osgb
etiketleme kilitleme

İş Güvenliği Uzmanı İş Olanakları

İş aramak, her sektörde olduğu gibi iş güvenliği uzmanları için de zor bir süreçtir. Ülkemizde 2018 yılı Şubat ayı itibariyle yaklaşık 108200 iş güvenliği uzmanı vardır. Bu iş güvenliği uzmanlarının yaklaşık %25’i İstanbul’da yer almaktadır.

İşyeri ve sigortalı personel sayısı hesaplanıp mevcut iş güvenliği uzmanlarının büyük bölümünün de şu anda çalıştığı düşünüldüğünde iş güvenliği uzmanı iş imkanlarının fazla olması beklenebilir.

2018 Yılı Şubat Ayı İş Güvenliği Uzmanı Sayıları

En bilinen iş arama sitelerinden birinde sadece “iş güvenliği uzmanı” başlığı olarak arama yapıldığında karşımıza yaklaşık 500 tane iş ilanı çıkıyor. Bu da iş güvenliği uzmanı arayan firma sayısının hiç de az olmadığını gösteriyor.

Bilinen bir kariyer sitesinde yer alan aktif “iş güvenliği uzmanı” ilan sayısı.

Ancak iş güvenliği uzmanı çalışma koşulları, maaşlar ve yaşanan şehirde iş olmaması gibi etkenler nedeniyle iş güvenliği uzmanları genel olarak iş olanaklarının yetersiz olduğundan şikayet ediyor.

İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Türleri

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş güvenliği uzmanı olarak iki farklı şekilde çalışabilirsiniz;

  • Bir firmada tam veya kısmi zamanlı olarak,
  • OSGB’de firmanın görevlendirdiği işyerlerine hizmet vererek,

Bunun yanında ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı en fazla inşaat sektöründe ve OSGB firmaları aracılığı ile istihdam edilmektedir. İş aramaya başlamadan önce ne tür bir çalışmaya ve hangi sektörlere uygun olduğunuza karar vermeniz gerekir.

Bir firmada tam zamanlı çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Tam zamanlı çalıştığınız firmada karşılaşacağınız tehlikeli ortam sayısı azdır ve sadece tek sektöre ve tek işyerine konsantre olursunuz. Bu da size avantaj sağlar. Ancak firmanın bakış açısına göre zaman içerisinde çalışma temponuz azalabilir. Birkaç yıl sonra sadece tek sektör hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Birden fazla firmada kısmi süreli olarak da çalışabilirsiniz. Tam olarak verimli olabileceğiniz kadar firma ile anlaşır, kendi tercih ettiğiniz sektörlerde çalışabilirsiniz. Bu sayede diğer çalışma şekillerinden daha yüksek kazanç elde etme şansınız vardır. Ayrıca bir firmada tam zamanlı çalışmaya kıyasla farklı sektörlerde tecrübe edinebilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Bireysel İş Güvenliği Uzmanlığı Yapmak

OSGB’de çalışmak ise her şeyden biraz bilmek ve çok gezmekten hoşlananların yapabileceği çalışma şeklidir. Normal bir OSGB, sizi en az 15-20 farklı iş yerine görevlendirecektir. Her iş yerinin evrakları, saha uygulamaları, eğitimleri farklı olacağından hepsine ayrı ayrı yoğunlaşmak zor olacaktır ancak çok farklı sektörlerde tecrübe sahibi olmak da avantaj olacaktır.

Tavsiye Yazı: OSGB Nedir? OSGB Kavramı

İş güvenliği uzmanı olarak alternatif çalışma ve para kazanma yolları da vardır. Bunlar özellikle uzmanı olduğunuz konularda eğitim, danışmanlık veya hizmet verme şeklinde olabilir.

Tavsiye Yazı: İş Güvenliği Uzmanı Olarak Para Kazanma Yolları

İş Arama Yolları

İş güvenliği uzmanı olarak iş arayabileceğiniz bir çok farklı ortam mevcuttur. Ancak iş aramaya başlamadan önce çalışmak istediğiniz sektörleri, çalışmak istediğiniz şehir veya bölgeleri ve çalışma şeklinizi belirlemeniz önemlidir. Bu sayede aradığınız iş ilanlarını çok daha hızlı bulabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanı olarak diğer uzmanlık dallarında olmayan imza sorumluluğu vardır. İş arama sürecinde sorumluluk alacağınızı bilerek adım atmanız kariyeriniz açısından çok önemlidir.

İş arayabileceğiniz ortamlar ;

Kariyer siteleri,
⇒ Sosyal paylaşım sitelerindeki gruplar (Facebook, linkedin)
 E-posta grupları,
 Forum Siteleri,
 Arkadaş çevreniz.

Bu ortamlarda profil oluşturup, özgeçmiş paylaşıp veya verilen ilanlara başvurarak iş bulabilirsiniz.

Tavsiye Yazı : İş Bulma Siteleri

İş Güvenliği Uzmanı Kariyer Gelişimi Nasıl Olmalıdır ?

İş güvenliği uzmanı olmadan önce aldığınız lisans eğitimi ve sahip olduğunuz iş güvenliği uzmanlığı sertifikası asla iyi bir iş güvenliği uzmanı olmanız için yeterli değildir. İş güvenliği, sürekli araştırma, gelişme ve bilgi birikimi gerektiren bir meslektir. Aldığınız iş güvenliği eğitimi bilgi birikimi için yeterli değildir. Bu nedenle aldığınız eğitimlerin ve yaptığınız çalışmaların sadece özgeçmişinizde birer bilgi olarak kalmayıp kariyerinize pozitif yönde etki etmesi gerekir.

Öncelikle mezun olduğunuz bölüm ile iş güvenliği arasındaki ilişki hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gereklidir. Üniversitede neredeyse her bölümde iş güvenliği ile ilgili olabilecek dersler verilmektedir. Ders olarak olmasa bile aldığınız eğitimin iş güvenliği alanında nasıl kullanılacağını düşünmelisiniz.

Örneğin Kimya bölümü mezunu olarak kimyasal maddelerle çalışma yaparken gerekli iş güvenliği kurallarını bilmeniz size büyük avantaj sağlar. Fizik bölümü mezunu olarak çalışma alanındaki mekanik risklerle ilgili bilgi edinebilirsiniz. Çalışma ekonomisi gibi daha sosyal ağırlıklı bölüm mezunu olanların ise iş güvenliği ve iş mevzuatı hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları önemlidir.

Bunun yanında mutlaka iş güvenliği uygulamalarının temelini bilmelisiniz. Örneğin iş güvenliği uzmanı çalışma süreleri veya iş ekipmanlarının periyodik muayene süreleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Buraya kadar yazılanlar sizin iş güvenliği uzmanı olarak zaten biliyor olduğunuz konular olarak düşünülür. Diğer iş güvenliği uzmanları ile asıl fark bunlardan sonra ortaya çıkar.

İş güvenliği uzmanı olarak ek eğitim alabileceğiniz bir çok konu vardır. Bunlar, patlamadan korunma dokümanı hazırlama, malzeme güvenlik bilgi formu (msds) hazırlama, risk değerlendirme yöntemleri, yüksekte çalışma, iş hukuku gibi konular olabilir.

Bu eğitimler haricinde sosyal medya veya farklı platformda mesleğinizle ilgili paylaşımlar yaparak bilginizi ön plana çıkarabilirsiniz. Günümüzde kişilerin kendi meslekleri ile ilgili blog yazmaları iş arama sürecinde çok olumlu etki göstermektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Maaşı Ne Kadardır ?

İş güvenliği uzmanlığı, diğer tüm mesleklerde olduğu gibi belirli maaşı olmayan bir meslektir. Şirketler iş güvenliği uzmanı maaşı belirlerken kendi beklentilerine uygun hareket ederler. Yani bir şirket işe almak istediği iş güvenliği uzmanından tecrübe, yetkinlik gibi kriterler bekliyorsa maaş seviyesi daha yüksek olacaktır.

Bunun yanında iş güvenliği uzmanı olarak çalışacağınız sektör de maaş miktarını belirleyen önemli bir kriterdir. Örneğin büyük bir inşaat projesinde çalışan 5-6 yıl tecrübeli bir iş güvenliği uzmanı 7-8 bin lira civarında maaş alırken aynı iş güvenliği uzmanı farklı sektörde 3 bin lira maaş ile çalışabilir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.