osgb
etiketleme kilitleme

En İyi Oturma Pozisyonu Nedir?

Günün büyük bölümünde oturmanın kardiyovasküler yani kalp ve damar hastalıkları ve diyabet riskini arttırdığını gösteren birçok araştırma mevcut. Bu açıdan baktığımızda sürekli oturmak, sigara içmekle eşdeğer seviyede zararlı olarak görülebilir. Daha kötüsü, sigaranın etkileri büyük oranda sigara içenleri etkilerken oturmak hepimiz için kaçınılmaz bir alışkanlık.

Teknoloji, bizi bilgisayarlara ve elektronik cihazlara neredeyse bağımlı hale getirdiğinden çoğumuz hiç olmadığı kadar uzun süre oturuyoruz.

Elbette masa başı bilgisayar ile yaptığımız işimizi bir anda tüm gün yürümeyi veya aktif kalmayı gerektiren bir işle değiştirmek kolay değildir. Ancak sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz tek bir şey var: o da doğru oturmak.

Doğru Oturma Pozisyonu Nasıldır

Ergonomi, bulunduğumuz ortamın veya kullandığımız eşyaların vücudumuzun yapısına tam olarak uygun olma halidir. Ancak insanalar birbirinden farklı vücut yapılarına ve tercihlere sahiptir. Dolayısıyla herkes için uygun olan standart bir doğru oturma pozisyonu yoktur demek yanlış olmaz.

Sizin için en doğru oturma pozisyonunu bulmak için bazı farklı pozisyonları denemeniz gerekebilir. Birkaç farklı pozisyon, yükseklik, açı vb. durumu denedikten sonra kendiniz için en uygun oturma pozisyonunu bulabilirsiniz.

Bu yazıda, oturma pozisyonunu ve duruşumuzu etkileyen sandalye, ekran yerleşimi, mouse ve diğer faktörleri inceleyeceğiz.

Sırtınızı Destekleyin

Ergonomik ofis sandalyeleri, otururken kemik ve kaslardaki baskıyı için tasarlanmıştır. Ancak bu sandalyeler maliyet açısından biraz pahalı olabilir. Elbette ergonomik ofis sandalyeniz yoksa bile tamamen çaresiz değilsiniz. Vücudunuzu rahatlatmanın başka yolları da var.

Örneğin sırt desteği olmayan bir sandalyede küçük bir havluyu rulo yaparak beliniz ile sandalye arasına koyabilirsiniz. Küçük yastık veya bel desteği amacıyla satılan sünger destekleri de kullanabilirsiniz. Böylece belinizi istediğiniz gibi destekleyebilirsiniz.

Sandalyeyi Ayarlayın

Ofis koltuğunuzu, bacaklarınız yere paralel olana ve dizleriniz kalçalarınızla aynı hizada olana kadar yukarı veya aşağı hareket ettirin. Kollarınız da yere paralel olmalıdır.

Bu pozisyonda ayaklarınız yere basarken daha az güç harcayacaktır. Eğer sandalyeyi bu pozisyona getirecek şekilde ayarlamak mümkün değilse ayaklarınızı yükseltmek için ayak desteği kullanın.

Kollarınız da tam olarak dirsekleriniz L olacak şekilde uzanabilmelidir.

Tavsiye Yazı: Ofis Koltuğu Nasıl Olmalıdır

Ayaklarınızı Yere Basın

Vücut ağırlığınızın kalçalarınıza eşit olarak dağıldığından emin olun. Dizlerinizi doğru bir açıda bükün ve dizlerinizin kalçanızla aynı seviyede veya biraz aşağıda olduğundan emin olun.

Ayaklarınız yere düz basmalıdır. Eğer topuklu ayakkabılar giyiyorsanız, çıkarmak daha rahatlatıcı olabilir. Ayaklarınız yere ulaşamıyorsa, ayak desteği kullanın.

Bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Bu oturma şekli kan dolaşımını olumsuz etkilediği gibi kasların da fazla gerilmesine neden olacaktır.

Ekranı Göz Hizasında Tutun

Oturduğunuz yerden ekranı tam önünüze, tam kolunuzun boyu kadar mesafede yerleştirin.

Daha sonra, monitörün yüksekliğini ayarlayın. Bilgisayarınızın ekranının üst kısmı göz seviyenizin en fazla 5 santimetre üstünde olabilir. Çok alçak veya çok yüksek bilgisayar monitörleri boynunuza ve gözlerinize zarar verebilir.

Monitörün yüksekliğini altına kitap veya kağıt koyarak ayarlayabilirsiniz. Ancak kitapların kitaplıkta durmasını istiyorsanız monitör yüksekliğini ayarlamak için satılan aparatları da kullanabilirsiniz.

Klavyeyi Doğru Yerleştirin

Klavye tam olarak monitörün önünde durmalıdır. Klavye ile masanın kenarı arasında en az 10-15 cm boşluk olmalıdır. Böylece bilekleriniz yazarken masadan destek alabilir.

Hatalı klavye yerleşimi ve kullanımı, bilek ve parmakların zorlanmasına neden olup karpal tünel sendromu veya tenisçi dirseği gibi hastalıklara yol açabilir.

Fareyi Doğru Kullanın

Bilgisayar, fareniz ve klavye aynı yüzeyde olmalı ve kolayca erişilebilir olmalıdır. Yani klavye veya farenin yanda veya altta olduğu masalar uygun değildir.

Herhangi bir eşyaya ulaşmak için uzanmak zorunda kalmamız kas gerginliğine ve yorgunluğuna neden olabilir.

Fareyi kullanırken bilek mutlak düz olmalıdır. Üst kolunuz yanınızda olmalı ve elleriniz dirseklerinizin biraz daha alt seviyesinde olmalıdır.

Sık Kullanılan Eşyaları Yakında Tutun

Zımba, telefon veya not defteri gibi sık kullandığınız eşyalar, otururken size çok yakın olmalıdır. İhtiyacınız olan eşyalara ulaşmak için uzanmak, kasları zorlayabilir. Tekrarlanan bükülmeler ve esnemeler kas ve eklem ağrılarına yol açabilir.

Kulaklıklı Telefon Kullanın

Eğer telefonla konuşarak çok fazla vakit geçiriyorsanız ve aynı zamanda klavye kullanmak veya not almanız gerekiyorsa mutlaka kulaklık kullanın.

Telefonun ahizesini omuz ve kafanızla sıkıştırarak tutmak, zaman içinde kaslarda ağrıya veya bağ zedelenmelerine yol açabilir.

Düzenli Ara Verin

Uzun süre hareketsiz oturmak kan dolaşımını yavaşlatır ve kas ağrılarına neden olabilir. Bunu önlemek için sık sık ara verin. Masanızdan kalkın ve hareket edin.

Mola verdiğinizde ayağa kalkın ve mümkünse masanızdan uzaklaşın. Omuzlarınızı yukarı aşağı hareket ettirerek kan dolaşımınızı tekrar hızlandırmayı deneyin.

Gün boyunca birkaç kısa mola, birkaç uzun moladan daha iyidir. Mümkünse, her 30 dakikada bir 2 dakikalık bir mola verin. Böylece en azından her saat içinde kalkıp hareket etmiş olursunuz.

Günümüzde ofiş çalışmaları çok fazla hareket etmeye imkan vermiyor. Bütün gün oturmak sağlığınıza zarar verebilir. Yine de, sadece duruşunuzu iyileştirerek sağlığınızı iyileştirmek için çok şey yapabilirsiniz.

Ergonomik olarak tasarlanmış birkaç ürün kullanmak ve düzgün oturmayı öğrenmek, kaslarınızdaki ve kemiklerinizdeki yıpranmayı ve ağrıları azaltmak için önemli adımlar olabilir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.