osgb
etiketleme kilitleme

Medikal Maskeler Virüs Salgınını Önleyebilir Mi?

Salgın hastalıklar ortaya çıktığında en zor tedarik edilen ürünlerin başında medikal maskeler gelir. Özellikle son dönemde koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle, viral enfeksiyonların yayılmasını önleme konusunda maskelerin kullanımı ile ilgili birçok hatalı bilgi ortaya çıkmıştır.

Bir maske bizi salgın hastalıklardan koruyabilir mi? Ne tür maskeler kullanılabilir? Bu yazıda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Günlük yaşamda medikal maskelerin rutin olarak kullanılması, hava yoluyla bulaşabilecek virüslerin yayılmasını önlediğini söyleyemeyiz.

Dünya Sağlık Örgütü de sağlıklı kişilerin sadece hasta kişilere temas edecekleri zaman maske takmalarını önermektedir. (Kaynak)

Ancak sağlık hizmeti veren yerlerde enfekte olmuş kişilere temas eden sağlık çalışanları tarafından maske kullanılması önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü, öksürüyorsanız veya hapşırıyorsanız maske takılmasını önermektedir. Ayrıca maskeler sadece alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile sık sık el temizliği ile birlikte kullanıldığında etkilidir.

Hangi Maske Kullanılmalıdır?

Medikal maske olarak kolaylıkla bulabileceğiniz 3 farklı tür maske vardır.

Bunlar;

  • Cerrahi Yüz Maskeleri
  • N95 Tip Maskeler
  • Solunum Maskeleri

Tavsiye Yazı: Solunum Maskeleri

Cerrahi Yüz Maskeleri

Cerrahi yüz maskeleri, kolaylıkla birçok yerden satın alınabilen tek kullanımlık maskelerdir. Genellikle ameliyathanelerde, dişçi muayenehanelerinde veya doktor muayenehanelerinde yapılan küçük cerrahi işlemler sırasında giyilirler.

Enfekte olmuş sıvıları (genellikle vücut sıvıları) engellemede etkilidirler. Havadaki virüsler gibi küçük parçacıkları engellemezler. Ayrıca, maskenin kenarlarından hava sızmasına izin veren gevşek uyum nedeniyle tam koruma sağlayamazlar.

Cerrahi yüz maskeleri aşağıdaki durumlar için faydalı değildir;

  • Havada asılı virüs ve nakterileri engelleme
  • Enfekte olmamış kişilere grip veya COVID-19 gibi bir virüs bulaşmasını önleme.

N95 Tip Maskeler

N95 tip maskeler, küçük partikülleri filtrelemede cerrahi maskelere göre çok daha etkili maskelerdir. Teorik olarak, virüsler de dahil olmak üzere küçük parçacıkların %95’ini önleyebilirler. Bununla birlikte, etkinliklerini azaltabilecek birçok faktör vardır.

N95 tip maskeler, hastane ortamında tüberküloz gibi hava yoluyla bulaşan hastalıklara karşı sağlık çalışanlarını korumak üzere tasarlanmış maskelerdir. Koruma önlemlerinin adımlarından sadece biridir. Tek başına tam koruma sağlamazlar.

Ayrıca ağıza tam olarak oturmadıkları durumlarda koruma sağlamazlar. Bu nedenle maske kullanımı konusunda eğitimli kişiler tarafından kullanıldıklarında etkilidir.

Ayrıca uzun süre sürekli kullanımda terletme ve solunum zorluğu ortaya çıkarmaktadırlar.

Solunum Maskeleri

Solunum maskeleri yaygın olarak kullanılan maskeler değildir. Virüslere karşı korunma seviyeleri N95 tip maskelere çok yakındır. Solunum maskelerinin en önemli farkı tek kullanımlık olmamalarıdır.

Bu tip solunum maskeleri kauçuk veya diğer sentetik malzemelerden yapılmıştır ve her kullanımdan sonra dezenfektan ile dezenfekte edilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle günlük yaşamda kullanılmaları pratik değildir.

Maske Nasıl Kullanılır?

  • Maske takmadan önce, ellerinizi alkol bazlı dezenfektan veya sabun ve su ile temizleyin.
  • Ağız ve burnu maske ile örtün ve yüzünüzle maske arasında boşluk olmadığından emin olun.
  • Maskeyi taktığınız sırada maskeye dokunmaktan kaçının. Eğer dokunursanız ellerinizi alkol bazlı dezenfektan veya sabun ve su ile tekrar temizleyin.
  • Maskeyi nemli olduğu anda yenisiyle değiştirin. Tek kullanımlık maskeleri tekrar kullanmayın.
  • Maskeyi çıkarırken arkadan tutarak çıkarın. Maskenin önüne dokunmayın.
  • Çıkardığınız maskeyi derhal kapalı bir çöp kutusuna atın; elleri alkol bazlı dezenfektan veya sabun ve su ile temizleyin.

Görüldüğü gibi ister tek kullanımlık maske ister kauçuk solunum maskesi olsun maskeyi doğru şekilde kullanmadığınızda virüs ve hastalıklar için ideal ortamları yaratmış olursunuz.

Günlük yaşamda maske kullanımı pratik olmayacaktır. Bununla birlikte yeterli eğitime ve malzemeye sahip olunmaması durumunda maske kullanmak fayda yerine zararlı olmaktadır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.