Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. İsgnedir’de yer alan hiçbir içerik, bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
Tenisçi dirseği, tıpta lateral epikondilit olarak ifade edilen ve el bileğinde tekrarlayan ve zorlayıcı işler yapan kişilerin dirseklerinde görülen ergonomik bir hastalıktır.
El bileğindeki zorlanma nedeniyle meydana geldiği halde belirtilerin dirsekte görülmesi birçok kişi için şaşkınlık vericidir. Ancak el bileğini geriye doğru çeken kasların başlangıç noktası, dirseğin dış tarafında bulunan bölgedir. Tekrarlayan veya zorlayıcı hareketlere bağlı olarak bu bölgedeki kas-kemik dokusunda ortaya çıkan küçük yırtıklar ve bozulmalar sonucu tenisçi dirseği hastalığı meydana gelir.
Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülür?
Tenisçi dirseği, sıklıkla tenis sporu ile uğraşan kişilerde görüldüğünden bu adı almıştır. Ancak sadece tenis sporu ile uğraşanlarda değil çok geniş kitleden kişilerde görülebilir.
30 ile 50 yaş arasında sıklıkla görülebilir. Ancak daha gençlerde de görülmesi olasıdır.
İş koşulları veya yaşam alışkanlıklarına göre tekrarlayan ve zorlayıcı bilek hareketi yapan kişiler tenisçi dirseği yaşama riski taşırlar.
Ayrıca çeşitli nedenlerle ani travmalar da bu hastalığa neden olur.
Yani el bileğini sürekli kullanmak zorunda kalan el işçileri, boyacılar, ofis çalışanları, kesme işlemi yapan kişilerin tenisçi dirseği hastalığı geçirme ihtimali daha yüksektir.
Tenisçi Dirseği Belirtileri
Tenisçi dirseği hastalığının en temel belirtisi ağrıdır. Dirseğin dış tarafında “lateral epikondil” olarak adlandırılan bölgedeki çıkıntılı kemik üzerine hissedilen bu ağrı aynı zamanda dirsekte dokunma hassasiyeti de oluşturur.
Ağrı aynı zamanda tendon üzerine yük bindiği kavrama, germe gibi hareketlerle artabilir. Ağrı, bileğin hareket etmesi ile birlikte dirsekten başlar ve ön koldan ele doğru yayılabilir.
Bazı durumlarda hiç hareket olmadan da ağrı olabilir.
Tenisçi dirseğinde görülen rahatsızlığın derecesi ve evresi kişiden kişiye değişmekle birlikte en fazla bir şeyleri kaldıramamak, tornavida çevirme, bulaşık yıkama, cam silme gibi basit hareketleri bile yapılamaz duruma gelinir.
Tenisçi Dirseği Önleme Yolları
Tenisçi dirseği hastalığı, genellikle el bileğinin zorlandığı ve çok fazla aynı hareketin yapıldığı işlerde görülür. Dolayısıyla bu gibi işlerden kaçınmak veya uygun yöntemlerle yapmak tenisçi dirseği oluşumunu önler.
Çalışma ortamında el ergonomisine önem verilerek hastalığın önüne geçilebilir. Ayrıca yoğun tekrarlı işlerde el ve bileği dinlendirmek de çok etkilidir. Yapılacak işe bağlı olarak değişmekle beraber saatte en az 5 dakikalık dinlenme sağlanmalıdır.
Bilgisayar ile uzun saatler boyunca aralıksız çalışmak yerine ara verip, elleri dinlendirmeli, germe ve gevşetme egzersizlerinden yararlanılmalıdır.
Bilgisayarda çalışırken el bileği mouse pad’lerle desteklenmelidir
Tenisçi Dirseği Tedavisi
Tenisçi dirseği tedavisinde birçok farklı yöntem mevcuttur. Henüz başlangıç seviyesinde olan hastalığın tedavisinde, hastalığa neden olan etkenler ortadan kaldırılarak veya sınırlanarak başarı sağlanabilir. Yani bileği zorlayan veya tekrarlanan işleri yapmayarak tedavi başarı sağlayabilir.
Ayrıca ilaç tedavisi, dirsek bandı, fizik tedavi, steroid enjeksiyonu, PRP tedavisi ve cerrahi tedavi gibi yöntemler uygulanır.
Tenisçi dirseği tedavisi, hastalığın ilerleme durumuna göre birkaç gün ile 1 yıla varan sürelerle değişebilir.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavi Egzersizleri
Tenisçi dirseği egzersizleri, hastalığın tedavisinde önemli bir adım olup tenisçi dirseği hastalığının önlenmesine ve tekrarlamasına da engel olur. Ağrı oluşturmayacak şekilde yapılacak germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, fizik tedavi programın temelini oluşturur.
Tenisçi dirseği egzersizleri olarak aşağıda videolarını da paylaştığımız hareketler son derece faydalıdır.
Tenisçi Dirseği Germe Egzersizleri
Tenisçi Dirseği Bilek Ekstansorlerini Germe Egzersizleri
Tenisçi Dirseği Sinir Germe Egzersizleri
Kuvvetlendirme Egzersizleri
Tenisçi Dirseği Parmak Ekstansiyonu Egzersizleri
Bu yazı tenisçi dirseği hastalığı konusunda bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup belirtileri ve tenisçi dirseği hastalığı tedavisi için mutlaka tıbbi destek alınız.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.