msds
osgb
etiketleme kilitleme

Okul Çağındaki Çocukların Karşılaştığı Hastalıklar

Okul çağındaki çocuklar birkaç haftada bir farklı bir hastalıkla karşı karşıya kalırlar. Okul, çocukların eğitimi ve kişisel gelişimi için çok önemli olduğu kadar bakteri ve virüsler için de ideal üreme ortamıdır.

Bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olan okul çağındaki çocuklar için okul sıraları birçok yaygın çocuk hastalığı riski taşır.

Çocukların okulda daha fazla hasta olmasının bir başka nedeni de sonbahar ve kış aylarında kapalı alanda daha fazla zaman geçirme zorunda olmalarıdır.

Özellikle küçük çocuklar daha yakın oynamaya, oyuncakları veya diğer eşyalarını paylaşmaya daha fazla yatkın olduklarından, enfeksiyonlar bir çocuktan diğerine kolayca geçebilir.

İnsanlar kışın daha fazla virüs olduğunu düşünüyor, ancak kışın daha çok kişiden kişiye temas oluyor.

Amerikan pediatri profesörü Henry Bernstein

Bu yazıda çocukların genellikle okulda kaptığı bazı hastalıklar ve genel semptomlar, önleme ipuçları ve doktoru ne zaman aramanız gerektiği hakkında bazı bilgiler yer alıyor.

Grip

Grip virüsü hem çok yaygın hem de çok tehlikelidir. Her yıl yaklaşık 600 bin kişi grip nedeniyle ölmektedir. Ayrıca bu kişilerden bazılarının hiçbir risk grubunda bulunmadığı da bilinmektedir.

Semptomlar genellikle hızlı gelişen hastalık başlangıcı, yüksek ateş (39 derece veya daha yüksek), vücut ağrıları ve titreme, baş ağrısı, şiddetli yorgunluk ve iştah azalması olarak görülür.

Çocuğunuzda ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve bazı durumlarda kusma veya ishal ve karın ağrısı olabilir.

Grip Nasıl Önlenir

Çocuklara, özellikle yemekten önce ve banyoyu kullandıktan sonra ellerini düzgün ve sık sık yıkamayı öğreterek grip veya diğer tüm zararlı bakteri ve virüslerden büyük oranda korunmalarını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca hapşırdıktan veya öksürdükten sonra daima ellerini yıkamaları da hatırlatılmalıdır. Çocuklar ayrıca okulda, özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde alkol bazlı dezenfektanı kullanmalıdır.

Ayrıca çocukların okulda bardak veya yemek tabaklarını paylaşmamaları sağlanmalıdır.

Tavsiye Yazı: Çocukları Nezle ve Gripten Korumak İçin Alışkanlıklar

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığına genellikle yüzeylerde saatlerce yaşayabilen küçük bulaşıcı organizmalar neden olur. Bu virüsler burun ve boğazın iç yüzeyine girip çoğalabilir ve büyüyerek boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı ve hapşırmaya neden olabilir. Ayrıca burun tıkanması veya hafif ateş de görülebilir.

Soğuk algınlığına neden olan virüslerin kuluçka süresi 24 – 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir

Soğuk algınlığının bulaşmasının en yaygın yollarından biri, bir çocuğun soğuk algınlığı virüsüyle temas edip sonra gözlerine veya burnuna dokunmasıdır.

Çocuğunuzun ellerini sık sık yıkadığından emin olun ve gözlerine, burnuna veya ağzına dokunmamasını hatırlatın. Ayrıca çocuğunuzun yeterince uyumasını, sağlıklı beslenmesini ve bol bol egzersiz yapmasını sağlayarak bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı Basit Önlemler

Pembe Göz Hastalığı (Konjonktivit)

Pembe göz veya konjunktivit hastalığı, göz küresinin beyaz kısmını ve göz kapağının iç yüzeyini kaplayan şeffaf zarın iltihaplanması veya enfeksiyon kapmasıdır. Bu yaygın göz hastalığına bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun yanı sıra alerjiler, duman gibi kirleticiler, kozmetiklerdeki kimyasallar veya havuzlardaki klor neden olabilir.

Göz tahrişi, ışığa karşı hassasiyet, göz akıntısı, şişmiş göz kapakları ve gözlerin beyazlarında kızarıklık gibi belirtiler görülür.

Pembe Göz Hastalığı Belirtisi

Konjonktivit Nasıl Önlenir

Pembe göz hastalığı kişiden kişiye kolayca geçer. Bir çocuk, enfekte bir kişinin dokunduğu bir şeye dokunarak ve sonra kendi gözüne dokunarak enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle konjonktivit teşhisi konulan çocuklar iyileşene kadar okula gönderilmemelidir.

Çocuklara sık sık gözlerine, burnuna veya ağzına dokunmamalarını hatırlatmak pembe göz ve diğer enfeksiyonları önlemenin iyi bir yoludur.

Boğaz Enfeksiyonu

Çocuklarda görülen bu yaygın enfeksiyon, A grubu streptococcus adlı bir bakteri türünden kaynaklanır. Boğaz enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır ve enfeksiyonu olan biri hapşırdığında veya öksürdüğünde havadaki damlacıklar yoluyla yayılabilir.

Boğaz enfeksiyonu ayrıca içecekleri veya yiyecekleri paylaşarak veya bakterileri barındıran kapı kolu gibi bir yüzeye dokunarak ve ardından kişinin kendi gözlerine, burnuna veya ağzına dokunarak da bulaşabilir.

Çocuğunuz boğaz ağrısı ve ağrıdan şikayet edebilir ve ateş, kızarıklık, baş ağrısı, bulantı veya kusma, ağzın arkasında küçük kırmızı lekeler ve şişmiş bademcikler olabilir.

Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Önlenir

Çocuğunuza, öksüren veya hapşıran arkadaşları ve sınıf arkadaşlarıyla bir şeyler paylaşırken özellikle dikkatli olmasını öğretin. Çocuğunuza, özellikle de bir sınıf arkadaşı hasta ise, elini sık sık yıkamasını hatırlatın.

Bağırsak Enfeksiyonu

Bağırsak enfeksiyonu olarak bilinen Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasıdır. Genellikle kusma, ishal, mide krampları ve ateşe yol açabilir.

Gastroenterit hastalığına bakteri, virüs veya parazitler neden olabilir. Çocuklar mide rahatsızlığı ile savaşırken unutulmaması gereken en önemli şey bol su tüketmelerini sağlamaktır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir

Gastroenterit önlemenin en iyi yolu, çocuğunuzu ellerini yıkamaya ve mide rahatsızlığı olan biriyle yakın temastan kaçınmaya teşvik etmektir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir

Herhangi bir hastalık için, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz mutlaka çocuk doktorunuzu arayın:

  • Nefes almada güçlük
  • Yüksek ateş (39 derece veya daha yüksek)
  • Dehidrasyon (çok az idrar, halsizlik ve ağız kuruluğu)
  • Birkaç günden fazla süren iştahsızlık ve yiyecekleri reddetme

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. İsgnedir’de yer alan hiçbir içerik, bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.