Yaz mevsiminin yaklaşması ile beraber tatil planları da yapılmaya başlandı. Yazın denize girmenin serinletici etkisi kadar tehlikeli yönleri de vardır. Bu tehlikelerden denizanası sokması ve deniz kestanesi sokması sık rastlanan ve dikkat edilmesi gereken tehlikelerdir.
Denizanası Nedir ?
Denizanası, denizlerde serbest şekilde yüzen ve beyni bulunmayan ısıya ve kokuya duyarlı bir deniz canlısıdır. Vücutları hidrodinamik olmadığı için yavaş yüzerler ve avlarını yakalamalarına yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma yaratırlar.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında daha sık görülen denizanasının öldürücü derecede zehirli ve zehirsiz olan türleri vardır.
Denizanası Sokması Nedir ?
Bazı denizanası türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme söz konusu olabilir. Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir.
Denizanalarının verdiği en belirgin zarar kırmızılaşma sonucu zehrin kana karışmasıdır.
Denizanası Sokması Nasıl Tedavi edilir ?
Denizanasının soktuğu yani dokunduğu yere dokunmamak ve kaşımamak gerekir. Temas eden bölge deniz suyu ile yıkanmalıdır. Yıkarken tatlı su kullanılması zehrin daha aktif bir duruma gelmesine ve yayılmasına yol açar. Ayrıca deriyi kaşımak veya ovalamak da zehrin daha fazla yayılmasına yol açar.
Denizanasının soktuğu bölge kuru kum serperek soğutulur ve rahatlatılır. Daha sonra yara temizlenir ve 15-20 dakika bekledikten sonra o bölge deniz suyuyla yıkanır.
Cilde yapışmış olan dokungaçlar varsa alınır. Denizanasının deriye yapışan dokungaçlarını veya parçalarını temizlemek için alkol kullanılabilir. Bu işlemi yaparken mutlaka eldiven giyilmelidir.
Tüm işlemler bittiğinde, bölge deniz suyu ile tekrar yıkanır.
Özellikle küçük çocukların kıyıya vurmuş deniz analarına elle temas etmeleri, temas etmişlerse ellerini vücut ve gözlerine sürmeleri engellenmelidir.
Deniz Kestanesi Nedir ?
Deniz kestanesi, dikenlerle kaplı kabuğu olan 3-10 cm boyutlarında bir deniz canlısıdır. Kirli sulara karşı oldukça duyarlı olan deniz kestaneleri, temiz sularda yaşayabilirler. Bu da deniz kestanesi görülen denizlerin temiz olduğunun ispatıdır.
Deniz Kestanesi Sokması Nedir ?
Deniz kestanesi, deniz diplerinde yaşayan bir canlı olması nedeniyle özellikle taşlı denizlerde üzerine basılabilir. Dikenler üstüne basan insanda acı veren bir yara oluşturabilir, fakat ciddi anlamda tehlikeli değillerdir ve bu dikenlerin gerçekten zehirli olup olmadığı da henüz kesin değildir.
Deniz Kestanesi Sokması Nasıl Tedavi Edilir ?
Deniz kestanesi sokması kolay tedavi edilen bir durumdur. Diken batan bölüm hızlıca sıcak veya ılık bir suya koyulup 15-20 dakika kadar beklenir. Daha sonra dikenler cımbız yardımıyla çıkarılır ve o bölge kolonya veya alkol ile temizlenir.
Deniz kestanesinin çok olduğu temiz sahillerde denize girmek için üretilmiş ayakkabı veya terlikleri kullanmak gerekir.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.