msds
osgb
etiketleme kilitleme

İş Güvenliği Uzmanları İçin Etkili İş Bulma Yöntemleri

İş bulmak, gittikçe kötüleşen Türkiye ekonomik koşulları ve azalan istihdam nedeniyle her gün daha zor hale geliyor. Bir de bunların üzerine iş güvenliği alanına yeterince önem verilmemesi, iş güvenliği uzmanları için iş bulma sürecini hayli zorlaştırıyor.

Ancak günümüzde neredeyse her konuda olduğu gibi iş bulma konusunda da diğerlerinin arasından öne çıkmanın bir çok püf noktası var.

Bu yazıda etkili iş arama yöntemlerini iş güvenliği uzmanları açısından inceleyerek sizlere faydalı olabilecek bir yol haritası hazırlamayı amaçladık.

İşveren Açısından İş Güvenliği Uzmanı İşe Alma Süreci

İş bulma sürecini bir bütün olarak düşündüğümüzde, sürecin en büyük adımı aslında işveren tarafında işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaktır. Ne iş olursa olsun mutlaka işe alan tarafın belirli kriterleri vardır. Bu kriterler kimi zaman sadece bütçeye dayanırken kimi zaman çok detaylı iş planlarına dayanabilir.

Örneğin bazı firmalar olabilecek en düşük ücretle sadece yasal yükümlülükleri yerine getirmeye yardımcı olacak bir iş güvenliği uzmanı arar. Bundan dolayı daha çok sektöre yeni atılmış, henüz yeterince tecrübe sahibi olmayan iş güvenliği uzmanlarına yönelirler.

Bazı firmalar ise bir iş güvenliği sistemi oluşturabilecek, varsa mevcut diğer uzman veya teknikerlere yöneticilik yapabilecek, tecrübeli ve sektörel bilgisi yüksek iş güvenliği uzmanı arayabilirler. Benzer şekilde sadece belirli bir sektörde veya tek bir üretim prosesinde bilgisi olan uzman da arayabilirler.

Tüm bunlara ek olarak firmanın kurumsal yapısına veya hedeflerine uygun, mevcut personel profili içinde işini yapabilecek veya sadece mevcut servis hattında ikamet eden birini de arıyor olabilirler.

Bu kriterlerin tamamı, sizin elinizde olmayan ve değiştirme şansınız bulunmayan kriterlerdir. Dolayısıyla eleştirmek yerine kabullenip anlamaya çalışarak iş arama sürecinde diğer adaylardan bir kaç adım öne çıkabilirsiniz.

Kendi Kriterlerinizi Belirleyin

İş arama sürecinde ilk yapmanız gereken şey çalışmak istediğiniz işin özelliklerini belirlemek olmalıdır. Örneğin işe gitmek için her gün 3 saat yola razı mısınız ? Mesai saatleri, çalışma ortamı, işyerindeki riskler, maaş beklentiniz gibi sizin için önemli olan kriterleri belirlemelisiniz.

Ne iş olursa yaparım düşüncesi, çoğunlukla işe alım tarafındaki karar vericiler tarafından tercih edilmeyen bir düşüncedir. Bu nedenle çalışmak istediğiniz sektörü de belirlemelisiniz. Bunu belirlerken mutlaka geçmiş tecrübelerinizi veya ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurun.

Açık Fikirli ve Yapıcı Olun

İş arama sürecini etkileyen en önemli etkenlerden biri psikolojinizdir. Öncelikle bir süre iş aramayı kabul etmelisiniz. Elbette ilk iş başvurusuna kabul edilip bir kaç gün içinde yeni işine başlayan çok sayıda kişi var ancak aylar sonra aradığı işi bulan da var. İş arama süreniz uzadıkça umutsuzluğa kapılmak, karamsar olmak ve sorunu dışarıda aramak durumu daha da kötüye götürecektir.

Unutmayın ki başvurduğunuz işe başkasının alınmış olması sizin kötü veya yetersiz olduğunuz anlamına gelmez. Sadece o işe uygun olmadığınız anlamına gelir.

Temel iş güvenliği prensiplerinden biri olan “sürekli iyileştirme” mantığıyla sürekli kendinizi ne konuda geliştirebileceğinizi araştırın.

Öz geçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, diksiyon, belirli bir konuda uzmanlık, kurumsal yazışma teknikleri gibi kendinizi geliştirebileceğiniz bir çok alan vardır.

İnternet

İş güvenliği uzmanı olarak interneti zaten çok etkin kullanıyor olmak zorundasınız. İş arama süreci de tamamen internet üzerinden ilerleyecektir. Dolayısıyla internette iş bulabileceğiniz tüm platformları belirleyip o platformlarda doğru şekilde yer alın.

Örneğin, Linkedin, Kariyer.net, yenibiris.com gibi çok bilinen kariyer siteleri iş güvenliği uzmanlarının aradığı işi bulma ihtimali en yüksek olan platformlardır.

Bu tür sitelerde özgeçmişinizi ve hedeflerinizi sitelerin şablonlarına uygun şekilde tam olarak doldurun.

Bir çok iş için önce bu sitelerin mevcut aday havuzları incelenir ve pozisyonların %50’ye yakını bu havuz içinden tamamlanır. Firmalar için önemli kriterler filtrelenir ve bir ön elemeden geçirilir. Eğer öz geçmiş sayfanız tam olarak dolu değilse muhtemelen filtre dışında kalacaktır.

İpucu: Zaman kısıtı olan yani en kısa sürede işe alım yapılması gereken pozisyonlarda aday havuzu taranarak ortalama 50-100 öz geçmiş incelenir. Bu öz geçmişler arasında genel olarak %50’si güncel olmayıp adayın iş arayışı yoktur. İşe alım yapacak kişi, kalan öz geçmişler arasından en çok öne çıkan 4-5 kişi ile öncelikli olarak görüşür ve %90 ihtimalle bu 4-5 kişiden biri işe kabul edilir. Yani öz geçmişinizi hep güncel ve dolu tutarsanız iş başvurusu yapmadan bile iş bulabilirsiniz.

Öz Geçmiş Hazırlama

İnsan kaynakları profesyonelleri, öz geçmiş incelemek için ortalama 60 saniye ayırmaktadır. İlk bakışta hiç adil görünmese de bir pozisyon için yüzlerce öz geçmiş inceleyen biri ilk aşamada hızlıca ön inceleme yapmak zorundadır.

Hangi sitede veya şablonda hazırlanmış olursa olsun düzenli ve emek harcanmış özgeçmişler dikkat çeker. Her işin olduğu gibi özgeçmiş incelemenin de profesyonel yöntemleri var.

Öz geçmiş hazırlarken, gereksiz detayları çıkarıp yetenek ve tecrübenizi öne çıkaracak bilgilere yer vermelisiniz.

Örneğin, 60 saniye içinde sizin hakkınızda toplam 5 cümle okuyacak birine vereceğiniz cümlelerden biri açık adresiniz olmamalıdır. Adres alanına Kadıköy / İstanbul yazıp geçmeniz yeterlidir.

Ancak son 2-3 yılda çalıştığınız işler ve özellikle içinde bulunduğunuz projeler çok önemlidir. Bu bilgileri ana başlıklar ve detaylar olarak yazmalısınız.

Kariyer sitelerinde oluşturulan özgeçmişlerde iş açıklamaları ve projeler 2-3 cümle ile özetlenmelidir. Yazılı öz geçmiş ise 1 sayfa olmalıdır. İnternette 1 sayfalık hazır özgeçmiş şablonları mevcut.

Gönüllü olarak içinde bulunduğunuz oluşum veya sosyal projeler varsa kısaca yazın. Hobiler ise bazen belirleyici olsa da genellikle detay seçimlerde önem kazanır. Ancak kitap okumak, film izlemek, yürüyüş yapmak gibi günlük yaşam rutinlerinin hobi olmadığını unutmayın.

Ön Yazı veya Motivasyon Mektubu

Detaylı ve sade hazırlanmış özgeçmişler arasında, sizi iyi anlatan bir ön yazı her zaman etkilidir. Ön yazı veya motivasyon mektubu, en belirgin kişisel özelliklerinizi, sizin kariyerinizde neler yaptığınızı ve bu işe alınırsanız neler yapabileceğinizi anlatan 2-3 paragraflık bir yazıdır.

İnternette yüzlerce ön yazı örneği var ancak bunlardan birini olduğu gibi kullanırsanız büyük bir hata yapmış olursunuz. İş arayan biri olarak daha önce yaptığınız işleri ve bu işe neden başvurduğunuzu anlatan özgün 5 cümle yazabiliyor olmalısınız.

İyi bir ön yazı, okuyan kişiden şunları uyandırır;

  • Kendi ifade edebilme beceriniz olduğu,
  • Geçmiş tecrübelerinizi önemsediğiniz,
  • Başvurduğunuz firmayı ve işi incelediğiniz,

Örneğin;

Üretim hattında otomasyon ve endüstriyel robotlar kullanan/kullandığını düşündüğünüz firmaya iş başvurusu yaparken,

“Kariyerimde daha önce otomasyon sistemleri ve endüstriyel robotlar ile çalıştım. Dolayısıyla bu tür üretim alanlarındaki risklerle ilgili tecrübe sahibiyim.

Teknolojiyi ve araştırmayı seven, planlı, düzenli ve iletişim gücü yüksek biriyim. Firmanıza bu özelliklerim ve tecrübelerimi katarak üretim sürecinizin daha iyi olmasına yardımcı olabilirim.”

gibi bir ön yazı yazmanız işe alınmanızı sağlayabilir. Emin olun ki incelenen yüzden fazla öz geçmişten en fazla on kişi böyle bir yazı hazırlamış olacaktır.

Tavsiye Yazı: İş Güvenliği Uzmanları İçin Motivasyon Mektubu Önerileri

Seçici Olun

Yazının ilk paragraflarında belirttiğim gibi her işi yaparım düşüncesi sevilen bir düşünce değildir. Ayrıca “hangi işlere başvurduğumu nasıl bilecekler” demeyin. Kariyer siteleri işverenlere bu imkanı sunuyor. Yani başvurduğunuz ilanların bir listesini görülebilir.

Bununla beraber bir çok kurumsal şirkette hem iş güvenliği uzmanı hem de farklı bir pozisyona başvuran aday sayısı hiç de az değil. Bu durum elbette iş güvenliği uzmanı arayan bir firma için olumlu kabul edilmez.

Ne istediğini bilmeyen birinin karar verme yeteneği gibi özellikleri ve iş devamlılığı birer soru işareti haline gelir.

Bu nedenle sadece gerçekten çalışmak istediğiniz veya iş ilanında belirtilen özellikleri size uygun olan ilanlara başvurun.

Başvurularınızı Değerlendirin

Başvurduğunuz iş güvenliği uzmanı iş ilanları ve nasıl başvuru yaptığınızı mutlaka not tutun. Bir firma aynı iş ilanını düzenli olarak yayınlıyor olabilir. Bu durumda ya gerçekten aradıkları adayı bulamıyorlar, ya işe aldıkları kişiler 1 ay çalışıp ayrılıyor yada ilanın amacı işe almak değil. Böyle bir ilan gördüğünüzde tekrar başvurmaz veya aradıkları adayı bulamadıklarını düşünüyorsanız başvurma şeklinizi değiştirip tekrar başvurabilirsiniz.

İş başvurularına genellikle olumsuz dönüş yapılmaz. Ancak başvurduğunuz ilan ile ilgili bir iletişim bilgisi varsa makul bir süre sonra mutlaka ilanın durumunu sorun. Farklı bir kişi işe alınmışsa sizle ilgili geri bildirim talep edin.

Edindiğiniz bu bilgilerden yola çıkarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Mülakata Hazırlanın

Öz geçmişiniz ne kadar iyi olursa olsun işe alım süreci her zaman mülakat ile sonuçlanır. Mülakat sırasında kendinizi ifade etme şekliniz sizi sonuca götüren davranıştır.

Elbette iş görüşmelerinde adaylar heyecanlı olur. Bu heyecan, kontrol edebildiğiniz sürece olumlu bir göstergedir. Ancak kontrol edemeyecek duruma geldiğinde işe kabul edilme şansınız çok azalacaktır.

Öncelikle heyecanı yönetme teknikleri üzerine biraz çalışın.

Görüşmeye gideceğiniz firmayı mutlaka araştırın. Kıyafetinizin işe uygun ve temiz olduğundan emin olun. Kıyafet seçimi, kişinin kendisine ve karşısındakine verdiği değerin önemli bir göstergesidir.

Mülakata mutlaka erken veya zamanında gidin. Asla geç kalmayın.

Rahat ve pozitif olun. Vücut dili üzerinde çalışmalar yapın.

İş Aramak İşiniz Olsun

İş arama sürecinde planlı ve düzenli olmayı hedefleyin. İş ararken aynı zamanda iş güvenliği alanında kendinizi geliştirme fırsatlarını da kaçırmayın.

Kendinize aşağıdakileri içeren bir günlük plan hazırlayın;

  • Kriterlerinize uygun yeni ilanları kontrol etmek,
  • Başvurduğunuz ilanları incelemek, 2-3 hafta geçenlerle iletişim kurmak,
  • Geri bildirimleri incelemek,
  • Bilgilerinizi tazelemek, mevzuat, standart vb. kaynakları tekrar okumak,
  • İş güvenliği gündemini ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek,
  • Ücretsiz webinar veya online eğitimlere katılmak.

Bu gibi bir plan hazırlayıp günlük takip ettiğinizde motivasyonunuz hep taze kalacağı gibi etkili ve verimli bir iş arama süreci geçirirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.