msds
osgb
etiketleme kilitleme

Escherichia Coli Bakterisi (E.coli) Nedir? Nasıl Önlenir ?

Escherichia Coli (e. coli) bakterileri normalde memeli hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bakterilerdir. Birçok türü olan e. coli (okunuşu Eşerihiya koli şeklidedir) bakterilerinin çoğu zararsızdır ve aslında sağlıklı bir insan bağırsak sisteminin önemli bir parçasıdır.

Bununla birlikte bazı e. coli bakteri türleri patojeniktir yani hastalıklara neden olabilirler. İshale neden olabilecek E. coli türleri, kirli su veya yiyecek yoluyla veya hayvanlarla veya insanlarla temas yoluyla bulaşarak gıda zehirlenmesi hastalığına neden olabilir.

Escherichia Coli Nasıl Bulaşır ?

E. coli bakterileri hayvan ve insan bağırsaklarında doğal olarak bulunduğundan insan veya hayvan dışkısında da bulunması normaldir. Ancak e. coli bakterileri 3 farklı yoldan insanlara bulaşabilir.

  • Gıdalar ile bulaşma
  • Su ile bulaşma
  • Bakteri taşıyan kişiyle temas ile bulaşma

Gıdalar ile Bulaşma

E. coli bakterisi sığır ve koyun gibi memeli hayvan etlerinde bulunabilir. Kesim sırasında hayvanların mide ve bağırsaklarında bulunan bakteriler etlere bulaşabilir.

Ayrıca bir şekilde bakteri içeren su ile tarla sulama işlemi yapılırsa bakteri, tarım ürünlerine de bulaşabilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler E.coli riski taşır.

Su ile Bulaşma

İçme veya kullanma sularının dışkı ile kirlenmesi yani dışkıların suya karışması sonucu e. coli bakterileri insan vücuduna girebilir.

Tarım alanlarının çevresindeki su kuyuları veya bu alanlardan geçen su boruları e. coli bakterisi bulunma ihtimali olan yerlerdir. Ayrıca iyi yalıtılmamış yer altı depolarında yağmur suları nedeniyle e. coli bakterileri görülebilir.

Kanalizasyon sisteminin bir şekilde su şebekesine karışması ise yüksek oranda e. coli bakterisi varlığı meydana getirir.

Bu gibi suları içme veya günlük yaşantımızda kullandığımızda escherichia coli bakterilerine temas etmiş oluruz.

Bakteri Taşıyan Kişiyle Temas ile Bulaşma

E. coli kişisel hijyenin ve ev hijyeninin yeterli olmadığı durumlarda, özellikle de tuvaletlerde kişiden kişiye geçebilir.

E.Coli’nin Neden Olduğu Hastalıklar

İnsan vücuduna giren patojenik e.coli bakteri türleri çeşitli hastalıklara neden olabilirler. Bunlar;

  • Sindirim sistemi hastalıkları (ishal)
  • idrar yolu enfeksiyonları
  • Menenjit
  • Peritonit
  • Septisemi
  • Pnömoni

Ayrıca bu bakterilerin ürettiği toksinler de çeşitli hastalıklara neden olabilirler.

E.coli bakterileri çoğunlukla ishal hastalığına neden olurlar. Bakteri vücuda girdikten sonra 2-4 gün içerisinde karın ağrısı, kramplar ve kansız ishal görülür. Bu süre içinde tedavi edilmezse takip eden 1-2 gün içerisinde kanlı ishal başlar.

E. coli bakterileri nedeniyle meydana gelen hastalıklar için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak doğru tedavi için mutlaka doktor kontrolünde antibiyotik almak gereklidir.

Escherichia Coli Önleme Yolları

Escherichia coli’nin neden olduğu hastalıklardan korunmak için en etkili yöntem içme ve kullanma sularının temiz olmasıdır. Ülkemizde şehir şebeke suları arıtma havuzları ile temizlenmektedir. Ancak arıtma havuzlarından evimize kadar gelene kadar geçtiği boru ve depolarda bakteri ile karışabilir. Bu nedenle kullandığımız sular zaman zaman kimyasal analiz edilmeli ve su klorlama işlemi yapılmalıdır.

su klorlama nedir ?
Su klorlama

Gıdalar ile bulaşmasını önlemek amacıyla sebze ve meyveler temiz su ile iyice yıkanmalıdır. Ayrıca gıdaları iyice pişirerek yemek de etkili bir yöntemdir.

E.coli bakteri bulamasını önlemenin en etkili yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmektir. Özellikle tuvalet hijyeni son derece önemlidir. Bu nedenle ellerimizi düzenli ve doğru şekilde sık sık yıkamalıyız.

Özellikle aşağıdaki durumlarda mutlaka eller yıkanmalıdır;

  • Hayvanlara dokunduktan sonra
  • Yemek hazırlamadan önce ve sonra
  • Bebek beziyle, dışkı veya idrarlı kıyafet ve nevresimlerle temas ettikten sonra
  • Tuvaleti kullandıktan sonra
  • Umumi alanlarda bulunduktan sonra
  • Temizlik yaptıktan sonra

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.