Takılma veya düşme nedeniyle meydana gelen kazalar, evlerde yaşanan kazaların sayısal anlamda çoğunluğunu oluşturur diyebiliriz. Bunun nedeni ise evlerimizde güvenlik kültürüne yeterince sahip olmayışımız ve düşeceğimizi düşünmemizdir.
Düşmelerin en tehlikelisi bir cisim üzerinden düşmektir. Yani bir kutu veya sandalye üzerinden düşmek, sırt ve kafamızı bir yere vurma riski en yüksek olan düşme şeklidir. Bu da felç ve ölüm dahil ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Merdiven kullanın
Mutfak dolabının üst raflarından tencere alırken, perde takarken veya ampul değiştirirken mutlaka seyyar merdiven kullanın. Tabure veya sandalye üzerine çıkarak yapılan işlerde, öne doğru yöneldiğinizde altınızdaki sandalyenin dengesinin bozulması çok olası bir durumdur. Böyle bir durumda tamamen kontrolsüz şekilde sırt üstü düşer ve çevredeki diğer eşyalara çarparsınız.
Her eşyanın bir yeri olsun
Küçük ev eşyaları, takılıp düşmeye sebep olurlar. Özellikle ev terlikleri, üzerimizden çıkan kıyafetler veya kullanılıp bırakılan küçük ev aletlerine rahatlıkla takılıp düşebiliriz.
Evde bu tür eşyaları “atabileceğiniz” bir alan oluşturun. Örneğin evinizin salonunda, yürüme alanı haricinde bir alanı mesela iki koltuk arasını terlik, battaniye gibi eşyaları koyma yeri olarak kullanın. Böylece bu gibi sürekli ortada duran eşyalara takılma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Kıyafetleri asmak veya bir sandalye üzerine atmak, hem daha temiz kalmalarını sağlar hem de takılmanızı engeller.
Küçük ev aletleri için ise mutlaka balkonda veya evin az kullanılan bir bölümünde alan oluşturmalısınız. Ortalıkta bırakılan küçük ev aletleri, hiç ummadığınız bir anda kaza geçirmenize sebep olabilir.
Banyoda kaygan zeminleri azaltın
Duş ve küvetlerin ıslanınca kaymayan zeminden yapılmış olması çok önemlidir. Malzemeyi değiştirme şansınız yoksa duşta banyo terliği kullanmaya özen gösterin. Ayrıca duştan çıktıktan sonra bastığınız zeminler mutlaka kaymaz malzeme olmalı. Tahta veya havlu zeminler hem kaymayı önleyeceği gibi vücudunuzdaki ıslaklığı da alacaktır.
Ayrıca banyolarda en büyük genel eksiklik düşerken tutunacak bir yer olmayışıdır. Banyoda özellikle duştan çıkarken tutunabileceğiniz bir alan oluşturmanız çok işinize yarayabilir.
Tavsiye Yazı: Kaygan Zeminlerde Alınacak Önlemler
Merdivenlere dikkat edin
Evin içinde veya apartmandaki merdivenler, ıslak olduklarında veya ayağımızda sadece çorap olduğunda kaymaya çok uygun zeminlerdir. İşyerlerinde, merdiven basamaklarında kaydırmaz bant bulunması zorunludur. Bu uygulamayı evlerdeki sabit merdivenlere de uygulayabiliriz. Dekorasyon ürünleri satan mağazalarda, dekoratif veya gece parlayan kaydırmaz bantlar bulabilirsiniz. Böylece merdivenden inerken basamağın köşesine bastığınızda kayma ihtimaliniz neredeyse ortadan kalkmış olur.
Seyyar merdivenler de denge kurulması gereken malzemelerdir. Zaman içinde ayaklarının altında bulunan plastik aparatlar çıkar veya işlevini yitirir. Bu durumda merdiven dengede duramayıp sallanacaktır. bu gibi durumları engellemek için merdiven dengesini kullanmadan önce kontrol etmenizde fayda vardır.