msds
osgb
etiketleme kilitleme

Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır ?

Risk değerlendirme, bir işletmenin taşıdığı riskler açısından devamlılığını sağlayabilmesi için yapılması gereken en önemli çalışmalardan biridir. İşletmeler, sadece iş güvenliği ve sağlık alanında riskler taşımazlar. Ticari riskler, mevzuat değişiklikleri, bilgi güvenliği alanındaki tehditler, halkla ilişkiler veya değişen trendler her işletme için risk konusu olarak düşünülebilir.

Sadece iş hayatı değil günlük hayatımızda da değerlendirilmesi ve önlem alınması gereken bir çok risk vardır.

Taşıdıkları riskleri öngörüp bu risklere karşı önlemler alan, risklerin gerçekleşmesi durumunda etkilerini en aza indirecek düzenlemeler yapan şirketlerin veya kişilerin uzun yıllar ayakta kalıp başarılı olmaları tesadüf değildir.

Dolayısıyla risk değerlendirmesi, sadece iş sağlığı ve güvenliği alanında değil hayatın her alanında çok önemlidir. Ancak ülkemizde genel olarak kanuni zorunluluk olarak görülen risk değerlendirmesi ilk defa yapacaklar için karışık ve zor görünebilir. Ancak risk değerlendirme adımları disiplinli şekilde izlenerek risk değerlendirme süreci kolaylıkla tamamlanabilir.

Bu risk değerlendirmesi rehberi, hangi alanda olursa olsun isabetli risk değerlendirmesi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Risk değerlendirmesi rehberi içinde adım adım çok basit bir de örnek risk değerlendirmesi göreceksiniz. Bu sayede her konu hakkında örnekleme de yapılmış olacak.

Neden Risk Değerlendirmesi Yapılmalıdır ?

Risk değerlendirmesinin asıl amacı çevremizdeki riskleri öngörmek olduğu kadar riskleri öncelik sırasına göre sınıflandırmaktır. Oturduğumuz koltukta etrafımıza baktığımızda onlarca riskli durum görebiliriz. Ancak bu riskli durumların hangisine ne zaman önlem almamız gerektiğini veya hangi durumu tamamen ortadan kaldırmamız gerektiğini sadece sistemli bir risk değerlendirmesi veya diğer adıyla risk analizi yaparak öngörebiliriz.

Risk değerlendirmesi yaparak;

  • Taşıdığımız riskleri öngörebiliriz.
  • Öngördüğümüz risklerin etkilerini hesaplayabiliriz.
  • Risklerin kaç kişiyi veya kimleri etkileyeceğini öngörebiliriz.
  • Yaşam veya çalışma alanında gereksiz para veya zaman maliyetlerini azaltabiliriz.
  • Hastalık, yaralanma, sakatlık veya ölüm gibi sağlık sonuçlarını azaltabilir veya ortadan kaldırabiliriz.
  • İş sağlığı ve güvenliği açısından kanunlara uyum sağlayabiliriz.
  • İşletmede yapılan faaliyetlerin kesintisiz devam etmesini sağlayabiliriz.

Faaliyet alanı ne olursa olsun her işyerinde risk değerlendirmesi yapmak zorunludur.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre herhangi bir iş kazası durumunda risk değerlendirmesi yaptırmayan işverenler büyük yaptırımlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle bir çok işveren risk değerlendirmesi yapılmasını ister. Ancak etkili bir risk değerlendirmesi yapıldığında ve önlemler alındığında iş kazalarının çok büyük bölümünün gerçekleşmeyeceğini söylemek yanlış olmaz.

Bu nedenle risk analizlerini sadece kanun karşısında yükümlülüğü yerine getirmek olarak düşünmemek gerekir.

Tavsiye Yazı : İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Risk Değerlendirme Yöntemi Seçimi

Risk değerlendirmesi, planlı ve sistematik olarak yapılması gereken bir çalışmadır. Dolayısıyla farklı faaliyet alanları ve tehlike seviyelerine göre farklı yöntemler kullanmak daha doğru sonuçlar verecektir.

Günümüzde etkinliği kanıtlanmış onlarca farklı risk değerlendirme yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları çok basit faaliyetler için uygun olup bazıları çok karmaşık kimyasal iş süreçleri için geliştirilmiştir. Dolayısıyla yaptığınız işe, değerlendirdiğiniz alanın özelliğine göre en uygun risk değerlendirme yöntemi seçilmelidir.

Risk değerlendirme yöntemi seçimi, risk değerlendirmesi aşamaları arasında ilk sırada yer alır.

Risk değerlendirme yöntemleri arasında bir sınıflandırma yapmak kolay değildir. Ancak bazı basit risk değerlendirme yöntemleri için birincil risk değerlendirme yöntemi denilebilir. Bu yöntemler basit değerlendirme veya çeklist yöntemiyle taşıdığımız risklerin tespit edilmesine yararlar. Risklerin derecelendirilmesi ve etkilerinin hesaplanması için daha detaylı yöntemler kullanılmalıdır.

Tavsiye Yazı : Hangi Risk Değerlendirme Yöntemi Kullanılmalıdır


Örnek Çalışma

Risk değerlendirmesinde birincil risk değerlendirme yöntemi olarak çeklist yöntemi, detaylı risk değerlendirme yöntemi olarak kinney yöntemini seçtim.


Risk Değerlendirme Ekibi Oluşturma

Risk değerlendirme yöntemlerinin çoğunluğu, tek başına yapılamayacak kadar detaylı ve farklı alanlarda bilgi gerektiren yöntemlerdir. Bu nedenle etkili bir risk değerlendirmesi için mutlaka risk değerlendirme ekibi oluşturulmalıdır.

Orta ölçekli bir işletmede sadece iş sağlığı ve güvenliği konusunda bile onlarca farklı alan ve yüzlerce farklı risk bulunabilir. Bu kadar fazla sayıda riskli alanın tek kişi tarafından değerlendirilmesi hatalı sonuç verecektir.

Risk değerlendirme ekibinde mutlaka sağlık alanında bir görevli bulunmalıdır. Bu kişi işyeri hekimi olabilir. Bunun yanında yapılan faaliyetler ve çalışma yöntemleri konusunda bilgi ve tecrübesi olan çalışanlar da ekibe dahil edilmelidir. İşletmenin ana faaliyet alanları içinde elektrik, yüksekte çalışma veya kimyasal maddeler gibi teknik bilgi ve uzmanlık isteyen konular bulunması durumunda mutlaka bu konularda uzman kişiler de ekipte bulunmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, risk değerlendirme esaslarını İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile belirlemiştir. Bu yönetmeliğe göre risk değerlendirme ekibi aşağıdaki üyelerden oluşmalıdır ;

  • İşveren veya işveren vekili.
  • İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri.
  • İşyerindeki çalışan temsilcileri.
  • İşyerindeki destek elemanları.
  • İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.
  • İhtiyaç duyulması halinde işyeri dışındaki kişi ve kuruluşların temsilcileri.

Tehlike Kaynaklarını Tespit Etme

Risk değerlendirme yöntemlerini belirledikten sonra yapılması gereken en önemli iş tehlike kaynaklarını belirlemek olmalıdır.

Tehlike kaynaklarını belirlemek için tehlike ve risk kavramları arasındaki farkı basit olarak bilmekte yarar var. Tehlike, zarar oluşturma potansiyeli olan durum, çalışma veya ekipmanlar olarak düşünülebilir. Örneğin; elektrik enerjisi ve elektrikli aletler tehlike kaynağıdır.

Tavsiye Yazı : Tehlike ve Risk Arasındaki Fark

Tehlike kaynakları, uygunsuz durum veya davranışlarla birleşerek riskleri oluştururlar. Bir çalışma alanında ilk akla gelen tehlike kaynaklarına örnek verecek olursak ;

  • İşyerinde yürütülen tüm faaliyetler ve işlemler
  • Üretim yöntemleri
  • İş ekipmanları
  • El aletleri
  • Kullanılan kimyasal maddeler
  • Elektrik ve elektrikli aletler
  • Ortamın fiziksel ve ergonomik özellikleri
  • Çevredeki işyerleri ve diğer alanlar
  • Yanıcı maddeler

Bu tehlike kaynaklarına elbette çok fazla ekleme yapabilmek mümkün. Bu tehlike kaynakları her işyeri veya yaşam alanına göre farklılık gösterecektir. Tehlike kaynaklarını tespit edebilmek için öncelikle işyerinde yapılan tüm faaliyetleri belirlemek gerekir. Daha sonra bu faaliyetler sırasında kullanılan yöntem, malzeme, ekipman, kimyasal malzeme gibi detayları da belirlemek gerekir.

Çevresel tehlike kaynaklarını belirlemek için çevredeki yollar, binalar ve işyerleri incelenmelidir.

Tehlike kaynaklarını belirleme hakkında detaylı bilgiyi çalışma yöntemleri açısından ortam gözetimi yazısında bulabilirsiniz.

Tespit ettiğiniz her türlü tehlike kaynağını not etmeniz, bu tehlikelerden kaynaklanan riskleri belirleme konusunda size yardımcı olacaktır.


Örnek Çalışma

Örnek çalışmamızda 2 adet tehlike kaynağı belirledim. Bunlar ;

  • Basınçlı Kap
  • Ana Elektrik Panosu

Riskleri Belirleme

Tehlike kaynakları ve uygunsuz veya olumsuz durumların birleşmesiyle ortaya çıkan ve zarar oluşturma ihtimali olan durumlara risk adını veriyoruz. Örneğin elektrik enerjisi için tehlike kaynağı demiştik. Ucu açık elektrik kablosu ise insanlara elektrik çarpması veya yangına neden olabilecek bir risk olarak değerlendirilir.

Riskleri belirlemek için, tespit edilen tehlike kaynakları birincil risk analizi yapılarak değerlendirilmelidir. Birincil risk analizi için çeklist yöntemi veya Ön Tehlike Analizi yöntemi kullanılabilir.

Risklerin belirlenmesi aşamasında her tehlike kaynağın için ayrı ayrı birincil risk analizi yapılmalıdır. Bu sayede her tehlike kaynağının hangi riskleri barındırdığı basit şekilde belirlenmiş olur. Böylece detaylı risk inceleme ve değerlendirme aşamasında odaklanacağınız riskler ortaya çıkmış olur.

Belirlediğiniz tehlike kaynakları için birincil risk analizi hazırlarken bu tehlike kaynakları hakkında detaylı inceleme ve araştırma yapmalı, çalışma şartları, güvenlik önlemleri, mevzuat hükümleri veya standart maddeleri gibi detayları değerlendirmelisiniz.


Örnek Çalışma

Örnek çalışmamızda daha önce belirlediğimiz 2 adet tehlike kaynağı için basit çeklist hazırlayacağım. Çeklistleri hazırlarken isgnedir.com’da yer alan kaynaklardan da faydalandım.

Basınçlı Kap

 TehlikeUygun / Uygun Değil
1Manometre durumuU
2Yere sabit olma durumuUD
3Vana ve bağlantı borularında sızdırmazlık durumuU
4Gövdede ezilme ve korozyon durumuU
5Elektrik tesisatı durumuU

Ana Elektrik Panosu

Faydalanılan Kaynaklar : Elektrik

 TehlikeUygun / Uygun Değil
1Pano önünde yalıtkan paspas durumuU
2Pano iç gömlekU
3Pano içi tozlanmaU
4Pano kapak kilidiU
5Kablo durumuUD

Gördüğünüz gibi basınçlı kap ve ana elektrik panosu için 1’er tane riskli durum tespit ettim. 


Riskleri Derecelendirme

Birincil risk değerlendirme ile tespit edilen riskler detaylı olarak değerlendirilmelidir. Ortalama bir işletmede birincil risk değerlendirme sonucunda yüzlerce risk tespit edilebilir. Böyle bir durumda hangi riskin ne kadar büyük etkisinin olacağı ve hangilerine acilen önlem alınması gerektiği konusunda tam bir kargaşa yaşanacaktır.

Detaylı risk derecelendirme yaparak riskleri sıralama şansına sahip olabilirsiniz.

Riskleri derecelendirme adımı risk değerlendirme sürecinin aşamaları arasında en fazla dikkat edilmesi gereken adımdır. Bu aşamada yapılacak bir hata, mevcut bir riski olduğundan daha önemsiz gösterip önlem almayı geciktireceği gibi kabul edilebilir bir riski de çok ciddi algılayıp tüm kaynakları kullanmanıza neden olabilir.

Risk derecelendirme yapmak için kullanacağınız asıl risk değerlendirme yöntemini belirlemeniz gerekir. Farklı iş kolları ve sektörlerde bir çok farklı risk analizi yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerin içinden risk değerlendirmesi yaptığınız tehlikelere en uygun olanını seçmelisiniz.

Risk derecelendirme yaparken sadece bir risk değerlendirme yöntemiyle yetinmek zorunda da değilsiniz. Örneğin aynı işyeri için fine kinney yöntemi ile genel çalışma ortamı, HAZOP yöntemi ile kimyasal prosesler ve davranış odaklı risk analizi metotları ile de çalışan tutumları değerlendirilebilir.

Tavsiye Yazı : Hangi Risk Değerlendirme Yöntemi Kullanılmalıdır


Örnek Çalışma

Örnek çalışmamızda daha önce çeklist yöntemi ile yaptığımız birincil risk analizi sonucunda belirlediğimiz 2 adet riskli durumu derecelendirelim. Derecelendirme için Fine Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi kullanacağımı belirtmiştim.

Fine kinney yönteminde risklerin derecelendirilmesi, risklerin ortaya çıkma olasılığı, tehlikeye maruz kalma sıklığı ve oluşturduğu etkinin sayısal değerlerinin çarpımı ile yapılır. Fine Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi yazısında bu yöntem hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Tehlike KaynağıTehlikeRiskMevcut DurumOlasılıkSıklıkŞiddetRisk DeğeriRisk Sınıfı
Basınçlı KapKabın yere sabit olmamasıPatlama durumunda kabın kontrolsüz şekilde etrafa hareket etmesi.Basınçlı kabın yere bağlantıları yapılmamıştır.0,524040Olası Risk

 

Gözetim Altında Tutulmalıdır

Elektrik Ana PanoPano içindeki ucu açık kablolar.Pano içinde yapılan çalışmalarda elektrik çarpma riskiPano içinde ucu açık elektrik kabloları mevcuttur.30,54060Olası Risk

 

Gözetim Altında Tutulmalıdır

Riskleri değerlendirirken belirlediğiniz sayısal değerler çok önemli. Bu nedende tutarlı ve mantıklı olmalılar.

Basınçlı kap ile ilgili riski değerlendirirken kabın kontrolsüz şekilde hareket etmesi sonucunda kabın patlama olasılığını bir arada değerlendirdim çünkü kap ancak patlarsa kontrolsüz şekilde hareket edebilir. Basınçlı kabın patlamasına neden olacak diğer etkenlerde bir risk görülmemesi nedeniyle bu riskin olasılığını mümkün ancak beklenmeyen seviyede düşündüm.

Risk olarak gördüğümüz kabın patlaması sonucunda hareket etmesi durumunda çalışanların bu risk ile karşılaşma sıklığını Ayda bir veya birkaç defa olarak belirledim çünkü çalışanlar basınçlı kap olan bölümde çok nadiren bulunuyorlar.

Risk olarak gördüğümüz durumun gerçekleşmesi durumunda olası etkisinin ölüm olacağı düşünülebilir. Tüm bu belirlediğimiz olasılık, sıklık ve etki durumlarının sayısal karşılığını yazarak 40 risk skorunu elde ettim. Bu risk skoru bana riskli durum için acil önlem alınmasına gerek olmadığını ancak sürekli gözetim altında tutmam gerektiğini söylüyor. Ancak etkisi ölüm olan bir risk için mutlaka iyileştirme çalışması yapmalıyız.

Elektrik ana panosu içindeki ucu açık kabloları değerlendirirken çalışanların bu kablolara temas etme olasılığını mümkün olarak değerlendirdim çünkü örnek olayımızda pano içinde ucu açık kablo miktarı biraz fazla. Ancak çeklist ile de tespit ettiğim diğer konularda pano kapaklarının sürekli kilitli olduğu, pano iç koruma levhalarının olduğunu görmüştük. Bu durumda panoya normal çalışanların temas etme ihtimali çok düşük. Sadece bakım amaçlı panoya müdahale edilebilir ve pano bakımlarının da arıza ve bakım raporlarına göre yılda 1 yapıldığını tespit ettim. Yani en fazla yılda 1 defa bu pano açılıyor ve içerisinde işlem yapılıyor.

Elektrik panosunda da risk olarak gördüğümüz durumun gerçekleşmesi durumunda olası etkisinin ölüm olacağı düşünülebilir. Tüm bu belirlediğimiz olasılık, sıklık ve etki durumlarının sayısal karşılığını yazarak 60 risk skorunu elde ettim. Bu risk skoru da bana riskli durum için acil önlem alınmasına gerek olmadığını ancak sürekli gözetim altında tutmam gerektiğini söylüyor. Ancak etkisi ölüm olan bir risk için mutlaka iyileştirme çalışması yapmalıyız.

Elektrik panosundaki bu riskler, panonun bakım ve arıza durumları ile doğrudan ilgili olduğundan elektrik panosu için arıza risk değerlendirmesi de yapılabilir.

Not: Örnek çalışmada yapılan analizler tamamen örnek olması amacıyla kurguladığımız senaryo üzerinden değerlendirilmektedir. Yani çalışanların basınçlı kap yakınında ayda birkaç defa bulunması veya ana elektrik panosunda yılda sadece 1 defa bakım yapılıyor olması bizim varsayımlarımızdır. Gerçek durumlar farklı olabilir. Bu nedenle gerçek durumlara göre değerlendirme yapmalısınız.


Alınacak Önlemleri Belirleme

Risk değerlendirme raporu yapmanın amacı, riskleri ortadan kaldırarak güvenli çalışma ortamı oluşturmaktır. Bu nedenle tespit edilen riskler kadar riskleri ortadan kaldırmak için alınması gereken önlemleri belirlemek de çok önemlidir.

Alınacak önlemleri risk kontrol hiyerarşisi doğrultusunda belirlemeniz gerekir. Bunlar sırasıyla ;

  1. Tehlike kaynağını ortadan kaldırmak veya kaynağın özelliklerini değiştirmek.
  2. Daha az tehlikeli olanla değiştirmek.
  3. İzole Etmek
  4. Mühendislik yöntemleri.
  5. İdari Önlemler (Organizasyon değişikliği, eğitim, talimat vb.)
  6. Kişisel koruyucu donanımlar.
Risk kontrol adımları.

Alınacak önlemleri belirlerken her risk için bu sıralama doğrultusunda inceleme yapmalıyız. Yani ilk önce tehlike kaynağını tamamen ortadan kaldırma veya özelliklerini değiştirme ihtimallerini gözden geçirmeliyiz.

Eğer tehlike kaynağı ortadan kaldırılamıyorsa mühendislik yöntemleri ile çalışanları daha az etkilemesini sağlayacak önlemler düşünmeliyiz. Örneğin elektrik tehlikesini tamamen ortadan kaldırma şansımız yoksa elektriğin çalışanlara ulaşmasını engellemeliyiz.

Mühendislik çözümleri de yeterli seviyede koruma sağlamıyorsa organizasyon değişiklikleri yaparak çalışanların tehlike kaynaklarına daha az maruz kalmasını sağlayabiliriz. Örneğin soğuk hava deposunda çalışanların çalışma süresini azaltmak organizasyonel bir önlem olarak düşünülebilir.

Kişisel koruyucu donanım kullanımı ise tehlike kaynağının özellikleri, mühendislik çözümler, organizasyonel değişiklikler yapıldıktan sonra hala mevcut olan risklere karşı alınacak bir önlemdir. Tek başına kişisel koruyucu donanım kullanımı önlem olarak düşünülmemelidir.

Tavsiye Yazı : Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi

Eğitim, bilgilendirme, talimatlara uygun davranışlar ise en son önlem olarak kabul edilmelidir. Açık bir çukurun etrafını kapatmak yerine çalışanlara çukura düşmeme eğitimi vermek önlem olarak kabul edilemez.

Tavsiye Yazı : İş Güvenliği Eğitimi Nasıl Verilir ?

Alınması gereken önlemleri belirlerken bu önlemlerin ne kadarlık bir zaman dilimi içinde alınması gerektiğini de belirlemelisiniz. Termin tarihi adı verilen bu işlem, risk değerlendirme raporunun en zor bölümlerinden biridir. Termin tarihi belirlerken risklerin seviyesi, alınacak önlemlerin niteliği, yaklaşık maliyeti, uygulanabilirliği ve işletmenin yapısı dikkate alınmalıdır.

Alınması gereken önlemler konusunda isgnedir.com’da yayınlanan yazılardan faydalanabilirsiniz.


Örnek Çalışma

Örnek çalışmamızda 2 adet tehlike kaynağı ve riskli durum belirlemiştik. Bu riskler için alınacak önlemleri belirleyeceğiz.

  • Basınçlı Kap

Basınçlı kapla ilgili risk için tehlike kaynağını ortadan kaldırma veya değiştirme yolunu inceleyelim. Burada tehlike kaynağımız basınçlı kap. Tamamen ortadan kaldırma şansımız olmadığını düşünerek mühendislik yöntemlerine odaklanalım. Basınçlı kapların yere sabitlenmesi mühendislik yöntemi olarak düşünülebilir. Bu önlem yeterli gelmiyorsa basınçlı kapları ayrı bir alana taşıyıp çalışanların bu alana girişini engelleyerek organizasyonel önlemler de alınmış olabilir.

  • Ana Elektrik Panosu

Ana elektrik panosu da ortadan tamamen kaldırmanın mümkün olmadığı bir tehlike kaynağı. Bu nedenle mühendislik yöntemler ile önlem almaya çalışmalıyız. Bu risk için tespit ettiğimiz kablo uçlarının açık olma durumu mühendislik önlemler alınarak ortadan kaldırılabilir. Ek olarak organizasyon düzenlemeleri ile çalışanların kablolara erişim sıklığını da azaltabiliriz.


Risk Değerlendirme Raporu

Risk değerlendirme çalışması, detaylı yapıldığında bazen aylar süren bir çalışmadır. Bu çalışma sırasında elbette ortalık biraz dağılacaktır. Yani aldığınız notlar, tespit ettiğiniz riskler, alınması gereken önlemler karmaşık hale gelebilir.

Risk değerlendirmesinin en önemli özelliklerinden biri de risk değerlendirmesi hakkında teknik bilgi sahibi olmayan kişilere bilgi vermesidir. Yani bir yönetici, aldığınız notları anlamakta zorlanabilir ancak düzenli ve ayrıntılı bir raporu okuduğunda kafasında soru işareti kalmayacaktır.

Risk değerlendirme raporu, yaptığınız çalışma hakkında hiç bilgisi olmayan kişiler tarafından anlaşılacak şekilde yapılmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda risk değerlendirme raporunda olması gerekenler İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile belirlemiştir. Bu yönetmeliğe göre risk analizinde yer alması gerekenler ;

  • İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.
  • Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri.
  • Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi.
  • Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı.
  • Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler.
  • Tespit edilen riskler.
  • Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.
  • Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları.
  • Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi.

Bu maddelere ek olarak risk değerlendirme raporunda tespit edilen risklerin fotoğrafları yer almalıdır. Fotoğraflı risk değerlendirme raporu hem riskin bulunduğu yeri anlamak hem de riskin giderilme sürecini takip etmek açısından çok önemlidir.

Risk değerlendirme raporu ve diğer tüm raporlarda mutlaka sayfa numarası bulunmalıdır. Sayfa numarasına ek olarak raporun toplam kaç sayfa olduğu da yer almalıdır. Bu sayede rapora sonradan ekleme yapılma veya sayfaların ortadan kaybolma ihtimali ortadan kalkar.

Tavsiye Yazı: Risk Değerlendirme Örnekleri

Riskleri İzleme

Risk değerlendirme sürecinin en son ve en uzun süren aşaması riskleri izleme aşamasıdır. Alınacak önlemleri belirleme aşamasında her risk için giderilmesi gereken tarih aralığını belirtmiştik. Bu çalışmayı yaptığınızda göreceksiniz ki risklerin büyük çoğunluğunun 1 yıl içerisinde giderilebileceği ortaya çıkacak. Bu durumda termin tarihi geldiğinde veya öncesinde risklerin giderilip giderilmediği kontrol edilmelidir.

Risk izleme yapılmayan risk değerlendirme çalışmaları sadece ilk adımı atılmış ancak devamı gelmemiş çalışmalardır.

Risk izleme yaparken, riskler için alınması gereken önlemlerin alınıp alınmadığını tespit ederek son durum için yeniden risk derecelendirme yapmalısınız. Belirtilen önlemlerin alındığı bir durumda risk skoru mutlaka farklı olacaktır. Amacımız zaten risk skorunu kabul edilebilir seviyelere kadar indirmektir.

Risk izleme işlemleri için hazırlayacağınız formlarda da fotoğraf olması önemlidir. Bu sayede risklerin durumunu izleyebilirsiniz.

Risk izleme çalışmalarında en zor konulardan biri de risklerin termin tarihlerini ve yapılan işlemleri takip etmektir. risk sayısı fazla olan işletmelerde bu işlemi sadece kağıt üzerinde veya Excel vb. uygulamalarla takip etmek çok zordur. Ancak isg yazılımları sayesinde termin tarihleri ve risk skorlamaları konusunda teknolojiden faydalanabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Risk İzleme Nasıl Yapılır

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.