Çocuklar doğduğu günden itibaren hızla gelişir ve çevrelerindeki dünyayı keşfederler. Çocukların güvenli bir çevrede gelişebilmesi için, farklı durumlarda ve ortamlarda kazaları nasıl önleyebileceğimizi düşünmek gerekir.
Çocuklar çevrelerini keşfetmek için bedenlerini ve duyularını kullanırlar. Etrafta dolaşarak, bir şeyleri hissederek ve tadarak, tırmanarak ve koşarak ve diğer çocukları ve yetişkinleri kopyalayarak dünyayı keşfederler. Ancak bu durum her yaş için farklı riskleri ortaya çıkarır.
Ayrıca çocuklar çok hızlı gelişir ve çocuğunuz daha önce görmediğiniz bir şekilde hareket edebilir veya ulaşamayacağını düşündüğünüz şeyleri tutabilir. Çocukların vücutlarını nasıl kontrol edeceklerini ve sonuçlarını anlamaları da biraz zaman alır.
Bu nedenle, güvenli bir ortamda gelişip büyümeleri için riskleri değerlendirerek ve kazaları önleyerek onlara yardım etmelisiniz. Bulundukları ortamı yeniden düzenlemek ve çeşitli bebek güvenlik ürünleri kullanmak bebek güvenliği için yeterli olacaktır.
Bu yazıda yeni doğan bebeklerden 6 yaşındaki çocuklara kadar evde ve ev dışında çocuk güvenliği ile ilgili tavsiyeler ve bebek güvenlik ürünleri hakkında ipuçları vereceğiz.
Yüksekten Düşme Riskleri
Küçük çocuklar arasında en sık görülen kaza tipi yüksekten düşme kazalarıdır. Bebekler ve çocuklar bez değiştirme masası, yatak, kanepe, bebek arabaları veya diğer yüksek yerlerden kolaylıkla düşebilirler.
Yeni doğan bebekler ağladıklarında veya kıvrandıklarında hareket etmeyi başarabilirler. Bu nedenle 5-6 yaşına kadar bebeğinizi ve çocuğunuzu asla alt değiştirme masasında, yatakta veya diğer yüksek yüzeylerde gözetimsiz bırakmayın.
Alt Değiştirme Masası
Bebek bezi değiştirmenin en güvenli yolu, yerde yumuşak bir alt değiştirme minderi veya bezi üzerinde değiştirmektir. Bebek bezi değiştirirken o anda yanınızda olmayan bir eşyaya ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle bebeği kısa süre de olsa gözetimsiz bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak başka seçenek olmadığı durumlarda alt değiştirme masasındaki bir çocuktan asla uzaklaşmayın.
Örneğin, bir eşyayı almak için uzanırken için gerinirken, daima diğer elinizi bebeğin üzerinde tutun. Bu şekilde bebek hareket etse bile düşmesini önleyebilirsiniz.
Bebek Yatağı
Küçük çocukların uyuması için en güvenli yer kendi yataklarıdır. Üç aya kadar olan çocuklar en güvenli şekilde kendi karyolalarında uyurlar. Bebeğin kol veya bacaklarının karyola parmaklıklarına sıkışmaması için karyolada bir karyola koruyucusu olmalıdır.
Henüz kendi kendine dönmeyi beceremeyen bebekler mutlaka sırt üstü yatmalıdır, çünkü yan veya özellikle yüz üstü yattıklarında Ani Bebek Ölümü Sendromu riski daha fazladır. Çocuğun nefes almasının tamamen kısıtlanmamasını sağlamak için yüzünün önünde battaniye veya yorgan olmadığından emin olun.
Çocuk ayağa kalkabilecek kadar büyüdüğünde karyola tabanını mutlaka alçaltın. Böylece çocuk yandan tırmanıp düşemez.
Beşikler
Ana kucağı veya sallanan beşik gibi eşyaları içinde bebek varken yatak, kanepe gibi yumuşak ve dengesiz yüzeyler, masa veya sandalye üzerine koymayın. Ana kucağı ve beşikleri mutlaka yerde tutun ve içinde çocuğunuz varken mutlaka kemer ile bağlayın.
Ayrıca bebek içindeyken beşikleri taşımamalısınız. Devrilirse veya düşürürseniz, çocuk yaralanabilir.
Henüz kendi başına oturamayan çocuklar, sırtları vücutlarını tutacak kadar güçlü olmadığı için, ana kucağında kısa süre oturmalıdır.
Bebeğinizin veya çocuğunuzun yaşı ve kilosuna uygun beşik kullanın. Beşiklerin hangi yaşlar ve kilolar için kullanılabileceğini kullanma talimatında bulabilirsiniz.
Bebek Askıları
Halk arasında kanguru adı verilen bebek askısı veya bebek taşıyıcı kullanıyorsanız mutlaka ürün talimatlarına göre kullanın. Çocuğunuzu rahatça oturacağı ve kayma riski olmayacak şekilde ayarlayın.
Ayrıca bu tür taşıma aletlerinde, bebeğin kan dolaşımının ve iskelet sisteminin zarar görmemesi için uzun sürelerde taşınmaması gerekir.
Mama Sandalyesi
Mama sandalyesinde oturan bir çocuk veya bebek daima kontrol edilmelidir. Eğer ona göz kulak olamıyorsanız, çocuğu mama sandalyesine oturtmayın. Mama sandalyesinin emniyet kemeri olmasına dikkat edin ve emniyet kemerini mutlaka kullanın. Emniyet kemeri, ayağa kalkabilen bir çocuğun düşmesini engeller.
Bazen çocuklar ayaklarını masaya dayayıp mama sandalyesini devirmeye çalışabilirler. Mama sandalyesi sallanmıyorsa geriye doğru düşme riski vardır. Bu nedenle geriye düşmeyecek yapıda veya masaya sabitlenebilen bir mama sandalyesi kullanmakta yarar vardır.
Bebek Arabası
Bebek arabalarının frenleri ve katlama mekanizmalarında olabilecek hatalar, bebeğin düşmesine neden olabilir. Bebek arabalarında frenlerinin çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol etmek gereklidir. Çoğunlukla plastik malzemeden yapıldıkları için zaman içinde aşınabilirler.
Ayrıca, bebek arabasının katlanan ve hareketli tüm parçalarının, ani bir şekilde katlanmaması için doğru şekilde takıldığından emin olunmalıdır. Çocuğun düşmemesi için bebek arabasında mutlaka kemer bağlanmalıdır.
Çocuk arabasını trafikte daha görünür hale getirdiği için özellikle kış aylarında çocuk arabasında reflektör bulunması tavsiye edilir.
Kapı ve Merdivenler
Evinizde merdiven varsa, merdivenin hem alt hem de üst girişine bebek güvenlik kapısı takmanız gerekir. Kapılar çocuğun kendi başına açamayacağı şekilde kilitli olmalıdır.
Ayrıca kapı parmaklıkları merdiven tırabzanlarının araları, çocuğun aradan düşemeyeceği genişlikte olmadığından emin olun.
Çocuğunuz 3 yaşından büyükse tırabzanlara tırmanmasını engellemeniz de gereklidir.
Pencere ve Balkon
Pencerelere ve balkon kapılarına çocuk kilitleri koyun. Böylece çocuklar kendi kendilerine kapı ve pencereleri açamazlar. ayrıca balkon tırabzanları da çocukların aradan geçemeyeceği genişlikte olmalıdır.
Ağır Mobilyalar
Ağır mobilyaları duvara sabitlemek gereklidir. Çocuklar üzerlerine tırmanmaya başlarsa mobilyalar devrilebilir. Bu tür eşyalar ayrıca deprem sırasında da devrilebilirler.
Kazaları önlemek için şifonyer, kitaplık ve televizyon gibi eşyaları da duvara asmalı veya sabitlemelisiniz.
Boğulma Riskleri
Çocuklar için en büyük risklerden biri, nefes borularına küçük nesnelerin sıkışmasıdır. Küçük çocuklar nesneleri tutmayı öğrendiklerinde, genellikle ilk olarak onları ağızlarına götürürler. Bu, çocukların çevrelerindeki dünyayı keşfetme yöntemlerinden birisidir.
Boğulma kazalarını önlemenin en iyi yolu, çocuğun ağzına sokabileceği küçük nesneleri tutmamasını sağlamaktır.
Aşağıda, çocukların soluk borusuna sıkışabilecek bazı eşyaları örnek olarak listeledik;
- Sert yiyecek veya meyve parçaları
- Fındık
- Şeker
- Küçük oyuncaklar
- Küçük taşlar
- Küçük yuvarlak piller
Tavsiye Yazı: Evde Boğulma ve Tıkanmalara Karşı Alınacak Önlemler
Nefes borusuna cisim kaçması gibi durumlara karşı en etkili ilkyardım yöntemi olan heimlich manevrası da evde yaşayan kişiler tarafından öğrenilmelidir.
Yemekler
Hava yollarına sıkışan yiyecekler ciddi kazalara neden olabilir. Kaç yaşında olursa olsun çocuklar yemek yerken her zaman oturmalıdır. Çocukların ağızlarında yiyecek varken koşmalarına asla izin vermeyin. Yemeğin kıvamını, çocuğun tutabileceği ve çiğneyebileceği şekilde ayarlayın.
Arabanın hareketi yiyeceklerin boğazda sıkışmasına neden olabileceğinden, arabada seyahat ederken çocuklara yemek vermekten kaçının.
Küçük Nesneler
Büyüklüğü veya çapı 5 cm’den küçük cisimler çocukların boğazına takılıp boğulmalarına neden olabilir. Bu nedenle 3 yaşına kadar olan çocuk ve bebeklerin kullandığı nesneler veya oyuncaklar mutlaka 5 cm’den daha büyük olmalıdır. Böylece ağızlarına sokamazlar.
Boyuna Dolanabilecek Cisimler
Çocukların boyunlarına veya yüzlerine koyabilecekleri, nefes almalarını kısıtlayabilecek nesnelere dikkat etmek gereklidir. Örneğin plastik torbalar, eşarplar, ipler veya ilmekler, panjur ve perdelerin ipleri, kapüşonlu kıyafetler çocuk için boğulma riski oluşturabilir.
Bu nedenle bu tür eşyaların çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulunması gereklidir. Çocukların kullanacağı kıyafet ve eşyalarda ise ip gibi cisimlerin bulunmaması gerekir.
Mutfak Riskleri
Mutfaklarda sadece çocuklar için değil yetişkinler için de risk oluşturan birçok keskin ve sıcak tehlike kaynağı vardır. Özellikle 2 yaşından büyük çocuklar için mutfaklar son derece ilgi çekici mekanlardır ve siz farkında olmadan mutfağa gidebilirler.
Bu nedenle;
- Bıçakları ve diğer keskin aletleri çocukların erişemeyeceği veya açamayacağı bir yerde saklayın.
- Bulaşık makinesi tabletlerini ve diğer temizlik maddelerini çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
- Çocukların ocağa dokunmamaları veya sıcak tencereleri tutmamaları için ocağa bir koruyucu takın.
- Devrilmemesi için ocağı duvara sabitleyin.
- Fırın kapağına bir koruyucu veya çocuk kilidi takın.
- Kahve makinelerini, ütüleri ve diğer sıcak cihazları hem kullanımdayken hem de soğurken çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
- Çocukların kabloları çekmemesi ve cihazların üstlerine düşmemesi için aşağı sarkan kablo olmadığından emin olun.
Sıcak Yiyecek ve İçecekler
Çocuklar sıcak yiyeceklerden veya içeceklerden yanabilirler. Bu nedenle şunları unutmayın:
- Sıcak içecekleri ve yiyecekleri küçük çocukların erişemeyeceği bir yerde bekletin.
- Çocuğunuz kucağınızda otururken sıcak içecekler içmeyin veya sıcak yemek yemeyin.
- İçinde sıcak su veya yemek bulunan bir su ısıtıcısı veya tencere taşırken çocuğun yanınızda olmadığından emin olun.
Diğer nesneler de yanıklara neden olabilir:
- Kibrit ve çakmakları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Radyatörlerin çok ısınmadığını kontrol edin.
- Çocukların mangallara veya sobalara dokunarak yanmamaları için gözden kaçırmayın.
Tavsiye Yazı: Mutfaklarda Alınacak Güvenlik Önlemleri
Zehirlenme Riskleri
Çocuklar tehlikeli kimyasallar tüketirlerse zehirlenebilir veya ciddi derecede hasta olabilirler. Bulaşık makinesi tabletleri, temizlik maddeleri, çamaşır makinesi malzemeleri ve çakmak sıvısı gibi tehlikeli kimyasalları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
Aynı şey ilaçlar için de geçerlidir. Tüm ilaçları ve vitaminleri kilitli bir dolapta saklayın. Bu tür ürünleri ve ilaçları kullanırken dikkatli olunuz ve kullandıktan sonra tekrar yerine kaldırınız.
Tütün ve sigara izmaritleri de çocukların erişemeyeceği yerlerde tutulmalıdır. Ayrıca bazı saksı bitkileri ve mantarlar zehirli olabilir.
Kostik soda, lavabo temizleyiciler ve bazı güçlü asitler gibi kimyasallar çok tehlikelidir. Dolayısıyla bunları evde bulundurmamak çok daha iyidir. Ancak ihtiyaç olması halinde sadece ihtiyaç kadar alınıp kullanılması daha doğrudur.
Ancak başkalarının evlerini ziyaret ettiğinizde, çocukların erişebileceği yerlerde tehlikeli kimyasallar ve ilaçlar olabileceğini unutmayın. Ayrıca, evinizi ziyarete gelen kişilerin, çocuğunuzun ulaşabileceği yere koydukları çantalarda ilaç ve diğer eşyaları olabileceğini de unutmamalısınız.
Bu nedenle çocuğunuza uygun şekilde bu tür cisimlere dokunmaması gerektiğini anlatmalısınız.
Çocukların kimyasal madde, ilaç ve benzeri maddeleri yutması halinde derhal 112 acil çağrı merkezi aranmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Tavsiye Yazı: Evdeki Tehlikeli Kimyasal Maddeler
Eşyalardaki Zararlı Maddeler
Çocuklar için oyuncaklar ve ev eşyaları belirli zararlı maddeler içermemelidir. Örneğin farklı ftalat türleri, bisfenol a gibi maddeler Avrupa Birliği ülkelerinde yasaktır. Satın alacağınız ürünün çocuklar için güvenli olup olmadığını araştırmalısınız.
Bebek mamasını veya çocuğun yemeğini mikrodalga fırında biberonlarda veya plastik kaplarda ısıtmaktan kaçının. Kimyasallar plastikten yiyeceğe sızabilir.
Giysileri ve yatak çarşaflarını kullanmadan önce daima yıkayın. Bu, ürünlerin imalatında kullanılan kalan zararlı maddelerin giderilmesine yardımcı olacaktır.
Sigara Dumanı
Çocukları, insanların sigara içtiği yerlerden uzak tutmalısınız. Sigara dumanı, bir çocuğun sağlığı için riskler anlamına gelir. Dumanlı ortamlarda bulunan çocuklar, diğer çocuklara göre daha fazla solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Ayrıca sigara dumanı Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini artırır.
Sigara içiyorsanız ve sigarayı bırakamıyorsanız, çocukların olduğu kapalı mekanlarda sigara içmekten kaçının.
Yüksek Ses
Yüksek sesler çocuğun işitme yeteneğine zarar verebilir. Bu nedenle çocuğunuz bulunduğu ortamdaki ses seviyesinin yüksek olmamasına dikkat edin.
85 desibel ve üzerindeki ses seviyesi kulak sağlığı için zararlıdır. Ancak çocukların bu kadar yüksek sese yetişkinlere göre çok daha az maruz kalması bile duyma sorunlarına neden olabilir.
Kapılara Sıkışma
Bir çocuğun parmakları kapılara kolayca sıkışabilir. Kapılarda, pencerelerde, dolaplarda ve araba kapıları sıkışma riskinin en fazla olduğu yerlerdir.
El ve parmak sıkışmasını önlemek için sıkıştırma koruyucuları veya kapı stoperi gibi aparatlar kullanmalısınız.
Prizler ve Elektrikli Aletler
Prizler, duvar fişleri ve ucu açık kablolar elektrik çarpmasına neden olabilir.
Duvar prizlerinde mutlaka bebek priz koruyucu olmalıdır. Tüm tehlikeli nesneleri çocukların erişemeyeceği yerlerde sakladığınız için yere yakın bir priz çocuk için çok heyecan uyandırıcı bir nesnedir. Dolayısıyla yeni emekleyen veya yürüyen bir çocuk mutlaka prize parmağını sokmaya çalışır.
Lambaların, kabloların, cep telefonları ve bilgisayarların şarj cihazlarının ve diğer elektrikli ürünlerin sağlam olduğundan ve elektrik çarpmasına neden olmayacağından emin olmak için düzenli olarak kontrol edin.
Ayrıca evinizdeki elektrik tesisatında mutlaka 30 mA’lık kaçak akım rölesi olmalıdır. Böylece tüm önlemlere rağmen elektrik kaçağı olması halinde elektrik çarpmasının önüne geçilebilir.
Suda Boğulma Riskleri
Çocukları yüzerken veya suda oynarken asla tek başına bırakmayın. Bir çocuk özellikle yüz üstü suya düşerse, kalkması zor olabilir. Banyoda sadece birkaç santimetre su bile boğulma riski oluşturabilir. Boğulma kazaları çok hızlı ve gürültüsüz bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle bebek güvenliği açısından en önemli risklerin başında gelir.
Küvette Yıkama
Bir bebeği yıkarken küçük bir küvet kullanın. Küveti masa gibi sağlam bir nesnenin üzerine veya yere yerleştirin. Bebeğin başını kolunuza yaslayın ve tüm banyo boyunca bebeği tutun. Böylece başı suyun üzerinde kalır.
Ayrıca daha büyük çocuklar küvette yardımsız oturmayı öğrendikten sonra, dengelerini kaybederlerse çabucak tutabilmeniz için çok yakın durmalısınız.
Banyo Suyunun Sıcaklığı
Banyo suyu çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Su çok sıcaksa, çocuk yanabilir. Sıcaklığın uygun olup olmadığını anlamak için dirseğinizi veya bir termometre kullanın.
Çocuklar için banyo suyu yaklaşık 37 santigrat derece olmalıdır. Ayrıca su sıcaklığını sabitlemek için mutlaka suyu bir kova içine doldurun.
Kaygan Zemin
Banyoda veya duşta kaymaz bir paspas kullanın. Bu, çocuğun kaymasını ve yaralanmasını önleyecektir.
Su Oyunları
Kumsalda, havuzda, iskelede veya gölet kenarında su içinde veya yakınında oynayan çocukları daima gözünüzün önünde bulundurun. Çocuklar düşerse, tekrar ayağa kalkmaları zor olabilir ve hatta büyük su birikintileri veya su dolu hendekler gibi sığ sularda boğulabilirler.
Ayrıca şişme çocuk havuzlarını kullanılmadıkları zaman mutlaka boşaltın.
Yüzmeyi öğrenmeden önce, çocukların suya alışmaları en doğrusudur. Örneğin etrafa su sıçratarak ve suyla oynayarak suya alışmalarını sağlayabilirsiniz. Bir çocuğun yüzmeyi öğrenmesi için en uygun yaş yaklaşık beş yaşlarıdır. Çocuklar yüzmeyi öğrendikten sonra sudaki oyunlar çok daha güvenli ve eğlenceli olacaktır. Ancak, bir çocuk yüzmeyi öğrenmiş olsa bile, bir yetişkin her zaman yakınlarda olmalıdır.
Küçük çocuklar teknelerde seyahat ederken veya iskeledeyken yakalı can yeleği kullanmak zorundadırlar. Can yeleği, çocuğun ağırlığına uygun boyutta olmalı ve CE sertifikalı olmalıdır. Suya yüzüstü düşerse, yaka bölümü çocuğu sırt üstü çevirerek boğulmasını önleyecektir.
Tavsiye Yazı: Suda Boğulmaya Karşı Alınacak Önlemler
Güneş Işığı Riskleri
Çocuklar güneş ışınlarından korunmalıdır. Bir çocuğun cildi bir yetişkinin cildine göre çok daha incedir ve doğal olarak daha kolay yanar. Bir çocuk güneş yanığı alırsa, daha sonraki yaşamda kanser olma riski daha yüksektir.
Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatler, saat 11:00 ile 15:00 arasındadır. Bu saatler arasında çocukların gölgede olmaları daha iyidir. Güneş ışınları dışarısı sıcak olmasa bile güçlü olabilir.
Küçük bebekler ise doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Çocukları güneş ışınlarından koruma yolları;
- Gölgede olmak
- Güneş şapkası takmak
- Kolları ve bacakları kapatan giysiler giymek.
- Çocuğun cildini korumanın başka bir yolu yoksa, 30 veya 50 faktör güneş koruyucu kremler kullamak.
Tavsiye Yazı: Yaz Aylarında Bebek Ve Çocuk Sağlığı
Kışın Soğuk Hava Riskleri
Dışarısı çok soğuk ve rüzgarlı olduğunda, çocukların yüzlerinde ve vücutlarında soğuk yanıkları oluşabilir. Soğuk yanıklarından kaçınmak için, dışarı çıkmadan önce çocuğu uygun şekilde giydirmek önemlidir. Çocuğu tek bir kalın giysi yerine birkaç kat geniş giysilerle giydirmek daha iyidir. Rüzgar geçirmez pantolon ve mont kullanmak ve ayrıca şapka ve eldiven giymek iyidir.
Sabahları yüzlerini yıkamayarak çocukların soğuk havalarda üşüme riskini azaltın. Cildi yıkamak onu kuru ve soğuk yanıklarına daha duyarlı hale getirebilir. Kuru ciltli bir çocuğa krem sürecekseniz, dışarı çıkmadan hemen önce değil akşamları yapmanız daha iyi olur.
Çocuğun yanakları çok kızarırsa, içeri girmeniz gerekebilir. Cildi ovalamayın; yavaş yavaş ısınmasına izin verin. Cilt beyazlaşırsa, çocuk yüzeysel soğuk yanığı geçirmiştir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Trafik Güvenliği
Kış aylarında veya karanlıkta çocukların reflektörlü kıyafetler giymesi çok faydalıdır. Böylece sürücülerin ve bisikletçilerin çocuğu görmesini çok daha kolaylaştırır ve kaza riskini azaltır.
Çocuk Oto Koltuğu
Çocuklar arabaya binerken, çocuk oto koltuğuna düzgün bir şekilde bağlanarak oturmalıdırlar. Bu, 135 santimetreden kısa olan tüm çocuklar için geçerlidir. Bir kaza durumunda çocukların korunması hayati önem taşımaktadır.
İhtiyacınız olan çocuk oto koltuğu tipi, çocuğun ağırlığına bağlıdır:
- Yaklaşık 9 aylık bebeklere kadar olan yeni doğanlar, arkaya dönük bir bebek koltuğuna oturmalıdır.
- 7 aydan 4 yaşına kadar olan çocuklar arkaya dönük çocuk oto koltuğuna oturmalıdır.
- 4 yaşından 10-12 yaşına kadar olan çocuklar yükseltici koltuk kullanmalıdır.
Bebek koltuklarının ve çocuk oto koltuklarının arkaya bakacak şekilde takılması önemlidir. Bunun nedeni, küçük bir çocuğun kafasının vücudun geri kalanına göre büyük olmasıdır. Bir kaza durumunda, yüzü öne bakan çocuklar güçlü kuvvete karşı kendilerini koruyamazlar ve ciddi boyun ve kafa yaralanmaları riskiyle karşı karşıya kalırlar.
Tavsiye Yazı: Araçlarda Çocuk Güvenliği
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.