osgb
etiketleme kilitleme

Müfettişlerin Denetimlerde En Çok İncelediği Konular

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişlerinin işyerlerinde yaptıkları inceleme ve denetimleri sonucunda düzenledikleri teftiş raporları doğrultusunda en çok inceledikleri konular, iş sağlığı ve güvenliği konularında hangi konulara daha fazla öncelik verilmesi gerektiğini de ortaya koyuyor.

İnternette yer alan, herkesin ulaşabileceği denetim raporları ve özel olarak ulaştığımız toplamda yaklaşık 70 adet rapordan yola çıkarak hazırlanan bu çalışma sonucunda inşaat, maden, kimya gibi bazı özel iş kolları haricinde genel tüm işyerleri için en çok rapor edilen konular şunlardır;

Risk Değerlendirme, Acil Durum Planları, Eğitim ve Diğer dokümanlar

Risk değerlendirme raporlarının yönetmeliğe uygun şekilde yapılmış olması en çok dikkat edilen konulardan birisidir. Özellikle gerekli kişiler tarafından imzalanmış olması, risk değerlendirme yönteminin işyeri gerçeklerine uygun olması ve tespit edilen risklerin izlenmesi en önemli konulardır.

Tavsiye Yazı: Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır ?

İşyerinin acil durum planları, krokiler, acil durum ekipleri ve ekip üyelerinin eğitimleri, tatbikat kayıtları gibi işyerinin acil duruma hazır olduğunu gösteren dokümanlar da önemli denetim konularıdır.

Bir çok müfettiş, ilk olarak tespit ve öneri defterine bakmaktadır. Bu nedenle defterin uygun ve aktif şekilde kullanılması çok önemlidir. Bunun yanında iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantıları ve kurul üyelerinin seçimi de önemlidir. Müfettişler, işyerinde gerçek anlamda isg faaliyeti yapıldığını görmek istemektedirler.

denetim konuları

Elektrik Tehlikeleri

Topraklama tesisatı ve kaçak akım rölesi varlığı, müfettişlerin elektrik konusunda incelediği ilk konulardan biridir. Ayrıca elektrik tesisatına yetkili olmayan kişilerin müdahale edebilmesine imkan veren her türlü düzenleme, olumsuz olarak raporlara yansımaktadır. Örneğin kapağı açık veya kilitli olmayan bir elektrik panosu net bir uygunsuzluk olarak göze çarpar.

Tüm bunların yanında uyarı işaret ve levhaları da dikkat edilmesi gereken konulardandır.

Yangın Güvenliği

İşyeri şartlarına uygun yangın tesisatı, yangın söndürme cihazı ve yangın dolaplarının sayısı gibi konular yangın güvenliği konusunda ilk incelenen konulardır. Eğer yangın söndürme sistemi nitelik olarak mevzuatı karşılıyorsa işaretleme ve numaralandırma sistemi de incelenebilir.

Tavsiye Yazı : Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir ?

İşyerinde yapılan iş veya kullanılan malzemeler yüksek derecede yangın riski taşıyorsa, alınan özel önlemler mutlaka incelenecektir.

Genel Çalışma Alanı

Genel çalışma alanı ile ilgili incelenen konular, daha çok çalışanların konfor ve hijyeni ile ilgilidir. İşyerinin ısıtma ve soğutma sistemi önemli bir inceleme konusudur. Ayrıca soyunma odası gerektiren bir iş yapılıyorsa, odaların durumu, yeterliliği, soyunurken oturmak için tabure vb. oturakların olup olmadığı gibi konular detaylı olarak incelenir.

Ağır iş sayılabilecek işlerin yapıldığı işyerlerinde mutlaka sıcak su ve duş varlığı incelenmektedir.

Çalışma sırasında kişisel koruyucu donanım kullanımı gerektiren bir iş yapılıyorsa, çalışanların kkd kullanıp kullanmadığı ve kkd tutanakları incelenmektedir.

Makine Ekipman Güvenliği

Kullanılan makine ve ekipmanların sağlık ve güvenlik şartlarına uygunluğu dikkat edilmesi gereken bir konudur. Özellikle periyodik muayene raporları ve bakım kartları detaylı olarak incelenebilir.

Teknik olarak makine ve ekipmanların koruma sistemleri, elektrik ve topraklama sistemi, acil durdurma butonları ve yerleşimi de detaylı olarak incelenmektedir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.