msds
osgb
etiketleme kilitleme

İş Güvenliği Uzmanları İçin Motivasyon Mektubu Önerileri

Neredeyse her meslek için olduğu gibi iş güvenliği uzmanları için iş arama süreci oldukça sıkıntılıdır. Ek olarak işverenler tarafından iş güvenliği alanına yeterince önem verilmemesi, az iş imkanı ve çok kişinin bu işlere başvurması iş güvenliği profesyonelleri için iş bulma sürecini hayli zorlaştırıyor.

Örneğin bu yazıyı hazırladığım sırada popüler iş bulma siteleri arasında yaptığım bir incelemede İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki iş güvenliği uzmanı ilanlarına ortalama olarak 100’den fazla başvuru olduğunu gördüm.

Bu kadar fazla adayın arasında öne çıkmak çok zor olsa da doğru hazırlanmış bir ön yazı veya motivasyon mektubu ile bir anda diğer tüm adayların önüne geçebilirsiniz.

Motivasyon Mektubu Nedir?

Bir ön yazı veya motivasyon mektubu sadece bir formalite gibi görülse de aslında çok daha fazlasıdır. Motivasyon mektubu, işverenin sizi neden işe alması gerektiğini ve işe karşı olan istek ve ilginizi en net şekilde ifade edebileceğiniz yerdir.

Araştırmalar, işverenlerin ve yöneticilerin bir ön yazının eşlik ettiği özgeçmişleri daha fazla tercih ettiğini gösteriyor. Bu nedenle bir ön yazı veya motivasyon mektubu iş arama sürecinin çok önemli bir bileşeni haline gelmiştir.

İyi yazılmış bir ön yazı, karşı tarafa şunları gösterme fırsatıdır:

  • İlk izlenim,
  • İşe uygunluk,
  • Kişilik,
  • İstek

Kısaca özetlemek gerekirse ön yazı veya motivasyon mektubu, öne çıkarabileceğiniz kişisel özelliklerinizi, kariyerinizde neler yaptığınızı veya yapamadığınızı ve bu işe alınırsanız neler yapabileceğinizi anlatan 3-4 paragraflık bir yazıdır.

Motivasyon Mektubunda Neler Olmalıdır

İyi bir ön yazı, mutlaka başvurduğunuz pozisyona uygun hazırlanmış olmalıdır. Birçok işe başvuru yapıyorsanız motivasyon mektubunuzun belirli bölümleri sabit olabilir ancak işin özellikleri hakkındaki kısımların her seferinde tekrar yazılması gerekir.

Motivasyon mektubunu 3 ana bölüme ayırabiliriz. Giriş, gövde ve sonuç.

Giriş Bölümü

Motivasyon mektubunun giriş bölümü sizin kim olduğunuzu kısaca anlatmalı. Adınız veya doğum tarihiniz zaten başvuru yaptığınız sistemde ve özgeçmişinizde mevcut ancak adınızın arkasındaki kişinin kim olduğunu motivasyon mektubunda kısaca açıklamalısınız.

Örneğin, uzun yıllar belirli bir sektörde çalıştıysanız bunu mutlaka belirtmelisiniz. Farklı bir şehre veya ülkeye taşındıysanız bu durumu da belirtmenizde fayda var.

Hangi pozisyon ile neden ilgilendiğinizi de giriş paragrafında net olarak yazmalısınız. Bazen sadece “işe ihtiyacı var” demek bile geçerli bir neden olabilir. Önemli olan, işe olan isteğinizi doğru kelimelerle ifade edebilmektir.

Gövde Bölümü

Motivasyon mektubunuzun gövdesini 3 veya 4 paragraftan oluşturabilirsiniz. Bu bölümde geçmişteki iş tecrübelerinizin ve yeteneklerinizin, başvurduğunuz ilanın hangi bölümlerine uygun olduğunu özetlemelisiniz. Bunu yaparken içinde bulunduğunuz farklı proje veya takımlardan bahsedebilirsiniz.

Bununla beraber eğer bir kariyer değişikliği yapıyorsanız bunu da biraz detaylı olarak açıklamak sizin için faydalı olabilir.

Aldığınız tüm eğitimler olmasa da başvurduğunuz iş için önemli olduğunu düşündüklerinizi de bu bölümde dile getirebilirsiniz.

Sonuç Bölümü

Motivasyon mektubunuzu bitirirken elbette okuyucuya iyi dileklerinizi ve beklentilerinizi kibar bir dille sunmalısınız.

Motivasyon Mektubu Neden Önemlidir

İş görüşmelerinde sıklıkla “neden şirketimizde çalışmak istiyorsunuz” veya “bu iş için ne kadar uygunsunuz” gibi sorular sorulur. Motivasyon mektubu, sizin bu sorulara daha iş görüşmesine gitmeden önce verdiğiniz cevaptır ve işverenlerin işini çok kolaylaştırır.

İyi bir ön yazı, okuyan kişiden şunları uyandırır;

  • Kendinizi ifade edebilme beceriniz olduğu,
  • Geçmiş tecrübelerinizi önemsediğiniz,
  • Başvurduğunuz firmayı ve işi incelediğiniz,

Başka bir deyişle işe sadece başvurmadığınızı aynı zamanda dersinize de çalıştığınızı gösterir. Bu da sizin yüzlerce aday arasında öne çıkmanıza yardım edecektir.

Bunlara Dikkat Edin

Motivasyon mektubu yazarken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Örneğin mektubu kime hitaben yazdığınız önemlidir. Eğer işe alım sorumlusu veya yöneticinin adını biliyorsanız mektuba bu isimlere hitap ederek başlamalısınız.

Mektup dili ne çok resmi ne de çok samimi olmalıdır. Başvuru yapacağınız firmanın varsa sosyal medya paylaşımlarında kullandıkları dili inceleyebilirsiniz.

Motivasyon mektubunu bir platforma dosya olarak yüklemeniz veya göndermeniz gerekiyorsa mutlaka pdf formatında göndermelisiniz. Bu sayede dosyada bozulma veya dosyanın açılmaması gibi sorunlar yaşamazsınız.

Motivasyon mektubunuz 1 sayfadan fazla olmamalıdır. Amacı zaten sizi en kısa ve hızlı şekilde anlatmak olan motivasyon mektubunun uzun olmasını kimse istemez.

Elbette bir motivasyon mektubu yazmanın tek yolu bu yazıda anlattığım yol değildir. İşe yarayan başka görüşler ve stratejiler vardır. Bir çok motivasyon mektubu ve ön yazı örneği inceleyerek kendinizi en rahat ifade edebileceğiniz taslağı oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.