msds
osgb
etiketleme kilitleme

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır ?

Yangın tüpü, küçük ve yeni fark edilmiş yangınların büyüyüp kontrolden çıkarak yıkıcı bir hal almasına engel olmak için çok önemli bir cihazdır. Yangın söndürme tüplerinin kullanımı kolay olduğu kadar dikkatli olmayı da gerektirir. Yanlış söndürme cihazı kullanımı veya hatalı yöntem ile söndürmeye çalışmak, yangının daha da tehlikeli veya yıkıcı olmasına yol açabilir.

Tavsiye Yazı : Yangın Söndürme Cihazı Nedir ?

Yangın söndürme tüplerinin kullanımı sırasında aşağıdaki adımları izlemelisiniz ;

Yardım İsteyin ve Çevrenizi Uyarın

Bir yangın gördüğünüzde yapmanız gereken ilk şey kesinlikle çevrenizdeki kişileri uyarmak ve yardım gelmesini sağlamak olmalıdır. Alevler ne kadar küçük olursa olsun bir anda büyüyüp kontrolden çıkabilir.

Çevrenizdekileri yüksek sesle bağırarak veya varsa yangın alarm sistemini devreye sokarak uyarabilirsiniz. Alarm çalışsa bile “YANGIN VAR” diye bağırmak insanların daha hızlı uyaracaktır.

Eğer yangına siz müdahale edecekseniz çevreden birini yardım çağırması için uyarın. Yangına başkası müdahale ediyorsa siz yardım çağırmayı deneyin. Yardımı bir yetkiliye veya 110 İtfaiye numarasına ulaşarak çağırabilirsiniz.

Kendi Güvenliğinizi Kontrol Edin

Bir yangını söndürmeye çalışmadan önce yangının durumu mutlaka kontrol edilmelidir.  Ayrıca bazı durumlarda kişiler yangını söndürmeye fiziksel ve psikolojik açıdan uygun durumda olmayabilir.

Bu gibi durumlarda yangını söndürmeye çalışmak kendi sağlığınıza zarar verebilir.

Yangın Durumunu Kontrol Edin

Bazı yangınlar yangın söndürme cihazı ile söndürülemeyecek kadar büyümüş olabilir. En çok kullanılan 6 kg’lık yangın tüpleri genelde küçük yangınlar için tasarlanmıştır. Bu nedenle başlangıç aşamasını geçen yangınlarda faydalı olamazlar.

Genellikle sepet veya koli gibi kapların içinde başlayan, yayılma eğilimi olmayan ve patlayıcı olmayan yangınlar taşınabilir yangın tüpleri ile kolaylıkla söndürülebilir.

Yangına müdahale etmeden önce çevrenizde kaç tane yangın tüpü olduğunu ve bu tüplerin yangını söndürmeye yetip yetmeyeceğini hızlıca değerlendirmeniz gerekir. Bu noktada net bir hesap olmayıp içgüdüler ile hareket etmelisiniz. İçgüdüleriniz size yangının tehlikeli olduğunu ve söndüremeyeceğinizi söylüyorsa hızlıca ortamdan uzaklaşmalısınız.

Yangın Tüpünü Hazırlayın

Yangına müdahale etmeden önce yangın tüpünü kullanıma hazır hale getirmelisiniz. Yangın tüplerinde püskürtme mekanizmasını tetikleyen bir mandal ve bu mandalı koruyan mühür ve pim bulunur. Kullanmaya başlamadan önce mührü söküp pimi çıkarmalısınız.

Yangın tüpünü kullanmaya başlamadan önce bir defa ters çevirip hafifçe sallamanız da tüpün içindeki malzemenin iyice karışıp daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Alevlerin Merkezine Doğru Sıkın

Yangını söndürmek için yangın tüpünün hortumunu yaklaşık 1,5 – 2 metre mesafeden alevlerin merkezine doğru hedef almanız gereklidir. Alevlerin üzerine doğru veya rastgele püskürtmenin faydası olmayacaktır.

Alevlerin merkezine doğru hedef aldıktan sonra mandalı elinizle sıkarak tüpü çalıştırın. Yangın tüpünü, alevler sönene kadar veya tüp boşalana kadar sıkın. Alevler tam olarak sönmeden söndürme işlemini bırakırsanız alevler tekrar canlanacaktır.

Açık alanda yangın söndürme tüpünü kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, rüzgarın arkanızdan esmesidir. Rüzgarı karşınıza alırsanız hem yangın tüpünün içindeki malzemeyi rüzgara karşı sıkmak zorunda kalır hem de alevlerin üzerinize gelmesine maruz kalabilirsiniz.

Pimi Çek, Hedefle, Sık ve Söndür

Yangını söndürürken yapacaklarınızı özetlersek;

Mandaldaki güvenlik pimini çekin. Bu pim tüpün en üst bölümünde yer alan metal bir halkadır.

yangın tüpü pimi

Tüpün hortumunu alevlerin merkezine doğru tutun. Bu sayede yanıcı madde ile oksijenin birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Yangın tüpünün mandalını yavaşça sıkın ve içindeki malzemenin dışarı püskürmesini sağlayın. Mandalı alevler sönene veya tüp boşalana kadar bırakmayın.

Normal ve tam dolu bir yangın tüpü yaklaşık 10 saniyede boşalmaktadır.

Alevleri daha kolay söndürmek için hortumu hafif şekilde sağa sola gezdirerek püskürtün. Böylece sabit bir nokta yerine alevlerin her noktasına temas etmiş olursunuz.

Yangını Kontrol Edin ve Soğutun

Yangını söndürdükten sonra bırakıp giderseniz, bir süre sonra sıcaklık nedeniyle kendi kendine tekrar canlanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle yanan maddelerin tam olarak söndürdüğünüzden ve ortamı soğuttuğunuzdan emin olmalısınız.

Bunun için yanan bölgeyi su ile soğutabilir, oksijeni kesmek için üzerini örtebilir veya üzerine kum, toprak benzeri madde atabilirsiniz.

Ayrıca yanan bölge etrafındaki tutuşabilecek diğer eşya ve malzemeleri de ortamdan uzaklaştırmalısınız.

Elektrik tesisatı olan alanlarda su kullanmanız elektrik kontaklarına neden olabilir.

Kullandığınız Yangın Söndürme Tüpünü Hemen Değiştirin

Yangın tüpleri tek kullanımlık cihazlardır. Bir defa kullanılan tüp, içindeki malzemeyi püskürtmeye yarayan basıncı düşeceği için tekrar kullanılamaz. Bu nedenle kullandığınız yangın tüpünü en kısa sürede doldurmalı veya yenisi ile değiştirmelisiniz.

Yangın Tüpü Nerede Bulunmalıdır ?

Yangın tüpleri, gerektiğinde kolay görülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Bu nedenle tercihen duvarlarda uygun yerlerde asılı olmalıdır.

Ayrıca doğrudan güneş alan veya ısı kaynağı bulunan alanlar da yangın tüplerinin içindeki söndürücü kimyasalların etkisini azaltabilir.

Tavsiye Yazı : Yangın Söndürme Cihazı Nerelerde Olmalıdır ?

Görsellerin Kaynağı : www.wikihow.comYangın Tüpü Nasıl Kullanılır ?

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.