msds
osgb
etiketleme

İş Kazası Kayıtları Nasıl Tutulur?

Sağlıklı Yaşam

Kayıt tutmanın iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında ne kadar önemli olduğundan daha önce de bahsetmiştik. İş kazası kayıtlarını tutmak da gelecekte olabilecek kazaları önlemek adına önemli bir adımdır.

İş kazalarını ve olayları sadece kayıt altına alıp öylece bırakmak etkin bir yöntem değildir. Bu nedenle bilgisayar destekli takip ve analiz sistemi geliştirmelisiniz. Bunun için özel iş sağlığı ve güvenliği yazılımları olduğu gibi office uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

İş kazası hakkında olabilecek bütün bilgileri edindikten sonra iş kazası kök neden analizi raporu düzenlemeniz gereklidir. Bu analiz sayesinde iş kazalarının tekrarlanması önlenebilir.

Hangi bilgilere ihtiyacım var ?

İş kazası ve olay kayıtlarını tutarken bazı bilgileri edinmelisiniz. Kayıt tutacağınız bilgilerin daha sonra analizlerde kolaylık sağlaması ve bir standart oluşturması için önceden madde madde belirlenmesi faydalı olacaktır. Bu sayede her kayıt için farklı türde bilgi tutulmamış olur. Örneğin; düşme türü kazalar için düşme, düştü, düşmüş, düşmek, sandalyeden düştü gibi farklı kayıtlar yerine sadece “Düşme” kayıdı olur.

Kaza geçiren personel / kişi hakkında bilgiler

Kaza geçiren kişi hakkında kişisel bilgiler mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Kaza geçiren kişi personel olmayıp ziyaretçi veya tedarikçi-taşeron çalışanı da olabilir. Bu tür kaza ve olayların da kayıtları tutulmalıdır.

Kaza / olay kategorisi

Kaza ve olayları sonuçlarına göre kategorilere ayırmak, analiz ederken kolaylık sağlayacaktır. Örneğin olayları ; olay, maddi zararlı olay, kayıp zamansız kaza, kayıp zamanlı kaza ve ölüm gibi kategorilere ayırabilirsiniz.

Kaza / olay tipi

Kazaların tiplerini kategorilere ayırmak hangi tip kazaların daha çok olduğunu ve öncelikli önlemin ne tür olaylar için alınması gerektiğini daha kolay tespit etmenizi sağlar. Düşme, kesilme, trafik kazası, kişisel sağlık sorunu, darp-kavga, zehirlenme, köpek ısırması vb. kaza tipleri düşünülebilir.

Kaza / olayın meydana geldiği sırada yapılan iş

Kaza veya olayın, hangi işi yaparken meydana geldiği bilgisi bize hangi işlerin daha riskli olduğunu gösterecektir. Bu bölümde çalıştığınız iş yerinde yapılan tüm işleri kategori haline getirebilirsiniz.

Yaralanan bölüm

Kaza sonucunda hangi vücut bölümlerinin yaralandığı bilgisini kayıt altına alabilirsiniz.

Kaza / olay sebepleri

Kazaya sebep olan faktörleri belirlemeniz ve kayıt altına almanız, kaza sebepleri analizinde size faydalı olacaktır. Bu bilgiyi kaza tamamen incelendikten sonra karar verip kayıt altına almalısınız.

Kaza açıklaması, görgü şahitleri vb.

Kazanın ayrıntılı açıklaması ve varsa şahitlerin ifadelerine yer verilmelidir.

Kaza sonrası alınan rapor süresi

İş kazası kayıtlarının en önemli bölümü bu bölüm olup, raporlar devam ettikçe güncellenmesini sağlamalısınız.

Fotoğraf, kroki gibi kayıtlar

Fotoğraf, kroki, kamera kayıtları gibi görsel kayıtlar da varsa saklanmalıdır.

Tüm bu kayıtları tuttuktan sonra, aylık ve yıllık olarak yaptığınız analizler sonucunda “metal kesme işi yaparken en çok ayağa parça düşmesi tipi kazalar olmakta ve en çok ayak bölgesi yaralanmaktadır” benzeri sonuçlar elde edebilirsiniz.

İş kazası kayıtları tutmak için Google Forms uygulamasını önerebiliriz. Bu sayede elde ettiğiniz bilgileri çoktan seçmeli olarak online bir forma işlersiniz ve gmail hesabınızın bağlı olduğu bir tabloya anlık olarak kayıt edebilirsiniz.

Tavsiye Yazı : Google Forms İle İş Kazası Kayıtları Nasıl Tutulur ?

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.