iş güvenliği uzmanlığı

Jeneratör Kullanımında İş Güvenliği Önlemleri

Jeneratör, elektrik şebekesinin kullanılabilir olmadığı durumlarda elektrik enerjisi üreten bir cihazdır. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür ve bu sayede elektrik enerjisi sağlar. Mekanik enerji üretmek için çoğu zaman fosil yakıtlar yani mazot veya benzin kullanılır. Jeneratörler genellikle güç kaynağı kesintisi durumlarında ya da güç ihtiyacı olan yerlerde kullanılır.

Taşınabilir jeneratörler, evlerde, küçük işletmelerde veya açık hava etkinliklerinde kullanım için idealdir. Küçük boyutları ve taşınabilir olmaları nedeniyle, çoğunlukla benzin veya dizel yakıt kullanır ve genellikle 1-10 kw arasında güç sağlarlar.

Sabit jeneratörler ise endüstriyel kullanımlar için tasarlanmıştır ve büyük ticari işletmelerde, fabrikalarda ve altyapı projelerinde kullanılırlar. Bu jeneratörler genellikle doğal gaz veya dizel yakıt kullanır ve 10-2000 kw arasında güç sağlayabilirler.

Jeneratörde Görülen Tehlikeler Nelerdir?

Jeneratörlerde fosil yakıt, hareketli parçalar ve elektrik enerjisi gibi üç farklı tehlike kaynağı aynı anda bulunur. Bu da eğer doğru kullanılmazsa jeneratörleri çok tehlikeli makineler haline getiren bir özelliktir.

Bununla beraber jeneratör tipine göre farklı tehlikeler de ortaya çıkabilir.

Ek olarak egzoz gazı da jeneratörde görülen bir başka tehlikedir.

Jeneratörler yüksek voltajlı elektrik üretirler. Bu nedenle eğer jeneratörde topraklama doğru bir şekilde yapılmamışsa veya koruyucu cihazlar kullanılmamışsa, elektrik çarpması riski artar. Ayrıca jeneratörden elektrik tesisatına elektrik ileten kabloların hasar görmesi durumunda da elektrik çarpması riski bulunur.

Bir cok seyyar jeneratör, bir uzatma kablosu ile elektrik hattına bağlanır ve bu kablo çalışma alanının içinden geçer. Bunun sonucunda zaman içinde kablo izolasyonu hasar görür ve kabloda açılan bölümlerden insanlara doğrudan veya farklı bir metal eşya aracılığıyla elektrik çarpar.

Jeneratörlerin egzoz gazları karbon monoksit gibi tehlikeli gazlar içerir. Jeneratörler kapalı alanlarda kullanıldığında, bu gazların birikmesi ve karbon monoksit zehirlenmesi oluşması mümkündür.

Jeneratörler fosil yakıt kullanırlar. Yanlış yakıt kullanımı veya yakıt dökülmesi gibi durumlar yangın riskini artırabilir. Ayrıca çalışan jeneratör yüksek ısı üretir. Bu ısının kolay tutuşan kağıt gibi farklı malzemelerle birleşmesi yangınlara neden olabilir.

Jeneratörler ağır, büyük ve hareketli parçaları olan cihazlardır. Sabit jeneratörlerde montaj sırasında, seyyar jeneratörler ise taşınırken fiziksel yaralanmalar meydana gelebilir. Ayrıca dönen parçalarda yeterli koruyucu olmaması durumunda uzuv sıkışması da oluşabilir.

Jeneratör Kullanımında Alınacak Önlemler

Jeneratörlerde görülen tehlikelere karşı çeşitli iş güvenliği önlemleri alınarak oluşabilecek risklerin önüne geçmek veya etkilerini hafifletmek mümkündür.

Öncellikle jeneratörlerin düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Bu, cihazın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve olası riskleri azaltır. Ayrıca yılda 1 defa periyodik muayene yapılarak jeneratörün güvenlik fonksiyonlarının doğru çalıştığı ve çevresine karşı risk oluşturup oluşturmadığı kontrol edilmiş olur.

Jeneratörler doğru bir şekilde topraklanmalı ve elektrik tesisatına bağlanmalıdır. Tesisat bağlantısı, profesyonel kişiler tarafından yapılmalı, eğer sadece gerekli durumlarda geçici bağlantı yapılıyorsa, bu bağlantı en kolay ve risksiz şekilde tasarlanmalıdır Bu sayede elektrik çarpması riski azalmış olacaktır.

Jeneratör üreticisinin belirttiği yakıt tipi kullanılmalıdır. Yakıtı doğru bir şekilde depolayın ve dökülmesini önleyin. Ayrıca jeneratör çevresinde yakıcı ve kolay yanıcı maddeler bulunmasına engel olun. Kolay erişilebilir bir alanda yangın söndürme cihazı hazır bulunmalıdır.

Jeneratörlerin kapalı alanlarda kullanılması riskli olabilir. Jeneratörler dışarıda açık bir alanda kullanılmalıdır. Karbon monoksit zehirlenmesini önlemek için jeneratörü kapalı bir alanda çalıştırmamak gereklidir. Eğer bu durum zorunluysa egzoz gazının doğru şekilde dışarı atılması ye jeneratör yakıtının doğru şekilde yanabilmesi için yeterli hava girişi sağlanmalıdır.

Açık alanda kullanılan jeneratörler ise yapılardan en az 5-6 metre kadar uzakta çalışmalıdır. Toz ve yağmura karşı da yeterli IP koruma derecesi sahip olmalıdır. Açık havada çalışan jeneratörler için normal koşullarda IP23 koruma derecesi yeterli olup jeneratör kurulumu ve kullanımı sırasında yapılacak bir risk değerlendirme ile doğru IP koruma derecesi tespit edilebilir.

Jeneratörün çevresinde kullanma talimatı ve acil durum talimatı yer almalıdır. Ayrıca, acil durumda ulaşabileceğiniz bir kişinin telefon numarası ve diğer gerekli iletişim bilgileri de burada bulunmalıdır.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

E-posta listesine abone olun
İş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmeler, haberler ve bültenler e-posta adresinize gelsin.
İstediğiniz zaman listeden çıkabilirsiniz.
Bunları da beğenebilirsiniz
2 Yorumlar
  1. ÖZLEM diyor

    Bu konu hakkında bilgi vermeniz çok güzel. Genellikle türkçe içerikler az oluyor fakat böyle güzel içerikler görmek ve okumak çok zevkli.

  2. FİLİZ diyor

    Verdiginiz bilgiler için teşekkürler , güzel yazı olmuş

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Size daha iyi hizmet sunmak için "çerezleri" kullanıyoruz. Sitemizi kullanarak çerezlere izin verdiğini kabul etmiş sayılıyorsunuz. Tamam Daha Fazla Bilgi