msds
osgb
etiketleme

Zehirlenmelere Karşı Korunma Yolları

Sağlıklı Yaşam

Evlerde yaşanan kaza veya olumsuz olayların en önemlilerinden biri de zehirlenme olaylarıdır. Besin, ilaç ve temizlik malzemeleri nedeniyle zehirlenmeler ciddi sonuçlar doğurabilecek ancak kolaylıkla önlem alabileceğimiz zehirlenmelerdir.

Besin Zehirlenmeleri

Besin zehirlenmeleri, genelde bozuk gıdalar, donmuş besinler ve su kaynaklı olarak yaşanmaktadır. Aniden başlaması, karın ağrısı, bulantı, kusma,ishal ve ateş gibi belirtiler gösterir.

Bozuk yani hasta hayvan etleri, en kolay zehirlenme yollarından biridir. Özellikle yaz aylarında yetersiz soğuk zincirden geçen et ve et ürünleri kolay bozulmaya elverişlidir. Balık ve diğer su ürünleri de yetersiz şartlar altında kolay bozulabilen gıdalardır. Görüntüsü ve kokusu kötü olan etler kendisini belli edecektir. Bu tür etleri tüketmemek önemlidir. Ayrıca et ve balık ürünlerini güvendiğiniz ve sürekli aldığınız bir yerden almanız faydalıdır.

Tavsiye Yazı : Bayat balık nasıl anlaşılır ?

Dondurulmuş gıdalar da çok dikkatimizi çekmeyen zehirlenme sebeplerindendir. Özellikle ev, tavuk ve deniz ürünleri temiz ve taze olarak dondurulmuş olmalıdır. donmuş halde alıp, çözdürüp tekrar tekrar dondurduğumuz gıdaların bozulma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle aldığımız besinleri dondururken küçük paketler halinde dondurmalı ve çözdüğümüz besinin tamamını pişirmeliyiz.

Besinleri yeterince pişirmek de zehirlenmelerin önüne geçme adına önemlidir. Az pişmiş besinlerin içindeki zararlı bakteriler zehirlenmeye yol açacaktır.

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemek veya hiç yıkamamak da zehirlenmelere yol açabilir. Bu durum özellikle küçük çocuklarda daha hızlı etkisini gösterecektir. Tarla ürünlerinin böceklere ve bozulmalara karşı ilaçlanması nedeniyle üzerilerinde kimyasal bir tabaka olur. Ayrıca toplanıp evimize ulaşana kadar bir çok farklı ortamdan geçtiği için üzerilerinde toz ve mikrop da birikir. Bu nedenle sebze ve meyveleri yemeden önce iyice bol su ile yıkamak gereklidir.

Kullandığımız suların kirli olması da zehirlenme nedenlerindendir. Kaynağı bilinmeyen içme suları yerine denetim altındaki suları tüketmek en doğrusudur. Ayrıca evlerimizde kullandığımız şebeke suyunun da temizliğini kontrol etmemiz faydalıdır. Şebekeden gelen suyun temizliği kadar binamızda bulunan su deposu ve su tesisatının temizliği de önemlidir. Bir çok eski evde, temiz su tesisatına ve depolara kanalizasyon karışma ihtimali vardır. Depodan veya musluktan akan su yılda en az 1 kere kimyasal olarak kontrol edilmelidir.

Kırık ve çatlak yumurtalar, pastörize olmamış sür ürünleri ve uzun süre oda sıcaklığında bekletilmiş pişmiş gıdalar da zehirlenmeye sebep olabilir.

Ayrıca kesin olarak zehirsiz olduğuna emin olmadığımız mantarları da yememeliyiz.

İlaç Zehirlenmeleri

Tarihi geçmiş, yan etkisi bilinmeyen veya kişiye uygun olmayan ilaçları tek başına veya diğer ilaçlarla beraber kullanımı, çok sık yaşanan ilaç zehirlenmesi olaylarına örnektir.

Bu gibi zehirlenmeleri önlemek için öncelikle evlerimizde ilaçları depoladığımız bir alan olmalıdır. Bu alan yani örneğin ecza dolabı doğrudan güneş görmeyen bir alanda bulunmalıdır. Bir çok ilaç oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ayrıca ilaçlar çocukların ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır.

Reçete ile kullanılan ilaçları reçete haricinde evde bulundurmamalıyız. Doktorun tavsiye ettiği sürede kullanmalı, tedavi bittiğinde ilaç bitmemiş olsa bile kalan ilacı imha etmeliyiz. Bu sayede ilacın istenmeyen şekilde kullanımını engellemiş oluruz.

Reçetesiz ve doktor kontrolünde olmayan ilaçları sadece tek başına kullanmalıyız. bir çok ilacın başka ilaçlarla etkileşimi söz konusudur ve bazıları zararlı olabilir.

İlaçları saklarken, üzerilerine ne ilacı olduğunu yazmakta da fayda vardır. bu sayede yanlış ilaç kullanımının da önüne geçme veya azaltma şansımız olabilir.

Temizlik malzemeleri zehirlenmeleri

Evde kullandığımız temizlik malzemeleri, hijyen açısından faydalı olsa da düşük dozda zehirli maddelerdir. Ayrıca böcek ve fare ilaçları ise doğrudan zehirli ve öldürücü etkisi olan kimyasal maddelerdir. Bu malzemelere solunum veya ağız yoluyla maruz kalmak zehirlenmelere yol açar.

Evlerde bu gibi temizlik ve haşere kimyasallarını sakladığımız ayrı bir alan bulunmalıdır. Bu alanın kilitli tutulması da çocukları koruma adına faydalı olacaktır.

Kimyasal malzemeleri depoladığımız alan kesinlikle doğrudan güneş ışığı görmemeli ve havalandırması olmalıdır. Evlerde kullanım dışı bırakılan ikinci tuvaletler bu amaçla kullanılabilir.

Temizlik malzemelerinin üzerine ne oldukları yazılmalıdır. Ayrıca hangi malzemelerin hangi diğer malzemeler ile kullanılmayacağı da dikkat edilmelidir.

Çamaşır suyu, tuz ruhu gibi güçlü temizlik malzemeleri ve haşere zehirleri mutlaka havalandırması olan alanlarda, eldiven giyerek kullanılmalıdır ve yapılan iş kısa sürede bitirilmelidir. Doğrudan ele veya yüze kimyasal temas ettiğinde bol su ile en az 5 dakika yıkanmalıdır.

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. İsgnedir’de yer alan hiçbir içerik, bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.