İş kazaları, çok sık yaşanmayan istenmeyen olaylardır. Bu nedenle bir çok kişi, iş kazası anında ne yapacağını bilemez ve panik hali yaşar. İşyerinde çalışanların panik ile tam olarak bilinçli olmadan hareket etmeleri yeni kazalara yol açabilir. Bu nedenle bir iş kazası meydana geldiğinde yapılması gerekenleri kısaca anlatacağız.
Çalışmayı durdurun !
İş kazası meydana geldiği anlar incelendiğinde, diğer çalışanların istemsiz olarak kaza alanına veya kazadan bağımsız çok farklı alanlara yöneldiğini göstermiştir. İnsan psikolojisi, kaza gibi olumsuz bir olayda o an yaptığı iş haricinde bir işe yönelmektedir.
Bir çok kazada, çalışanlar kaza geçiren arkadaşlarının yanına koşup yardım etmek veya durumunu görmek isterler. Ortamdaki telaş, üzüntü ve panik hali ile çalışma ortamı veya makineler nedeniyle oluşan diğer riskler göz ardı edilebilir ve yeni kazalara yol açabilir.
Bu nedenle, bir kaza sırasında ilk yapılması gereken şey işyerinde veya ilgili bölümdeki tüm çalışmanın, araç trafiğinin ve makinelerin durdurulmasıdır.
Kaza geçiren kişilerin durumlarını kontrol edin !
Kazada yaralanan kişinin sağlık durumunu belirlemek çok önemlidir. Meydana gelen kazada birden fazla sayıda kişi yaralanmış da olabilir. Böyle bir durumda kaza geçiren kişilerden durumu en ciddi olana öncelikli olarak ilkyardım uygulanmalıdır. Ayrıca 112 acil yardım arandığında tüm kaza geçiren kişilerin durumunu net olarak belirtebilmek önemlidir.
Durumu daha normal ve hayati tehlikesi olmayan kişileri sakinleştirmek ve telkin etmek gereklidir.
Çevre güvenliği oluşturun !
Kazanın meydana geldiği alanda, ilkyardım yapmayı engelleyecek veya diğer kişilerin de zarar görmesine neden olabilecek malzemeler veya durumlar olabilir. Alev kaynakları, yanıcı ve yakıcı malzemeler, kesici aletler, patlama tehlikesi olan basınçlı aletler, kırık cam veya ekipman parçaları olay yerinde bulunabilecek başlıca tehlike kaynaklarıdır. Bunların ortamdan uzaklaştırılması, yeni kazalara yol açmamak açısından önemlidir.
Çevre güvenliği sağlarken, iş kazası ile ilgili delil olabilecek malzeme veya bilgilerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Mümkünse fotoğraf veya video çekilmeli ve malzemeler daha sonra ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Bu sayede kazanın oluş şekli ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ayrıca adli bir vaka oluşması durumunda delil olarak da kullanılabilir.
112 Acil’i arayın !
Kaza geçiren kişilere acil ilkyardım uygulanması çok önemlidir. Yardım uygularken doğru ve etkili şekilde davranmak, eğer ilkyardım konusunda bilgili kimse yoksa hiç yardım uygulamamak daha doğrudur. Kaza geçiren kişilere ilkyardım uygularken aynı zamanda 112 Acil’e de haber verilmelidir.
Kazalarda 112 Acil’i aramak, kaza yerini ve durumu net şekilde anlatmak ve onlardan gelen talimatlar doğrultusunda hareket etmek, kaza geçiren kişilerin sağlığı açısından çok önemlidir.
Unutmayın ki kazalar sonucu hayatını kaybeden kişilerin yaklaşık % 40’ı hatalı ilkyardım uygulaması veya hiç uygulanmaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Tavsiye Yazı: 112 Acil’i Ararken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Kaza sonrasında bilgi toplayın !
İş kazalarında, kazanın sebeplerini ortaya çıkarmak o kazaya engel olmasa bile daha sonra meydana gelebilecek kazaları önleme konusunda alınacak önlemlere dair bizlere ışık tutacaktır. Ayrıca olayda ölüm veya kalıcı sakatlık durumu oluştuysa adli vaka haline döneceğinden bu sebepler delil olarak da kullanılabilir.
Kaza ile ilgili öncelikle kaza olan bölgenin fotoğrafları çekilmeli, varsa makina-ekipman parçaları toplanmalıdır. Kazaya şahit olan kişilerin ifadeleri not edilmelidir. İşyerine ait kamera sistemi varsa bir kopyası alınmalı ve ayrı bir ortamda saklanmalıdır.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.