İş güvenliği uzmanları, çalıştıkları sürelere göre farklı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası sahibi olurlar. Bunlar;
- A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası
- B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası
- C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası
olmak üzere isg sınıfları değişir. İş sağlığı ve güvenliği sınıfları, iş güvenliği uzmanlarının hangi tehlike sınıfı altındaki firmalara hizmet verebileceğini belirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi alıp iş güvenliği sınavında başarılı olan herkes c sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası almaya hak kazanır. C sınıfı isg sertifikası sahibi olanlar sadece az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yapabilirler.
Ancak 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun geçici maddesine göre tehlikeli sınıfta da görev yapabilirler. Bunun nedeni tehlikeli sınıfta görev yapabilecek b sınıfı iş güvenliği uzmanı sayısının henüz yeterli sayıda olmamasıdır.
Bunun haricinde eğer bir iş yerinde tam zamanlı çalışan a sınıfı iş güvenliği uzmanı varsa, tehlike sınıfına bakılmaksızın c sınıfı iş güvenliği uzmanı görev yapabilir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası
B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olmak için en az 3 yıl c sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak veya iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans programını bitirmek gereklidir. Gerekli şartları taşıyan kişiler isg sınavı başvurusu yapmaya hak kazanırlar.
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavı kazanan kişişel b sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olurlar.
B sınıfı iş güvenliği uzmanları, tehlikeli ve az tehlikeli tüm iş yerlerinde görev yapabilirler.
C sınıfı sertifika sahibi olup b sınıfı iş güvenliği sınavına girecek olan adayların, sınav öncesi iş güvenliği kursuna giderek 90 saat sınıf eğitimi + 90 saat uzaktan eğitim alması gereklidir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası
A sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası sahibi olmak için en az 4 yıl b sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak ve bunu belgelemek gereklidir.
İş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl teftiş yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri, en az beş yıl uzman olarak çalışmış Bakanlık iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği doktorası yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar da A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olmaları halinde sertifika almaya hak kazanırlar.
A sınıfı iş güvenliği uzmanları tüm tehlike sınıflarındaki iş yerlerinde görev yapabilirler. Ayrıca 5 yıl boyunca a sınıfı olarak görev yapan uzmanlar, eğitim kurumlarında eğitici olabilirler.
Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.