msds
osgb
etiketleme kilitleme

Yaşam Güvenliği Nedir?

İş güvenliği uygulamalarının artık hayatımızın içine girdiği bu dönemde, her alanda sorumlulardan önlem almasını bekliyoruz. Peki tehlikeler sadece iş hayatında mı var ? Ev ve sosyal yaşam ortamında yaşanan kazalar nedeniyle ölümlerin en az iş kazaları kadar çok olduğunu söylesem ne düşünürsünüz ?

Yaşam Güvenliği Nedir ?

Yaşam güvenliği, günlük yaşamın her anında karşılaştığımız tehlikeleri en aza indirme düşüncesidir. Yaşam güvenliği aslında iş güvenliği kavramını da kapsayan bir kavram olması gerekirken, son derece gündem dışı ve aslında hiç yokmuş gibi düşünülen bir kavramdır. Halbuki ömrümüzün geneline baktığımızda vaktimizin çoğunu iş ortamı dışında geçiriyoruz ve maruz kaldığımız tehlikeler iş ortamındaki tehlikelerden çok daha fazla.

Dünya’da ve Türkiye’de yaşam güvenliği ile ilgili yapılan kapsamlı araştırma sayısı çok azdır. Bu da aslında iş güvenliğinin ticari işlem hacmi olan bir sektör haline getirildiğini çok net gösteriyor. Sonuçları en az iş kazaları kadar ağır olan bir kavram hakkında araştırma yapılmamasının başka nedeni olamaz.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca yapılan araştırmaya göre son 5 yılda yaklaşık 120.000 çocuk ev kazası sonucu hastaneye getirilmiş ve yaklaşık 2000′i hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de ev kazalarına ilişkin yapılan çeşitli araştırmalara göre tüm kazaların %18-25′ini ev kazaları (ev ve bahçesinde olan) oluşturmaktadır. Nitekim 1990 yılında Ankara il merkezindeki hastaların %22.7’sini ev kazalarının oluşturduğu görülmüştür. İstanbul’da 2001 yılında 11 hastanede yapılan bir araştırmada acil vakaların 1/3 ünü ev kazalarının ortaya çıkmıştır.

Düzenli istatistik tutulan İngiltere’de ise her yıl kaza nedeniyle gerçekleşen ölümlerin % 40’ı ev kazaları kategorisindedir.

Ev ve Sosyal Hayatta Kaza Tipleri Nelerdir ?

Çalışma ortamı haricinde kazaların ve tehlikelerin en çok olduğu alanlar evlerdir. Bu bir çoğumuza inandırıcı gelmese de birazdan okuyacaklarınız sizi buna inandıracaktır. Ev dışında ise trafik ve özellikle seyahat ve eğlence ortamları diğer tehlikeli ortamlardır.

Çok sık karşılaştığımız tehlikeler ;

Bu tehlikelerin en sık görüldüğü alanlar ise mutfaklar, yüzme havuzları, geziler ve amatör spor aktiviteleridir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.