Boğulma ve tıkanma olayları, evde yaşanan kazaların küçük bir bölümünü oluştursa da 0-6 yaş grubundaki çocukların en sık yaşadığı ve ölüme sonuçları olan kazalardır. Çocuklarda tehlike kavramı 6 yaşından sonra gelişmeye başlar. Özellikle sürekli çocuk bulunan evlerde veya çocuklu misafir geldiğinde boğulmalara karşı mutlaka bazı önlemler alınmalıdır.
Yabancı Cisim Yutmaları
Çocuklar, gelişimlerinin gereği ve öğrenme içgüdüleri ile buldukları küçük cisimleri ağızlarına atarlar. Henüz tehlike kavramını bilmedikleri ve vücut yapılarının farkında olmadıkları için yutamayacakları kadar büyük olan cisimleri ağızlarına atabilirler.
Boğulmalara çoğunlukla madeni para, bilye, küpe vida, küçük saat pilleri, patlamış balonlar gibi nesneler sebep olabilir. Yabancı cisim sebebiyle boğulma tehlikesinde yabancı objenin soluk borusunu tıkaması ve çocuğun nefes almasını önlemesi ile meydana gelmektedir.
Yabancı cisim yutmalarına karşı alınacak önlemler
Çocukların uzanıp ulaşabileceği yerlerde, boğulma tehlikesi yaratabilecek küçük cisimler bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli, varsa ortadan kaldırılmalı, zemin düzenli olarak süpürülüp temizlenmelidir.
Oyuncaklar çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olmalıdır. Çünkü küçük parçalı oyuncaklar ağza alındığında çocuklarda boğulmalara neden olmaktadır. Oyuncak alırken mutlaka hangi yaşa uygun olduğu kontrol edilmelidir. Ayrıca çocuğun oynadığı oyuncakları sürekli kontrol edilip ve eksik parça olup olmadığına bakılmalıdır.
Bebekler asla yalnız bırakılmamalı ve bebeğin üstüne boncuk, emzik vb. şeyler takılmamalıdır.
İlkyardım yöntemleri
Yabancı cisim yutmalarında ilk olarak çocuğun ağız içi kontrol edilmeli, görülebiliyorsa yabancı cisim çıkarılmaya çalışılmalıdır. Eğer çocuk 1 yaşın üzerinde ise yumuşak bir şekilde Heimlich Manevrası uygulanmalıdır.
Taneli gıda ve besin maddeleri ile boğulmalar
Çocuklar, tüm dişleri henüz tamamladığından besinleri tam olarak çiğneyemezler. Bu nedenle ağızlarına aldıkları büyük gıda parçaları boğulma tehlikesine yol açabilir. Ayrıca pişmemiş bakliyat ürünleri de çocukların yutmaya çalışıp yutamayacağı gıdalardandır.
Taneli gıda ve besin maddelerine karşı alınacak önlemler
Çocuklara yemeğini oturarak yeme alışkanlığını kazandırılmalıdır. Bu sayede yemek borularına gıda takılma riskini azaltabilirsiniz.
Arabada veya seyahat halindeyken şeker, lolipop yemesine ve sakız çiğnemesine izin verilmemeli ve eline yiyecek bir şey verilmemelidir.
Özellikle 4 yaş altı çocuklara kuruyemiş, ay çekirdeği, çekirdekli karpuz, çekirdekli vişne, çiğ olarak havuç, kereviz, bezelye, patlamış mısır, sert şeker, çiğ parça olarak elma, armut gibi sert besinler kesinlikle verilmemeli, sert besinleri rendeleyip yada püre haline getirip verilmelidir. Bazı yumuşak besinler de; ince ince dilimlenerek, varsa kabuğu çıkarılarak verilmelidir.
Suda boğulmalar
Çocukların suda oynamayı sevmeleri ve 4-5 yaşlarına kadar sudan korkmamaları, suda boğulma olaylarının artmasına sebep olur. Tehlike kavramı henüz oluşmayan 1-3 yaş arası çocukların iç güdüsel olarak sıcak banyo küvetlerine, yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atlamaları, onları boğulma riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.
5 cm. derinliğindeki su birikintilerinde bile boğulma meydana gelmektedir.
Suda boğulmalara karşı alınacak önlemler
Çocuklar ve bebekler banyoda bir an bile yalnız bırakılmamalıdır. Bebek, su içindeyken yetişkin harici diğer çocuklara emanet edilmemelidir.
Birikmiş su dolu kovanın yakınında bebek bırakılmamalıdır. Yarı dolu bir temizlik kovasında bile çocuklar birkaç saniye içinde boğulabilir.
Eğer bir havuzunuz varsa , havuzun etrafını en az 1 metre yüksekliğinde bir engel ile çevirmelisiniz. Ayrıca havuzda oyuncak bırakılmamalıdır. Şişme havuzlar kullandıktan sonra suyu boşaltılmalıdır.
Çocuklara, suyun içinde koşulmaması gerektiği, bir başkasını suyun içinde itmemesi gerektiği, bir başkasının üzerine atlamaması gerektiği, fırtınalı, dalgalı kötü havalarda yüzülmemesi gerektiği gibi sudaki kurallar öğretilmelidir.
Havasız kalma sebebi ile boğulmalar
Çocuklar diğer örneklerde ve olaylarda olduğu gibi gelişimleri ve merak duymaları nedeniyle plastik poşetlere karşı ilgilidirler. Bu da çocukların kafalarına poşetleri geçirip havasız kalarak boğulmalarına yol açabilir.
Poşetler, kağıt ambalajlar çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı, gerekmiyorsa hemen atılmalıdırlar. Özellikle kuru temizleme poşetleri çocuklar için büyük tehlike oluştururlar.
Ayrıca çocuklar yatarken üstlerinde bağcıklı, kurdeleli giysiler olmamalıdır.
Yanlış yatış ve duruş sebebiyle boğulmalar
Çocukların yatış şeklinden kaynaklanan boğulmalardır.
Bebekler hiçbir zaman yumuşak bir yüzey üzerine yüz üstü yatırılmamalıdır. Bebeğin karyolasının içinde yumuşak örtü, battaniye, yastık, doldurulmuş peluş oyuncak bırakılmamalıdır.
Şiltenin karyolaya uygun ölçüde olduğundan ve karyolaya sıkı sıkıya girdiğinden emin olunmalıdır. Bu bebeğin karyola ile şilte arasına sıkışmasını önlemek içindir.
Şiltenin çarşafının şilteye gergin olarak yayıldığından emin olunmalıdır. Bu çarşafın yerinden çıkıp bebeğin başına dolanmasını önler. Bebekler yetişkin yatağında yatırılmamalıdır.
Çocukların yaşam güvenliğinden bizlerin sorumlu olduğunu asla unutmamalıyız.