsa kış koşullarının yaz koşulları ile aynı olduğu düşünülür ancak yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı hava koşulları bazen karlı havalardan daha riskli olabilir.

Kış koşullarında en yaygın yasanan kazalar genellikle kaygan zeminler nedeniyle meydana gelir. Hem insanların hem de araçların kayması nedeniyle birçok kaza meydana gelebilir. Ayrıca soğuk hava ve soğuk havadan dolayı kullanılan ısıtma ekipmanları da kazalara ve bazı istenmeyen hastalıklara neden olabilir.

Tum bu riskleri önlemek için bir kış planı yapmak gerekebilir.

Bu yazıda kış aylarında görülen riskler ve alınması gereken bazı önlemler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Kayma Takılma ve Düşme

Kayma, takılma ve düşme olayları ölümlü iş kazalarının neredeyse %15’ini oluşturur. Yani düz bir zeminde yürürken kayıp düşmek, sandığınızdan çok daha tehlikelidir.

Kaymaya neden olan ana faktörlerin başında kaygan zeminler gelir. Kaygan zeminleri ve kaymayı önlemek sanıldığı kadar zor olmayıp çok çeşitli yolları vardır.

Tavsiye Yazı: Kaygan Zeminlerde Alınacak Önlemler

Kayma, Takılma ve Düşmeyi Önleme Yolları

Kayma ve düşme olayları temelde kişisel dikkatsizlik gibi görünse de aslında çalışma ortamının fiziki koşulları ile ilgili bir uygunsuzluktur.

Aydınlatma

Kış aylarında güneş ışığı süresinin kısalmasıyla beraber günün neredeyse 3’te 2’sinde yeterli gün ışığı bulunmaz. Bu nedenle özellikle sabah ve akşam saatlerinde çalışma ortamları daha iyi aydınlatılmalıdır.

Dış mekan çalışma alanları ve yolları yeterli aydınlatma sağlayarak çalışanların bu nedenle kayıp düşmesine engel olabilirsiniz.

Islak ve Çürüyen Yapraklar

Eğer açık alanda çalışma yapılıyorsa ortamda ıslak veya çürümüş yaprak olması çok doğaldır. Islak ve çürümüş yapraklar, zeminin son derece kaygan olmasına neden olur.

Dış alanlarda düzenli temizlik yaparak ıslak yapraklar nedeniyle kayıp düşmei önlemek mümkündür.

Yağmur Suyu

Kar ve buz yoksa zeminin kaygan olmadığı düşünülebilir ancak kirli ve tozlu zemin yağmur suyu ile ıslandığında en az buz kadar kaygan hale gelecektir.

Ayrıca zeminde biriken yağmur suyu da kaygan zemin oluşmasına neden olur. Mermer, fayans gibi kayma derecesi yüksek zeminlerde biriken yağmur suları kayıp düşme açısından son derece tehlikeli ortamlardır.

Yağmur suyu birikimini önleyerek ve düzenli kurulama yaparak kayma tehlikesi önlenebilir.

Ayrıca dış ortamda çalışanlar için kişisel koruyucu donanım olarak kayma direnci yüksek iş ayakkabısı kullanılmalıdır.

Buz ve Kar

Buz ve kar, kış aylarına özel bilinen en yaygın kayıp düşme nedenidir. Kapalı alanlarda buzlanma ve kar riski olmasa da açık alanlarda özellikle sabah saatlerinde buzlanma riski yüksektir.

Buzlanma ve kar birikmesini önlemek için zeminde su birikmesini önlemek ve öncesinde düzenli tuzlama veya buz önleyici uygulama yapmak gerekir.

Karlı havalarda açık ortamlarda çalışanlar için kar botları kullanılması gerekir.

Soğuk

Kış aylarında elbette en büyük tehlikelerin başında soğuk hava gelir. Soğuk hava ile ilgili riskler vücut ısısı çok düştüğünde ve vücut kendini ısıtamadığında ortaya çıkarlar.

En yaygı soğuk hava ile ilgili riskler soğuk ısırması, hipotermi, uzuv donması gibi şiddetli ve önemli rahatsızlıklardır. Bu hastalıklar çok hızlı şekilde tedavi edilmezse kalıcı doku hasarı veya ölümle sonuçlanır.

Soğuk hava ayrıca vücut direncini düşürerek nezle ve grip gibi hastalıkların da ilerlemesine neden olur.

-10 ° C ila -27 ° C arasındaki sıcaklıklar hipotermi ve donma riski taşır. Ayrıca rüzgar hızının hava sıcaklığını büyük ölçüde etkilediğini de unutmamak gerekir. Örneğin rüzgar hızı 40 km/saat olan bir ortamda -5 °C hava sıcaklığı yaklaşık -14° C’ye düşer.

Soğuk havanın getirdiği tehlikelere karşı korunmak amacıyla tek bir kalın giysi yerine 3 katmanlı koruma tercih edilmelidir. en iç katman teri emen ince bir giysi, orta katman ısı yalıtımı sağlayan bir giysi ve en dış katman ise yağmur ve rüzgara karşı hava ve su geçirmez olmalıdır.

Ayrıca el için uygun özellikte iş eldiveni, baş için bere, ayaklar için bot ve yüz için gözlük kullanılabilir.

Araç Kazaları

Kış aylarında araç kazaları da önemli oranda artar. Bunun nedeni kış koşullarının araç sürmeyi olumsuz etkilemesidir.

Günün sabah saatlerinde yeterince aydınlık olmayan yollarda buzlanma ve su birikmesi gibi nedenlerle araç kazaları yaşanabilir.

Bu nedenle kış aylarında araç yolculuğu yapmadan önce hava koşulları kontrol edilmelidir. Ayrıca araçların kış koşullarına hazır olması gerekir.

Kış öncesi araçlarda aşağıdaki bölümler kontrol edilmeli ve doğru çalışması sağlanmalıdır.

  • Kış lastiği,
  • Aydınlatmalar,
  • Silecekler,
  • Kalorifer sistemi,
  • Frenler,
  • Cam suyu,
  • Antifriz ve motor yağı,

Tavsiye Yazı: Kış Lastiği

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.