msds
osgb
etiketleme kilitleme

Terör Saldırılarından Korunma Yolları

Terör, ülkemiz için uzun yıllardır bir sorun oluşturmaktadır. Ancak belki de ilk defa sıradan şehir hayatının içinde bu kadar büyük bir terör tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Peki bu konuda alabileceğimiz önlemler var mı ? Terör saldırılarından korunma yolları nelerdir bu yazıda bahsetmeye çalışacağız.

Terörü, biz vatandaşlar olarak günlük hayatımızda karşılaştığımız diğer riskler ile şekilde düşünmeliyiz. Yaşam güvenliği kültüründe bir risk tespit ettiğimizde öncelikle kaynağında yok etme, bu mümkün değilse risklerden korunma yollarını düşünüyorduk. Terörü de aynı şekilde ele aldığımızda kaynağında yok etmek adına yapabileceğimiz çok şey yok ancak korunma adına yapabileceklerimiz var.

Terörün amaçladıkları

Terörden korunmak için öncelikle terör saldırılarının amacını iyi kavramamız gerekir. Bütün terör saldırılarını incelediğimizde mutlaka üstlenen bir örgüt bulunacaktır. Bu da aslında terör örgütlerinin bilinmek, fark edilmek istediğini ortaya koyuyor. Bilinmek isteyen bir kişi veya topluluk bunun için en dikkat çekici yöntemleri deneyecektir.

Bunun yanında terör örgütlerinin genel amaçları ideolojilerini göstermek, korku oluşturmak, zarar vermek ve kaos yaratmaktır.

Hangi alanlar terör riski altında

Terörün amaçlarını göz önüne aldığımızda bulunduğunuz şehirde terör eylemi yapılabilecek dikkat çekici alanlar listelenebilir. Ülkemizde ve dünyada yaşanan terör saldırılarına bakarak da kendimize bazı örnekler çıkarabiliriz.

Bunlara en güncel örnekler ;

  • Havaalanı (22 Mart 2016 Brüksel Patlaması)
  • Metro veya tren istasyonları (22 Mart 2016 Brüksel Patlaması ve 11 Mart 2004 Madrid Patlaması)
  • Gösteri veya toplantı alanları (10 Ekim 2015 Ankara Patlaması)
  • Önemli meydanlar, bekleme noktaları (13 Mart Ankara Patlaması ve 19 Mart Taksim Patlaması)
  • Turistik alanlar (12 Ocak 2016 Sultanahmet patlaması)

İnternette arama yaptığımızda bunlara benzer yüzlerce terör saldırısı bulabiliriz. Tüm bu örneklerden yola çıkarak terör saldırılarının ağırlıklı olarak çok az korunan ancak bilinen meydanlar, sokaklar veya çok iyi korunan havaalanı gibi alanlarda yapıldığını söyleyebiliriz. Bu da terörün asıl amacı olan korkutma ve dikkat çekme amaçlarını ispatlar nitelikte.

Bu alanlara daha fazla örnek vermek elbette mümkün.

Terör saldırılarından nasıl korunabiliriz

Terör, şüphesiz ki devlet seviyesinde engellenebilen, istihbarat birimleri ve kolluk kuvvetleri tarafından önlenmesi gereken bir tehlikedir. Ancak terörü sadece siyasi ideoloji arkasındaki güçlerden kaynaklı olarak düşünmemeliyiz. Bireysel terör de benzer şekilde korkutma ve dikkat çekme amaçlı karşılaşabileceğimiz risklerden biridir.

Teröre karşı bireysel olarak alabileceğimiz en etkili önlem günlük hayat akışımızda değişiklikler yapmak olacaktır. Elbette eve kapanıp beklemek çözüm değil ancak aktivitelerimizi daha az riskli alanlara doğru kaydırabiliriz.

Örneğin içinde bulunduğumuz dönem için terör eylemleri için uygun, dikkat çekici alanlarda daha az bulunmak etkili bir korunma yolu olacaktır. Ulaşımı metro, tren vb. kalabalık toplu taşıma araçları ile değil daha küçük otobüs, minibüs gibi araçlarla sağlayabiliriz.

Buluşma noktası olarak daha az kalabalık meydanlar veya sokak içindeki küçük mekanlar tercih edilebilir.

Güvenlik önlemlerinin genelde az olduğu alışveriş merkezleri yerine semtimizde yerel işletmelerden alışveriş yapmak da etkili bir yöntem olacaktır. Zira İstanbul içindeki avm’ler düşünüldüğünde güvenlik önlemlerinin çok yetersiz olduğu gözünüzden kaçmamıştır.

Bu örnekler çoğaltılabilir, herkes kendisine uygun yöntemler geliştirebilir ancak temel düşünce günlük hayatımızı kısıtlamadan bulunduğumuz riskli alan sayısını azaltmak olmalıdır.

Ayrıca oturduğumuz bölgeye yakın bir alanda terör saldırısı olması durumunda acil durum planınızın olması da faydalı olacaktır. Aile fertleri veya arkadaşlarınızın terör saldırısı durumunda ne yapacaklarını bilmesi, panik durumunu azaltacaktır.

Barış ve huzur içinde bir dünya dileğiyle.

[mailpoet_form id=”1″]

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.