osgb
etiketleme kilitleme

Suni Solunum Nedir?

Suni solunum, nefes alması duran kişiye ağızdan veya burundan hava verilerek tekrar nefes almasını sağlayan bir ilk yardım yöntemidir. Suni teneffüs olarak da bilinen bu yöntem ilk yardım konusunda bilgi ve tecrübesi olan kişiler tarafından yapılmalıdır.

Solunum durması durumlarında ilk dakikalar hayati önem taşır. Solunum durduğunda ilk 5 dakika sonrasında beyine oksijen akışı kesilir ve ölüm veya beyinde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Dolayısıyla kişi çeşitli nedenlerle kendi kendine nefes alacak durumda değilse suni solunum yolu ile nefes almasına yardımcı olunur.

Suni solunum, ambulans veya sağlık ekibi gelene kadar yapılır.

Hangi Durumlarda Suni Solunum Uygulanır

Oksijen, yaşamın devam etmesi için hayati önem taşır. Oksijen olmadan ilk 2 dakika içerisinde beyin hücreleri geri dönüşü olan hasarlar almaya başlar, 3 dakikadan sonra beyin hücreleri kalıcı olarak hasar görmeye ve ölmeye başlar, 5 dakikadan sonra ise beyin hücreleri kitleler halinde ölür.

Nefes aldığınızda oksijen, alveol adı verilen akciğerlerinizdeki küçük hava keseciklerinden kan dolaşımınıza girer. Oksijen, kan dolaşımına girdikten sonra beyin dahil vücudunuzun her yerine gidebilir.

Çeşitli durumlarda kişi kendi kendine nefes alamaz duruma gelir. Bunların en yaygınları aşağıdakiler olarak sayılabilir;

  • Düşme, trafik kazası veya elektrik çarpması nedeniyle yaralanma
  • Suda boğulma
  • Şok
  • Nefes borusunun tıkanması,
  • Pnömoni, astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi nefes almayı zorlaştıran durumlar,
  • Aşırı dozda uyuşturucu veya alkol kullanımı,
  • Kimyasal maddeleri solumaktan kaynaklanan zehirlenmeler

Bu gibi durumlarda suni solunum yaptığınızda, kişiyi içinde bulunduğu durumdan çıkarmadan beyin ve diğer vücut fonksiyonları için gerekli olan oksijeni geçici olarak vermiş olursunuz.

Bu, tıbbi yardım gelene kadar kişiyi hayatta tutmaya yardımcı olur.

Suni Solunum Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Suni solunum, sadece kişi nefes almıyorsa uygulanmalıdır. Az veya düzensiz nefes alıyorsa, solunum yolları kontrol edilerek normal solunum yapmasına yardımcı olunmalıdır. Nefes alan kişiye suni solunum yapılmamalıdır.

Nefes alamayan kişinin solunum yolu gözle veya el ile kontrol edilmelidir. Eğer kişinin ağzında herhangi madde varsa, suni solunum ile bu madde nefes borusuna kaçabilir ve hiçbir şekilde nefes almasına neden olur.

Verilen oksijenin kişiden geri çıktığına yani nefes verdiğine emin olmak gerekir.

Suni Solunum Nasıl Yapılır

Hazırlık

  1. Nefes almayan bir kişiyle karşılaşırsanız, ilk olarak sırt üstü yatırın.
  2. 112’yi arayın veya veya başka birinin aramasını sağlayın.
  3. Kişinin nabzını kontrol edin. Kalp atışı varsa suni solunum yapabilirsiniz. Kalbi atmıyorsa kalp masajı yapmak gereklidir.
  4. Bir elinizi kişinin alnına koyun ve diğer elinizle çeneyi kaldırarak soluk borusunu düzeltin. Böylece ağızdan akciğerlere kadar düz bir geçiş açılmış olur.
  5. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin. En fazla 10 saniye kadar dikkatlice dinleyin. Solunum belirtisi yoksa suni solunumuna başlayın.
  6. Son olarak, kusmuk, yiyecek veya kişinin dilinin arkası gibi nefes borusunu tıkayan herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin. Varsa, parmaklarınızla içeri girin ve temizleyin.

Solunum yollarının istenmeyen maddelerden tamamen temizlendiğinden emin olana kadar asla suni solunuma başlamayın.

Suni Solunum

  1. Hava yolunun temiz olduğundan emin olduktan sonra, kişinin burun deliklerini baş parmağınız ve işaret parmağınızla sıkıştırın.
  2. Ağzınızı kişinin ağzına veya burnuna tam olarak kaplayacak şekilde yerleştirin.
  3. Göğsün yükselmesini sağlamak için kişinin ağzına sert ve sabit bir nefes verin. Hava trakeayı atlayıp yemek borusundan (besleme tüpü) mideye girebileceğinden çok sert üflemekten kaçının. Bunu yapmak, kişi bilinçsiz olsa bile kusmaya neden olabilir.
  4. Kurtarma nefesi yaklaşık 1 saniye sürmelidir. Her 5-6 saniyede bir kurtarıcı nefes vermeyi hedefleyin. Bu, dakikada yaklaşık 10 ila 12 nefestir.
  5. Göğüs ilk nefeste yükselmezse, tekrar deneyin.
  6. Göğüs hala yükselmiyorsa, kişi boğuluyor olabilir. Böyle bir durumda, hava yolunu tekrar kontrol etmeniz ve solunum yolundaki maddeleri temizlemeniz gerekir.
  7. Eğer solunum yolunu temizleyebilirseniz, tekrar suni solunum yapmayı deneyin.
  8. Tıbbi yardım yani sağlık ekipleri gelene veya kişi kendi kendine normal şekilde nefes almaya başlayana kadar suni solunum yapmaya devam edin.

Bilgisiz ve tecrübesiz kişiler için suni solunum yapmak zor bir işlemdir. Kızılay tarafından hazırlanan aşağıdaki videoları izleyerek yetişkinler, çocuklar ve bebeklede suni solunum nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Çocuk veya Bebek için Suni Solunum Adımları Farklı Mı?

Çocuk veya bebekler için suni solunumu adımları yetişkinler için olanlara benzer. Ancak bilinmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.

Suni solunum için kullanılan teknik, çocuğun büyüklüğüne bağlı olabilir: Bebekler ve küçük çocuklara suni solunum için kurtarma nefesi verirken hem ağız hem de burun çevresini kapsayacak şekilde nefes verilmelidir. Daha büyük çocuklarda ise ağızdan ağıza tekniği kullanılır.

Dakikada verilen nefes sayısı çocuklar ve bebekler için yetişkinlere göre biraz daha fazladır. Nefes almayan bir çocuk veya bebek için dakikada 12 ila 20 kurtarıcı nefes vermeyi hedefleyin. Bu, her 3 ila 5 saniyede bir yaklaşık 1 kurtarma nefesidir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.