osgb
etiketleme kilitleme

Evde Bizi Bekleyen 5 Büyük Tehlike

İngiltere’de her yıl yaklaşık 6 bin kişi ev kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise yaşam güvenliği konusunda yapılmış kapsamlı bir araştırma yok ancak tablonun İngiltere veya Avrupa’dan daha iyi olduğunu söyleyemeyiz.

Türkiye’de her gün yaklaşık 25 milyon kişi çalışma ortamındaki tehlikelere maruz kalıyor. Fakat tüm nüfus yani 78 milyon kişi her gün evlerdeki tehlikelerle karşı karşıya ve bu tehlikeler sandığımız kadar masum değiller.

Bu yazıda evlerde, günlük yaşamımızda karşı karşıya olduğumuz ve yaşam güvenliğini tehdit eden en belirgin 5 büyük tehlikeye değineceğiz.

Takılma, Kayma, Düşme

Düşmek, sonucu ölüme kadar uzanabilecek bir kaza tipidir. Alçak bir sandalyeden veya yolda yürürken takılıp düşerek hayatını kaybeden bir çok insan vardır. Takılma, kayma ve düşme olaylarının çok kolay ve sık olması ve aynı zamanda sonuçlarının da ağır olması nedeniyle bu tür ev kazaları en tehlikeli kaza tipi olarak ele almam için yeterli olacaktır.

Evlerimizde özellikle yerde bırakılan terlik, tv kumandası gibi küçük nesneler, katlanmış halılar ve mobilya kenarları takılıp düşmeye neden olabilecek tehlikelerdir. Gece karanlıkta veya yeterli aydınlatma olmayan alanlarda bu tehlike çok daha artar.

evde takılıp düşme
Yerde serbest duran kablolara takılıp düşebilirsiniz.

Islak alanlarda düşmelerde ise ağırlıklı olarak kalıcı sakatlık durumları olasıdır. Özellikle banyo sırasında ve sonrasında ıslak zeminde kayıp kalça eklemi üzerine düşmek ağır sakatlıklara yol açar.

banyoda düşmek
Banyoda mutlaka tutunacak bir yer olmalıdır.

Hem sabit hem seyyar merdivenler de düşmeye neden olan ortamlardır ve yüksekten düşüldüğü için sonuçları çok ciddi olabilir.

Tavsiye Yazı : Evde Takılma ve Düşmelerden Korunma

Zehirlenme

Temizlik malzemeleri ve ilaçlar nedeniyle zehirlenme olayları, ev kazaları listesinde ikinci sırada yer alır. Kimyasal maddelerin nitelikleri nedeniyle ev ortamında tedavi edilmesi zor olan bu durumlar, ölüm oranı en yüksek durumlardır.

Temizlik malzemelerinin depolanması ve kullanımı sırasında bilinçsiz davranışlar ve etkileri bilinmeyen diğer bir temizlik malzemesi ile karıştırarak kullanmak çok büyük bir zehirlenme nedenidir.

Ayrıca tarihi geçmiş, yan etkisi bilinmeyen veya kişiye uygun olmayan ilaçları tek başına veya diğer ilaçlarla beraber kullanımı da çok sık yaşanan zehirlenme olaylarına örnektir.

Gıda zehirlenmeleri de basit önlemler alarak önüne geçilebilecek ciddi bir tehlikedir.

Tavsiye Yazı : Zehirlenmelere Karşı Korunma Yolları

Yangınlar

Türkiye’de her yıl bina ve araçlarda çıkan yangınların yaklaşık %40’ı evlerde çıkmaktadır.  Yangın güvenliği konusunda büyük riskler taşımayan ev ortamında bu kadar çok yangın olayının meydana gelmesi, evlerde yangın güvenliğinin yetersiz olduğunu gösterir.

Evlerde en büyük yangın sebebi sigara izmaritleridir. Düşen ve unutulan sigara izmaritleri ortalama 3 dakika içinde söndürmenin imkansız olacağı boyutlarda bir yangın oluşturabilir.

Bunun yanında elektrik tesisatındaki uygunsuzluklar ve ihmaller de en büyük yangın sebeplerinden biridir. Mutfaklar, gaz kaçakları, soba vb. alanlar da yangına sebep olabilirler.

Evlerde genelde yangın söndürme cihazı olmaması, yangınları önleme konusunda yetersiz olduğumuzun bir göstergesidir.

Tavsiye Yazı : Ev Yangınlarını Önleme Yolları

Boğulma

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda çok sık görülen boğaza bir madde takılması nedeniyle boğulma olayları, evlerde çocuk ölümlerinin en büyük sebeplerinden biridir. Ortada bırakılan veya unutulan küçük sert nesneler, çocukların boğazına kaçarak boğulmalarına neden olmaktadır.

tıkanma boğulma
Çocukların ilaçlara ulaşması engellenmelidir.

Ayrıca yetişkinlerde de özellikle yemek ve su içme sırasında boğaza kaçan nesneler nedeniyle boğulma olayları çok sık görülmektedir.

Bunun yanında bahçede veya balkonda yemek yerken dili arı sokması da alerjisi olan kişiler için ölüm nedeni olabilir ve yaz aylarında sık görülen bir durumdur.

Tavsiye Yazı : Evde Boğulma ve Tıkanmalara Karşı alınacak Önlemler

Mutfak

Mutfaklar, yapılan iş ve kullanılan aletler nedeniyle evlerin en tehlikeli bölümleridir. Kesici madde, sıcak ortam, gazlı veya elektrikli ısıtma cihazlarının her biri ayrı bir tehlike kaynağıdır.

bıçak
Mutfakta bıçak kullanımı en önemli tehlikelerden biridir.

Özellikle bıçak kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan ev kadınları, çok sık kesik olayları yaşamaktalar. Bu kesilme olaylarının zaman zaman kan kaybı nedeniyle ölüm ile sonuçlandığını da görebilmek mümkün.

Bunun yanında kaynar su, kızartma yağı yangınları ve ocakta unutulan yemek nedeniyle yangınlar mutfaklarda karşılaşabileceğimiz tehlikeler arasındadır.

Tavsiye Yazı : Mutfaklarda Alınacak Güvenlik Önlemleri

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.