osgb
etiketleme kilitleme

İşsizlik Sigortası Nedir?

İşsiz kalmak, özellikle koronavirüs pandemisi ile beraber tüm ülkelerde çalışanlar için önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Özellikle G-20 diye anılan en büyük 20 ekonomiye sahip ülkelerde işsizlik oranı 2020’ye göre belirgin şekilde artmıştır. (Kaynak)

İşsizlikle mücadelede ülkeleri çeşitli istihdam politikaları mevcuttur. Bu politikalar içinde işsiz kalan kişilere maddi açıdan destekleyerek işsizliğin neden olabileceği bireysel ve toplumsal zararları en aza indirmeyi amaçlayan işsizlik sigortası uygulaması da vardır.

İşsizlik sigortası, işsiz kalan kişilere maddi kaynak sağlanarak iş bulma sürecinin maddi açıdan daha rahat geçmesini amaçlayan bir sigorta çeşididir.

Ülkemizde işsizlik sigortası 1999 yıllında çıkarılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile uygulanmaya başlanmıştır. 2000 yılında ise %1 işçi primi, %2 işveren primi ve %1 devlet katkısı ile oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu kurulmuştur.

İşsizlik Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

İşsizlik sigortasından faydalanmak için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 4(a)’lı olmak, 4857 sayılı İş Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesine göre isteğe bağlı sigortalı olmak veya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalı olmak gereklidir.

Buna göre maaşlı olarak bir işyerinde çalışan veya kendi adına sigorta primi yatıran tüm çalışanlar işsizlik sigortasından yararlanabilirler.

İşsizlik Sigortasından Yararlanma Koşulları Nelerdir?

İşsizlik sigortasından yararlanmak için çalışanın işten işveren tarafından çıkarılması gereklidir. Yani kendi isteği veya kusuru nedeniyle işten ayrılanlar işsizlik sigortasından faydalanamaz.

İkinci bir koşul olarak; işten ayrılmadan önceki son 120 gün kesintisiz işe devam etmiş olmalıdır.

Üçüncü koşul ise son üç yıl içinde en az 600 gün prim yatırmış olmalıdır.

İşsizlik maaşı almak için tüm işsizlik sigortası şartları sağlanmalıdır.

Prim yatırma gün sayısına göre işsizlik maaşı alma süreleri değişir.

Bu süreler şöyledir:

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alır.

İşsizlik Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır

İşsizlik maaşı almak için işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapılmadır. 30 günlük süre içinde İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu yapılmaması halinde işsizlik ödeneği alınamaz.

İşsizlik maaşı başvurusu şahsen bir İŞKUR birimine giderek ya da www.iskur.gov.tr adresine elektronik ortamdan başvurarak gerçekleştirilebilir.

İşsizlik Ödeneği Hesaplama

İşsizlik ödeneği, çalışan işinin son 120 günlük prime esas kazancının yani brüt maaşının ortalamasının yüzde 40’ıdır. Bu günlük işsizlik maaşı, kişinin maaş alacağı gün sayısı ile çarpılarak aylık olarak ödenir.

Ancak bu tutar brüt asgari ücretin yüzde 80’nini aşamaz.

  • 2022 Yılı için En Düşük (Taban) Aylık İşsizlik Maaşı (Brüt): 2.001,60 TL
  • 2022 Yılı için En Yüksek (Tavan) Aylık İşsizlik Maaşı (Brüt): 4.003,20 TL

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.