Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 140 bin yangın olayı yaşanıyor. Bu yangınların yaklaşık %85’lik bölümünün evlerde ve küçük işletmelerde meydana geldiği düşünüldüğünde, yangınların çoğunu önlemek sandığınız kadar zor değil. Yangınların ortaya çıkmasını veya büyümesini önlemek için öncelikle yangın nedenlerini ve yangına müdahale tekniklerini öğrenmemiz gerekir. Bu da etkili bir yangın eğitimi ile mümkündür.
Kimler Yangın Eğitimi Almalıdır ?
Yangın eğitimi genellikle iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ;
- Teorik Yangın Eğitimi
- Pratik Yangın Eğitimi
Teorik yangın eğitimi, yangın nedenleri, yangını önleme ve yangın sırasında yapılması gerekenlerin yazılı, görsel veya sözlü olarak öğretildiği bir eğitimdir. Bu eğitim esasında herkes için çok faydalı olup herkes tarafından alınmalıdır. Özellikle işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri kapsamında yangın eğitimi verilebilir.
Pratik yangın eğitimi ise yazılı ve görsel eğitime ek olarak uygulamalı yangın söndürme işlemi yapılan bir eğitimdir. Bu eğitim sonucunda katılımcılar farklı yangın türlerine hangi tür yangın söndürme cihazı ile müdahale edilmesi gerektiğini öğrenirler. Bu eğitimi yangın riski yüksek işyerlerinde teknik personel ve işyerlerinde yangınla mücadele ekibi üyeleri almalıdır.
Yangın Eğitimini Kimler Verebilir ?
Yangın eğitimi, eğitim türüne göre farklı yetkinlikte eğitimciler tarafından verilebilir. Teorik yangın eğitimleri, iş güvenliği uzmanı, mesleği gereği yangın konusunda tecrübeli kişiler tarafından verilebilir. Teorik yangın eğitimi, katılımcılara yangınları önleme amacıyla bilgi verilir.
Pratik yangın eğitimi ise 1. Seviye Yangın Eğiticisi tarafından verilmelidir. 1. seviye yangın eğiticisi olmak için yangın eğitici eğitimi veren kurum veya kuruluşlarda eğitim almak gereklidir.
1. Seviye Yangın Eğiticisi Eğitimi alan kişiler, iş yerindeki tüm çalışanlara teorik ve pratik yangın eğitimi verebilecek, yangın müdahale planı yapıp uygulayabilecek, yangın önleme, söndürme, yangın söndürme araç ve gereçlerini tanıtıp kullanmasını öğretebilecek bilgiye sahip olacaklardır. Bu eğitimi alan kişilere Yangın Eğitmeni sertifikası verilmektedir.
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik kapsamında verilen Yangınla mücadele ekibi eğitimleri, işveren imzası olması durumunda iş güvenliği uzmanı tarafından da verilebilir. Bu gibi durumlarda iş güvenliği uzmanının yangın konusunda bilgili olması tercih edilmelidir.
Tüm işyerlerinde çalışan sayısı ile orantılı olarak yangın eğitimi zorunluluğu bulunmaktadır.
Yangın Eğitimi İçeriği Nasıl Olmalıdır ?
Yangın eğitimi, katılımcıların yangın öncesinde alınması gereken önlemler ve yangın söndürme konusunda bilgilendirilmesini amaçlar. Bu nedenle eğitim içeriği son derece önemlidir. Etkili bir yangın eğitimi mutlaka yangın eğitim videoları ve bazı yangın görüntüleri ile desteklenmelidir. Sözlü olarak uzun uzun anlatılan bir konu görsel olarak 2 dakikalık videolar ile çok daha hızlı anlaşılabilir.
Yangın eğitimleri aşağıdaki konuları içermelidir ;
- Yangın ve Yanma Prensipleri
- Tehlikeli Maddeler
- Yangının İlerlemesi ve Büyüme Safhası
- Yangın Riskleri ve Önlemler
- Yangın ve İnsan Sağlığı
- Yangın Söndürme Kaynakları
- Yangın Söndürme Güvenliği
- Temel Tahliye Eğitimi
- Ekip Liderleri ve Görevleri
- Bina Analizi ve Tehlikeler
- Uygulama (Yangın Söndürme / Yangın Tatbikatı / Mevcut Ekipmanın Kullanılması)
Tavsiye Yazı : Tatbikat Nasıl Yapılır ?
Yangın eğitimi sırasında katılımcılar, yangın söndürme sistemleri konusunda detaylı olarak bilgilendirilmelidir.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.