msds
osgb
etiketleme

Ev Yangınlarını Önleme Yolları

Sağlıklı Yaşam

Oturma odanızda çıkan küçük bir kıvılcım, yaklaşık 3 dakika içinde söndürülemez boyutta bir yangına sebep olabilir. Ev yangınları, genelde ihmal ve unutkanlık sonucu ortaya çıkar ve evde yangın söndürme tüpü bulunmaması nedeniyle kontrol altına alınamaz. Ev yangınlarını önlemenin en kolay yolu yangına sebep olabilecek kaynakları ortadan kaldırmak veya kontrol altına almaktır.

Ev yangınlarının sebepleri nelerdir ?

Yangınları önlemenin en etkili yöntemi, yangın sebeplerini iyi analiz ederek önlemle almaktır. İstanbul İtfaiyesi’nin yayınladığı istatistiklere göre 2015 yılında İstanbul’daki yangın olaylarının %40’ı evlerde meydana gelmiştir. Ev yangınları sebeplerinde ise elektrik kontağı, sigara, kasıt, baca ve ütü, ocak gibi kaynaklar öne çıkmaktadır.

yangın istatistik
yangın istatistikleri

Yangınları Önleme Yolları

İstatistikler, en büyük ev yangınları kaynağı olarak sigara ve sigara izmaritlerini gösteriyor. Genelde küllük kenarında unutulan sigaranın halı veya koltuğa düşmesi, ağızda veya elde sigara ile uyunması, çocukların tam sönmemiş kül ile oynaması gibi sebeplerle yangın çıkabilir. Sigara nedeniyle çıkan yangınları önlemenin en kolay yöntemi evde sigara içmemek veya cam önü, balkon gibi yanıcı maddenin az olduğu açık  ortamlarda içmektir.

Elektrik kontağı nedeniyle çıkan ev yangınları ise çoğunlukla kullandığımız kablo veya elektrikli aletlerin eski, hasarlı veya kalitesiz olmasından dolayı meydana gelir. Evlerde topraklama tesisatının mutlaka olması, tesisata uygun amperli sigorta takılması, sigorta panosunda kaçak akım rölesi olması yangın konusunda alınması gereken başlıca önlemlerdir. Bunların yanında kullanılan uzatma kablolarına ve çoklu prizlere mutlaka kapasitesi kadar alet takılmalı ve hasarlı elektrik kabloları değiştirilmelidir.

Baca nedeniyle çıkan yangınlar sobalı evlerde görülür. Eğer sobalı bir evde oturuyorsanız kış başında ve sonunda mutlaka bacanızı temizletmeniz gerekir. Bacada biriken kurum, baca üstüne kuşların yaptığı yuvalar yangın sebebidir.

Evdeki diğer büyük yangın sebebi de mutfaktaki ocak nedeniyle çıkan yangınlardır. Ocağa yemek koyulduğunda yemeği unutmamak için küçük alarmlı saatler kurulabilir. Özellikle kızartma yağlarının ocakta unutulması nedeniyle çıkan yangınları söndürmek çok zordur. Bu nedenle kızartma yaparken ocak başından ayrılmamak gerekir. Ayrıca ocak yanında bulunan tül ve perdelerin rüzgar ile ocak ateşine yaklaşması nedeniyle de angın çıkabilir. Bu tür yangınlara önlem olarak ocak yakınına bez perde yerine yanmaz malzemeden perde takılabilir.

Yangın Söndürme ve Evden Kaçmak

Yazının başında basit bir kıvılcımın 3 dakika içerisinde yangın haline gelebileceğini belirtmiştik. Bu nedenle ev yangınları çok hızlı şekilde müdahale edilmesi gereken yangınlardır. Bunun için öncelikle yangın algılayıcı sistem ve yangın tüpü bulunmalıdır.

Yangın algılama sistemleri duman dedektörü veya ısı dedektörü gibi farklı tiplerdedir. Ev tipi yangınlar için duman dedektörü yeterli olacaktır.

Tavsiye Yazı: Yangın Söndürme Cihazı Nedir ?

Ev yangınlarını söndürmek için yangın söndürme sistemleri arasından en uygun olanı seçilebilir ancak 6 kg’lık bir yangın söndürme tüpü, evde çıkabilecek her türlü yangına anında müdahale etmek için yeterlidir.

Müdahale edip söndüremediğiniz veya hiç müdahale edemediğiniz yangınlarda yapılacak en doğru hamle, yangının bulunduğu odanın kapısını kapatıp yangını hapsetmek ve 110 itfaiyeye haber vermektir. Daha sonra vakit kaybetmeden evi tahliye edip güvenli bir bölgede itfaiyeyi beklemelisiniz. Bu sırada mümkünse elektrik ve gazı kesmeyi de unutmayın.

Tavsiye Yazı: Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır ?

Eğer evi terk etme şansınız yok ise, itfaiye’nin sizi kolayca alabilmesi için penceresi yola bakan bir odaya girip kapıyı kapatmalısınız. Kapının altına içeri duman girmesini önlemek için ıslak veya nemli bir bez koyarak odadaki temiz havayı korumuş olursunuz.

Evinizde yangın söndürme tüpü bulundurun ve mutlaka acil durum planı yapın.

Tavsiye Yazı: Yangın Tüpleri Nasıl Yerleştirilir ?

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.