osgb
etiketleme kilitleme

Yangın Tüpü Kontrolü Nasıl Yapılır

Yangın tüpü olarak bilinen taşınabilir yangın söndürme cihazları asla kullanmamayı umduğumuz ekipmanların başında gelir parçalarıdır. Ancak ihtiyaç duyduğumuzda doğru şekilde çalışabilmeleri için uygun kontrol ve bakımlarının yapılmış olması çok önemlidir.

Uzun süre kontrol edilmeyen yangın tüpleri ihmal edilebilir veya unutulabilir. Ancak düzenli aralıklarla yapılacak basit kontroller sayesinde yangın söndürücülerin ihtiyaç duyulan her an hazır olmaları sağlanabilir. Bununla beraber yangın söndürücülerin gerektiğinde kullanıma hazır tutulması için yasal olarak kontrolleri ve dolumları da zorunludur.

Yangın tüplerinin, yangın sırasında ilk savunma hattınız olduğunu unutmayın.

Yangın Tüpleri Neden Kontrol Edilmelidir ?

Yangın tüpleri yapıları gereği zaman içinde çeşitli nedenlerle basınçlarını kaybedebilirler. Ayrıca iş güvenliği kültürü tam olarak oturmayan işletmelerde yangın tüpleri belirlenen yerlerden alınıp farklı yerlere götürülebilir veya önleri kapatılabilir. Hatta çok fazla kişinin gelip gittiği işyerlerinde yangın tüpleri tamamen ortadan kaybolabilir.

Bu gibi durumlarda, henüz yeni başlayan bir yangın sırasında yangın tüpüne erişim zor olabilir veya yangın tüpü çalışmayabilir. Bu nedenle yangın tüplerinin düzenli olarak çeşitli kontrollerden geçirilmesi gereklidir.

Yangın Söndürücüleri Ne Sıklıkta Kontrol Etmelisiniz?

Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’e göre yangın söndürme cihazlarının, yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılmalıdır.

Yerinde yapılması gereken genel kontroller sadece gözle yapılan kontroller olup herkes yapabilir ancak dört yılda bir yapılan söndürme maddesi değişimi ve hidrostatik testleri üretici firmalar tarafından yapılmalıdır.

Ancak söz konusu yangın olduğunda yılda sadece bir defa yapılan genel kontroller yetersiz olacaktır. Birçok işyerinde yılda bir yapılan yangın tüpü kontrollerinde yangın söndürme cihazlarının büyük bölümünün uygunsuz olduğunu görmek çok olasıdır.

Bu nedenle genel kontrollerin sıklığı yangın yükü hesaba katılarak belirlenmelidir. Yangın yükü yüksek işletmelerde ayda bir veya daha kısa aralıklarla genel kontrol yapılabileceği gibi düşük yangın yükü söz konusu ise 3-4 ayda bir de yapılabilir.

Yangın Tüpü Genel Kontrolünde Nelere Bakılır

Yangın tüpü kontrolü yapılmadan önce işletmedeki tüm yangın tüplerinin yerleri belirlenmiş olmalıdır. Yangın tüpü kontrolünde ilk bakılması gereken konu yangın tüpünün belirlenen yerde olup olmadığıdır.

Yangın tüpü yerinde duruyorsa, çalışıp çalışmayacağının göstergesi olan basınç kontrolü yapılır. kuru kimyevi içerikli yangın tüplerinde manometre yeşil aralıkta olmalıdır. Karbondioksitli yangın söndürücü
tüplerde manometre bulunmaz. Bu nedenle tüp tartılarak ilk ağırlığından %25’den fazla ağırlık kaybı olup olmadığına bakılır.

Yangın tüpünün basıncı normal seviyede ise yangın tüpünün pimi veya emniyet mandalı kontrol edilir. Daha sonra tüp üzerinde darbe, ezik vb hasarlar kontrol edilir.

Yangın tüpü, işlevsel olarak normal durumda ise yangın tüpünün çevresi ile ilgili kontroller yapılır. Bunlar;

  • Yangın tüpü işaret levhası,
  • Yangın tüpünün asma aparatı ve asılı olup olmadığı,
  • Yangın tüpüne erişim

gibi konular olmalıdır.

Yangın tüpü kontrolünde belirlenen konularda eksiklik görülmesi halinde işletme içindeki ilgili birimlerle veya üretici firmalar ile iletişim kurularak en kısa sürede sorunların giderilmesi gereklidir. Bu sıra içinde eğer varsa yedek yangın söndürme tüpü ile değiştirilerek yangın riskini arttırmamak da çok önemlidir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.