osgb
etiketleme kilitleme

Doğru Duruş Şekilleri

Vücudumuzdaki bir çok sağlık probleminin nedeni ergonomi şartlarına uygun olmayan eşyalar veya duruş bozuklukları olabilir. Özellikle duruş bozukluğu günlük hayatta fiziksel ve ruhsal durumumuzu olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden birisidir.

Duruş bozukluğu, tıbbi tedavi ile düzeltilebilir ancak doğru duruş yöntemleri ile önceden engellemek mümkün ve daha kolaydır.

Doğru Duruş Nedir ?

Doğru duruş, ne yaparsak yapalım omurgamıza en az yük binecek duruş pozisyonu olarak düşünülebilir. Günlük hayatta sadece çalışırken değil ayakta dururken, otururken, yatarken de duruşumuza dikkat etmeliyiz.

Doğru duruş;

  • Kemik ve eklemlerin zorlanmadan kasların çalışmasını sağlar.
  • Omurganın fizyolojik üç kıvrımının normal pozisyonda olmasını sağlar ve omurgayı korur.
  • Omurları bir arada tutan eklemler, bağlar ve diskler üzerine en az yük binmesini sağlar.

Yapılan her iş için doğru duruş şekli farklıdır. Bu nedenle genel aktiviteler için mutlaka doğru duruş biçimlerini bilmeliyiz.

Ayakta Nasıl Durulmalı ?

Ayakta durmak duruş bozukluğunun en çok belli olduğu aktivitelerden biridir. Eğer vücudunuzda duruş bozukluğu varsa hem ayakta dururken vücudunuz olması gerekenden çok farklı bir şekil alacak hem de normalden çok daha fazla yorulacaksınız.

Ayakta dururken;

  • Başınızı dik tutup tam karşıya bakın.
  • Omuzlarınızı geri atın.
  • Karnınızı içe çekin.
  • Dizlerinizi düz tutun.
  • Göğsünüzü önde tutun.
Doğru Ayakta Durma Biçimi

Uzun süreli ayakta sabit durmayı gerektiren bir işiniz varsa, bir ayağınızı hafif yüksek bir basamakta tutmanız daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca uzun zaman sabit olarak ayakta durmanız gerekiyorsa ara sıra hareket etmeniz veya oturup dinlenmeniz omurganızı aşırı yükten kurtaracaktır.

İdeal Oturma Pozisyonu Nedir ?

İnsan vücudu anatomik olarak yürümeye ve ayakta durmaya daha uygundur. Yani oturmak, en rahat ettiğimiz duruş şekli değildir. Ancak günümüzde bir çok iş uzun süre oturarak yapılmakta ve oturmanın ayakta durmak kadar fiziksel yorgunluk vermemesi nedeniyle oluşturduğu etki fark edilmemekte.

Otururken;

  • Sırtınızı dik tutun.
  • Oturduğunuz sandalyenin arkası yüksek olmasını sağlayın.
  • Arkanızı sandalyenin sırtlığına dayayın.
  • Ayakların yere temas etmesine dikkat edin.
  • Bacak bacak üstüne atmayın.
  • Omuzlarınızı rahat pozisyonda tutun, öne ve yukarı doğru yaslanmayın.
  • Sandalyenize yaslandığınızda bel çukurunuzun dolması, desteklenmesi gerekir. Buna göre uygun sandalye seçin ya da sandalyenizi bel çukurunu dolduran bir yastık ile takviye edin.
  • Uzun süreli oturarak çalışacaksanız her 30 dakikada bir kalkıp dolaşın ve kaslarınızı gerdirin.

Tavsiye Yazı: Ofis Koltuğu Nasıl Olmalıdır ?

Doğru Oturma Biçimi

Bilgisayar kullanırken öne doğru yaslanmayın, koltuğu masaya yaklaştırın. Sırtınızı sandalyenin arkasına dayayın ve kollarınızı uzatın.

Ekran yüksekliği gözünüz aynı hizada olmalıdır. Sandalye yüksekliğini ekran hizasına göre ayarlayın.

Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekli

Ağırlık Kaldırma Nasıl Olmalı ?

Yük taşıma işleri de insan anatomisine uygun olmayan işlerden birisidir. Yük ne kadar hafif olursa olsun kaldırma ve taşıma sırasında sakatlanmalar yaşanabilir. Ayrıca sürekli olarak yük taşıma işlerinde duruş biçimlerine dikkat edilmezse kalıcı sağlık sorunları yaşanabilir.

Ağırlık kaldırırken;

Ayaklarınızı açın, ağırlığı vücudunuza yakın tutun ve dizlerinizi kırarak yere yaklaşıp, kollarınızı dirsekten kırarak ağırlığı kavrayın. Sonra dizlerinizi düzelterek kaldırın.
Vücut ağırlığınızın dörtte birinden fazla ağırlık kaldırmanın tehlikeli olduğunu unutmayın.
Ağır bir cismi bel hizanızdan daha yukarı kaldırmayın.
Kaldırdığınız ağırlığı tekrar yere indirirken diz ve kalçalarınızı kırarak ve gövdenizi düz tutarak yavaşça indirin. Bel ve sırt kaslarınızı değil, bacak kaslarınızı kullanın.

Doğru Yük Kaldırma Biçimi

Tavsiye Yazı: Elle Yük Taşıma İşlerinde Güvenlik

Doğru Yatış Şekli Nedir ?

Günde ortalama 8 saat uyuyoruz. Yani aslında tüm hayatımız boyunca en uzun süre yaptığımız tek aktivite yatmak. Dolayısıyla hem gün içinde vücudumuzun maruz kaldığı olumsuz duruş şekillerinin etkilerini azaltmak hem de uyku sırasında oluşacak duruş bozukluklarını önlemek için yatış şeklimiz çok önemlidir.

Yatarken;

Yatağınız mutlaka vücudunuzun kıvrımlarına uygun olmalıdır.
Yattığınız zemin çok yumuşak veya aşırı sert olmamalıdır.
Başınızın altına çok yüksek olmayan bir yastık koyun ve dizlerinizin altına hafif bir yükseklik yerleştirin.
Yan yatarken dizinizi hafif kırın ve iki bacağınız arasına bir yastık yerleştirin.

Doğru Yatış Biçimleri

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.