osgb
etiketleme kilitleme

Evden Çalışmanın İş Stresi Üzerine Etkileri

Evden çalışma iş modeli yani home office çalışma son yıllarda birçok işyeri tarafından tercih edilen bir çalışma modeli haline geldi. Ancak 2017 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birçok insan evden çalışmayı genel iş-yaşam dengesi açısından faydalı olarak görse de, uzun süre evden çalışan kişiler daha fazla stres yaşadıklarını ifade ediyorlar. (Kaynak)

Bu yazıda evden çalışmanın iş kaynaklı stres üzerine etkilerini inceleyeceğiz.

Stres ve Evden Çalışma Hakkında Araştırmalar

ABD, İngiltere, Japonya, Hindistan, Brezilya, Arjantin, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç gibi birçok ülkenin yer aldığı bir çalışmada, ağırlıklı olarak evden çalışan kişilerin %41’i kendilerini yüksek stres altında gördüklerini ifade ederken işyerinde çalışanların yalnızca %25’i kendilerinin stresli buluyor. (Kaynak)

Bu sonuç, evden çalışma yaşam tarzının daha az stresli ve daha fazla kişisel özgürlük imkanı olan bir çalışma tarzı olduğunu düşünen birçok insan için şaşırtıcı olabilir.

Evden çalışanların yaşadığı stresin bir kısmı, bu özel düzene özgü bir takım zorlukların varlığından kaynaklanıyor olabilir.

Bununla birlikte, evde çalışma stresinin önemli bir kısmı, mobil cihazların daha fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde yüksek stresi kişilerin telefonlarını sürekli kontrol etme alışkanlığına bağlayan diğer araştırmalar ışığında hiç de şaşırtıcı değildir.

Çoğu insanın evden çalışmanın getirdiği esnekliği sevdiği doğrudur. Kişinin vücut saati ve tercihleri doğrultusunda uyuması ve uyanması birçok kişi tarafından tercih edilebilir.

Aynı şekilde, işyerindeki diğer kişilerle iletişim kurmak zorunda olmamak da birçok kişi için evden çalışmayı tercih nedeni yapabilir.

Bu faktörlerin birçoğu stres açısından birbirini dengeleyen faktörlerdir ancak son BM çalışması, mobil cihazlara artan bağımlılığın, evde çalışmanın daha yüksek stresli bir çalışma modeli olabileceğini öne sürüyor.

Bu deneyimler, evde çalışmaya yeni başlayan birini şaşırtabilir ancak tüm bu faktörler zaten yaygın stres kaynaklarıdır.

Evden Çalışmak Neden Stresli?

Evden çalışmak çoğu insan için ilk başlarda büyük bir özgürlük gibi görülür. Ancak evden çalışmak bir rutin haline geldiğinde birçok stres faktörü kendini belli eder.

Bu stres faktörleri uzun işe gidip gelme süreleri, sevilmeyen iş arkadaşı etkileşimleri veya asla yalnız olmama hissi ile aynı olmasa da, yine de insan üzerinde olumsuz etkilere neden olurlar.

İşte evde çalışanların çoğunun karşılaştığı yaygın stres kaynaklarından bazıları.

Planlama Eksikliği

Ne zaman çalışmaya başlamanız ve durmanız gerektiğine, ne zaman kalkıp uyumaya ihtiyacınız olduğuna, sosyal medyadan ne zaman çıkacağınıza ve daha fazlasına ilişkin sınırların yokluğunu hissetmek gerçek bir özgürlük gibi hissedebilir. Ancak bu duygu, buna hazır olmayan birçok kişi için yavaş yavaş kontrolden çıkma hissine dönüşebilir.

Esnek çalışma saatleri ve dikkat dağıtıcı diğer unsurlarla mücadele etmek, doğru planlama yapılmadığında önemli bir stres faktörü haline gelir.

Uzun çalışma süresi, geç yatma saatleri ve daha az sağlıklı uykuya neden olur. Bununla beraber kişinin kendisine ayıracağı zaman da azalacaktır.

Dikkat Dağıtıcı Unsurlar

Evde çalışmak beraberinde işyerinde hiç olmayan birçok dikkat dağıtıcı unsuru da beraberinde getirir. Bunlar; evde olduğunuz için çalışmadığınızı düşünen kişilerin araması veya eve gelmesi, eve gelen siparişler, evdeki çocuklar ve diğer kişiler, komşudan gelen gürültüler gibi unsurlar olabilir.

Tüm bu unsurlar çalışma süresini uzattığı gibi üretkenlik ve konsantrasyon gerektiren işlerin daha uzun sürede bitmesine veya hiç bitememesine neden olur.

Sınır Belirleme Zorluğu

Evden çalışırken iş hayatı ve özel hayat arasındaki sınırları belirlemek çok büyük önem taşır. Ancak birçok kişi bu sınırı ayarlamakta zorlanır.

Evde çalışmak, işyerindeyken yapamadığınız ev işlerine ve diğer sosyalleşme aktivitelerine daha fazla zaman ayırabilme anlamına gelmemelidir. Benzer şekilde evdeki tüm zamanı iş yaparak geçirmek de büyük bir hatadır.

Sosyal İzolasyon

Evde çalışanlar için yalnızlık zaman zaman tercih edilebilir olsa da genel olarak uzun vadede önemli bir stres kaynağıdır. Elbette, rastgele zamanlarda sohbet etmek için masanıza gelen bir iş arkadaşınız olmadan kendi evinizdeyken odaklanmak daha kolay olabilir. Ancak bu yalnızlık zaman zaman mutlu hissedebilirken, iş günü sırasında sosyal etkileşim için birlikte yaşadığımız kişilerin dışındaki insanlarla rastgele karşılaşmadığımızda farkına varmadan yalnız kalabiliriz.

Sosyal medya bir can simidi gibi gelebilir, ancak bu tür bir etkileşim bazen izole edici de olabilir, çünkü bu etkileşimler yüz yüze karşılaşmalardan ve sohbetlerden daha az kişisel hissedebilir.

Evde Çalışma Stresini Yönetmek İçin İpuçları

Evde Çalışmanın Stresini Yönetmek İçin İpuçları

Neyse ki, emrinizde birçok araç var ve evde çalışmanın stresini yaşamakta yalnız değilsiniz. Birlikte çalışan insanlar ofis ortamlarında çalışmanın zorluklarını bir araya getirip tartışabilirken, evden çalışanların destek vermek ve almak için bir mekan bulmada ve karşılaştıkları zorlukları tartışmada daha proaktif olmaları gerekebilir. Karşılaştığınız işte yalnız olmadığınızı anlamak daha zor olabilir.

Artık bu stres faktörlerinden bazılarının ne kadar yaygın olduğunu bildiğinize göre, karşılaştığınız şeyde kendinizi daha az izole hissedebilirsiniz. Bu zorlukların üstesinden gelmek ve bunlarla birlikte gelen stresi en aza indirmek için kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. İşte evde çalışmanın stresini en aza indirmek için kanıtlanmış bazı stratejiler.

Bir Program Yapın

Kendi programınızı ayarlamak harika bir şekilde özgür olsa da, vakit bulduğunuzda çalışmak yerine bir program yapmanız çok önemlidir. Çalışmak isteyene kadar beklerseniz, dikkat dağıtan unsurlara çok fazla maruz kalır ve çok fazla boşa vakit harcarsınız. Bu nedenle bir program yapmak ve buna bağlı kalmak çoğu insan için evden çalışmanın hayati bir bileşenidir.

Bununla birlikte, takvimlerden ve uygulamalardan ayrıntılı yapılacaklar listelerine kadar bunu yapmak için birkaç yararlı püf noktası vardır.

Plan yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

  • En iyi çalıştığınız zaman çalışın. Pek çok insan, sabahları dinlenmiş hissettiklerinde çalışmanın, evi temizledikten ve işle ilgili olmayan diğer faaliyetleri yaptıktan sonraki günün yarısında işe başlamaktan daha verimli bir deneyim sağlayabileceğini fark eder. Bu her durumda doğru değildir, bu nedenle bu tavsiye sizin için doğru gelmiyorsa denemekten çekinmeyin.
  • Önce zorlu görevlere öncelik verin. Hoş olmayan veya zor görevlerin kafanızda asılı kalmasına ve onları düşündüğünüzde stres yaratmasına izin vermek yerine, kendinizi en zor işleri ilk olarak yapmaya zorlamak daha iyi olabilir.
  • Teknolojiden yararlanın. Sosyal medya kullanımınızı takip etmenize veya sınırlamanıza yardımcı olabilecek, çok uzun süre dikkatiniz dağıldığında kendinize çalışmayı hatırlatan, yapılacaklar listeleri oluşturmanıza ve daha fazlasını yapmanıza yardımcı olabilecek uygulamalar vardır. Nelerin mevcut olduğunu öğrenin ve bu araçları kendi yararınıza kullanın.

Bir Grup Oluşturun ve Bağlı Kalın

Kendinizi tek başına hissettiğinizde, üretken olmak için gerekli enerjiye sahip olmak zor olabilir. Evden çalışıyorsanız ve kendinizi biraz fazla yalnız hissediyorsanız, sosyal medya grupları, planlı buluşmalar ve hatta yazılı sohbet grupları aracılığıyla kendi meslektaşlarınız, evdeki diğer çalışma arkadaşlarınız veya benzer düşünen bireyler ile online gruplar oluşturabilirsiniz.

Kendinizi Ödüllendirin

Motivasyonunuzu yüksek tutmak için kendi kişisel ödüllerinizi yaratmak çok önemlidir. Aslında, görevleri daha küçük, uygulanabilir adımlara bölmek harika bir fikirdir. Bunu, görevlerinizi daha küçük hedeflere bölerek ve ardından her adımı attığınız için kendinizi ödüllendirerek yapabilirsiniz. Bu, insanları rahatlıktan vazgeçip gerçekten istedikleri hayata doğru ilerlemek için motive ve heyecanlı tutar, oraya ulaşmak için sürekli bir çaba gerektirse bile.

Hayır Demeyi Öğrenin

Her şeyi halletmek için yeterli zamanınız olmasını istiyorsanız, çoğunu reddetmeniz gereken birçok istekle karşı karşıya kalacaksınız. Gerçekten zamanınızı borçlu olmadığınız insanlara hayır demek şaşırtıcı derecede zor olabilir ancak, planlamadığınız işlere hayır demek planınıza bir adım daha yaklaşmanız için çok önemlidir.

Uykunuzu Koruyun ve Gece Geç Saatte Mobil Cihazları Kullanmayın.

Gece geç saatlerde ekran kullanmak uyku düzeninizi değiştirerek uyumayı zorlaştırabilir.

Sağlıklı uyku üretkenliğiniz için hayati önem taşıdığından, uykunuzu düzenlemeye çalışın.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.