İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, daha önceden belirlenmiş olan şartları taşıyan kişilerin eğitim ve sınav sürecinden geçerek almaya hak kazandıkları bir belgedir. İsg sertifikası almaya hak kazanan kişiler iş güvenliği uzmanı olarak çalışma hakkı elde ederler.
Birçok ülkede sadece belirli eğitimleri alarak iş güvenliği alanında çalışma imkanı varken ülkemizde iş güvenliği alanında sorumlu iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak için ÖSYM tarafından yapılan iş güvenliği uzmanlığı sınavı kazanma şartı vardır. İş güvenliği sertifikası sahibi kişiler, işyerlerinde iş güvenliği alanında “uzman” olarak kabul edilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasını Kimler Alabilir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler tarafından alınabilir. İş güvenliği uzmanı eğitimine katılabilmek için aşağıdaki bölümlerin birinden mezun olmanız gereklidir. Bu bölümler;
- Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bölümleri: İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, çevre mühendisliği gibi mühendislik alanları ve Mimarlık gibi bölümler.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü: İş Sağlığı ve Güvenliği alanında eğitim veren özel olarak tasarlanmış bölümler.
- Fen-Edebiyat Fakültelerinin:
- Fizik Bölümü
- Kimya Bölümü
- Biyoloji Bölümü
- Teknik Personellik Bölümleri: Teknikerlik ve teknisyenlik programları, mesleki eğitim ve sertifika programları.
1 numaralı maddede yer almasa da tüm mühendislik bölümlerinden mezun olanlar iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alma hakkına sahip olurlar.
İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İş güvenliği uzmanlık sertifikası almak için öncelikle yukarıda belirtilen üniversite bölümlerinin birinden mezun olmak gereklidir. Bu şartları taşıyan kişiler iş güvenliği eğitimi veren bir kurumdan eğitim almak zorundadır. Bu eğitimler iş sağlığı ve güvenliği kursu olarak adlandırılır.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi veren kurumların MEB tarafından yetkilendirilmiş olması gereklidir. Bu kursların amacı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis veya teknik elemanlara, mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmaktır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitiminin Şartları
İş güvenliği uzmanlığı kursu teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur. Eğitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler yani stajlar, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunan bir işyerinde yapılır.
İş güvenliği uzmanları, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimine katılmak zorundadırlar. Bu eğitimin süresi otuz saatten az olamaz.
İş güvenliği kursuna başvurmak için, başvuru yapılan eğitim kurumuna hitaben yazılan ve adayın hangi iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacağını belirten ve T.C. kimlik numarası ile iletişim bilgilerini içeren başvuru yazısı ve mühendis, mimar veya teknik eleman olduğunu gösteren diploma veya mezuniyet belgesi gereklidir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı
İş güvenliği eğitimini tamamlayanlar, ÖSYM tarafından düzenlenen iş güvenliği uzmanlığı sınavına girerler. Bu sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır ve iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanırlar.
Girdiği sınavda başarılı olamayan adaylar diledikleri kadar sınava girebilirler.
Tavsiye Yazı : İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Nasıl Çalışılır ?
ÖSYM İSG/1 ve İSG/2 olarak adlandırılan sınavlar yılda iki kez düzenlenir. Bu sınavlara katılmak için İSG sınav takvimine göz atmanızda fayda vardır, çünkü sınav tarihleri her yıl değişebilir.
İş güvenliği sınavını başarıyla tamamlayan adaylar iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanır. Bu sertifika, iş yerlerinde ve tesislerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmanızı sağlar.
İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Başvuru Süreci
İş güvenliği uzmanı başvuru süreci, ÖSYM sistemine kayıt olmakla başlayıp isg sertifikası basılması ile biten bir süreçtir. Her yıl farklı uygulamalar olma ihtimali olsa da genel olarak aşağıdaki adımlardan oluşur.
- ÖSYM AIS Kaydı: Eğer kaydınız yoksa, “e-Devlet” şifrenizle ÖSYM Aday Yönetim Sistemi’nde kayıt olmanız gerekmektedir.
- Başvuru İşlemi: ÖSYM Aday İşlem Sistemi‘ne giriş yaparak, girmek istediğiniz sınav türünü, şehri ve diğer gerekli bilgileri uygun sayfalara girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
- Belgelerin Hazırlanması: İş güvenliği sınavına katılmak için imzalı başvuru formu, lisans diplomasının bir kopyası, kimlik fotokopisi, kayıt ücretinin ödendiğine dair makbuz gereklidir.
- Ücret: Sertifika almak için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Her yıl değişen isg sınav ücretini ÖSYM tarafından belirtilen yöntemlerle ödemeniz gerekir.
- Sertifika Düzenlenmesi: Başvuru işlemleriniz tamamlandıktan ve gerekli belgeler sunulduktan sonra, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından sertifikanız düzenlenir ve size verilir. Bu sertifika, iş güvenliği uzmanı olarak çalışmanızı sağlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, bir kişinin işyerlerinde veya kamu kurumlarında İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışabilme yetkisi sağlayan belgedir.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alan kişiler, işyerlerinde güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasına yönelik önlemler alır, riskleri değerlendirir ve iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli adımları atarlar. Ayrıca, işçilerin sağlık ve güvenlik konularında bilinçlenmelerini sağlar, eğitimler düzenler ve iş yerlerinde uygun güvenlik politikalarının oluşturulmasına yardımcı olurlar.
İSG Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, alındığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu süre içinde sertifika sahipleri, İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki bilgilerini güncel tutmak ve yenilikleri takip etmekle sorumludur. Sertifikanın geçerlilik süresi dolan kişilerin belgelerini yenilemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına dilekçe yazarak lisans diplomalarının noter onaylı bir örneğini eklemeleri gerekmektedir.
İSG Sertifikası Kaç Günde Çıkar?
İSG Belgesi, adayların belge ücretini ödedikten sonra 3 ile 7 iş günü içerisinde İSG-Katip sistemine tanımlanmaktadır. Bu nedenle adaylar, belirtilen sürenin sonunda İSG-Katip sistemine giriş yaparak belgelerini kontrol etmelidirler. Sertifikalar, E-İmzalı olarak İSG-Katip Sistemine tanımlanacak olup ayrıca basılı belge gönderilmemektedir. İSG-Katip sistemi üzerinden sertifikalarını elektronik olarak görüntüleyebilirler.
Belirtilen süreler, başvuru yoğunluğu ve sistem işleyişine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İSG Belgesi almak isteyenlerin başvurularını zamanında tamamlamaları ve belirlenen süreleri takip etmeleri önemlidir.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.