osgb
etiketleme kilitleme

Yaz Aylarında Bebek ve Çocuk Sağlığı

Yaz ayları çocukların ve bebeklerin daha fazla dışarıda olabilecekleri aylardır. Havaların ısınmasıyla beraber ev dışı aktiviteler artar. Bu durum çocuk ve bebek gelişimi açısından çok önemli olsa da beraberinde bazı riskleri de getirir.

Bunların başında sıcak, yüzme, oyun aktiviteleri ve böcek ısırmaları gelir.

Bu yazıda yaz aylarında çocuk ve bebek sağlığı konusunda bilgiler vereceğiz.

Güneş ve Sıcak

Bebeklerin ve küçük çocukların güneş ışığı ve sıcağa karşı toleransı yetişkinlere göre çok daha düşüktür. Bu da güneş ve sıcaktan daha hızlı etkilenmelerine neden olur. Bebekler ve 4 yaşından küçük çocuklar büyük risk altındadır.

Günün sıcak saatlerinde doğrudan güneş altında kalan çocuk ve bebeklerde güneş çarpması ve güneş yanığı meydana gelir. Güneş yanığı ve güneş çarpmasının birbirinden farklı durumlar olduğunu unutmayın.

Güneş Çarpması, sıcak nedeniyle vücut sıcaklığının 41 dereceden fazla bir seviyede bir süre kalması sonucunda sinir sisteminde görülen bozukluklar olarak tanımlanabilir.

Küçük çocukların ve bebeklerin vücut sıcaklıkları yetişkinlere göre 3-5 kat daha hızlı artacağından siz farkında olmadan bebeğinizin vücut sıcaklığı 40 dereceyi geçebilir.

Güneş yanığı ise uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalındığında meydana gelen bir deri rahatsızlığıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde korumasız olarak güneş ışığına maruz kalındığında etkisini gösterir.

Çocuk ve bebekleri güneş yanığı ve güneş çarpmasından korumak için mecbur kalınmadıkça doğrudan güneşin altına çıkılmamalıdır. Güneşin tepede olduğu günün en sıcak saatlerinde çocuklar ve bebekler gölge ve serin yerlerde tutulmalıdır.

Pencereleri açık olsa bile çocuklar ve bebekler araba içinde tek başına bırakılmamalıdır. Doğrudan güneş altına bırakılmış bir aracın sıcaklığı her 15 dakikada yaklaşık 10 derece artar. Bu da özellikle bebekler için ölüm riski oluşturur.

Tavsiye Yazı: Çocuklar İçin Araç Güvenliği

Çocuk ve bebekler rahat, bol ve açık renkli kıyafetler giymelidir. Doğrudan güneşe çıkacaksa uzun kollu ve ultraviyole (UV) ışınlarından koruma özelliği olan giysiler tercih edilmelidir.

Şapka Takmak Çocukları güneşe Karşı Korur / Kaynak:Freepik

Sık sık serin banyo yaptırılarak vücut sıcaklıkları düşürülmelidir.

Sıcak havanını bir başka olumsuz etkisi de sıcak döküntüsü yani isilik adı verilen durumdur. Sıcak döküntüsü, sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahriş olmasıdır. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Özellikle sıcak havada bile bebeklerin sarılması veya kat kay giydirilmesi isiliğe neden olur. Yazın bebeği tek kat giydirmek genellikle yeterli olur. Kaynak

Bebekleri serin tutup bol kıyafetler giydirerek isilik oluşmasını önlemek mümkündür.

Yüzme Aktiviteleri

Yaz aylarının en sevilen aktivitesi elbette yüzmektir. Çocuk ve bebekleri düşündüğümüzde su aktivitesi suda oynamakla sınırlı kalsa da çocuk ve bebekler için en riskli durumların başında gelir.

Kalabalık Yüzme Havuzları Hastalıklar açısından Risklidir / Kaynak:Anonim

Suda yüzerken veya oynarken çocuk ve bebekler boğulma, su hastalıkları ve güneş yanığı riskleri ile karşı karşıyadır.

Çocuk ve bebekleri asla kendi başına suda bırakmayın. Bebekleri suya alıştırarak sokun ve mutlaka koruyucu kolluk veya simit kullanın. Çocuklara mutlaka yüzme öğretin. Yüzme bilmek çocuğunuzun hem daha güvende olmasını hem de suda oynarken daha fazla keyif almasını sağlar. Küçük çocuklarınıza can yeleği de giydirebilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Suda Boğulmalara Karşı Alınacak Önlemler

Deniz ve havuzlardaki görünmeyen tehlike de su aracılığıyla bulaşabilen hastalıklardır. Temiz olmayan sahillerde ve yeterince klorlama yapılmayan havuzlarda Hepatit A, Tifo, dizanteri gibi hastalıklar bulaşabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonu, mantar, kulak ve göz enfeksiyonları oluşabilir.

Bu hastalıklardan korunmak için mutlaka mavi bayraklı plajları tercih edin. İlk aylarda bebeklerin kafasını suya sokmayın. Çocuklar için gözlük ve kulak koruma aparatları kullanın.

Temiz ve bakımlı olduğuna emin olduğunuz yüzme havuzlarını tercih edin.

Suda vakit geçirirken bir başka büyük tehlike de güneş yakınlarıdır. Özellikle kol, omuz ve sırtlarda çok ciddi güneş yanığı olabilir. Güneş yanıklarını önlemek için güneşin en tepede olmadığı saatler tercih edilmeli, UV ışın koruyucu özelliği olan deniz kıyafetleri tercih edilmeli ve güneş koruyucu kullanılmalı.

Oyun Aktiviteleri

Eğer çocuğunuz tek başına oynayacak yaştaysa mutlaka ev dışında oynamak isteyecektir. Ancak çocuklar henüz ev dışındaki alanların tehlikelerinin farkında olmadıklarından her yerin evleri gibi güvenli olduğuu düşünebilirler.

Bu güven duygusu oyunla birleşince başta düşme olmak üzere birçok kazaya neden olur.

Çocuklarınızı oyun aktivite alanlarındaki kazalardan korumak için öncelikle zeminin güvenli ve yumuşak olmasına dikkat edin. Bu sayede çocuğunuz düştüğünde sakatlanma riski düşük olacaktır.

Merdiven, ip gibi tırmanabileceği alanlarda kontrolünüzden bırakmayın. Çarpıp yaralanabileceği sivri, keskin alanlar olup olmadığını kontrol edin.

Oynadığı diğer oyuncakların güvenli olduğundan emin olun.

Sinek ve Böcekler

Havaların ısınması, insanlar kadar diğer canlıları da yuvaların dışına çıkarır. Bu da yaz aylarında sinek ve böceklerin artmasına veya insanların sinek ve böceklerin yaşam alanlarına daha çok girmesine neden olur.

Sinekler ve böcekler yetişkinler için bile alerjik reaksiyonlara neden olabildiği gibi çocuk ve bebekler için daha büyük risk oluştururlar.

Sinek ve böceklerden korunmak için açık havaya çıkarken sinek kovucu sprey kullanılmalıdır. Ayrıca yanınızda böcek sokmalarına karşı krem bulundurmak da faydalıdır.

Eviniz, doğal yaşama yakın konumda bulunuyorsa kapı ve pencerelerde sineklik bulunması sinek ve böceklere karşı etkili koruma sağlar.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.