osgb
etiketleme kilitleme

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi

İş güvenliği uzmanı olmak için, MEB tarafından yetkilendirilmiş bir iş güvenliği uzmanlığı kursundan eğitim almak gereklidir. Bu kursların amacı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis veya teknik elemanlara, mesleki becerilerini işyerlerinde uygulayabilmeleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini kazandırmaktır.

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitiminin Şartları

İş güvenliği uzmanlığı kursu teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur. Eğitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler yani stajlar, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunan bir işyerinde yapılır.

İş güvenliği uzmanları, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimine katılmak zorundadırlar. Bu eğitimin süresi otuz saatten az olamaz.

İş güvenliği kursuna başvurmak için, başvuru yapılan eğitim kurumuna hitaben yazılan ve adayın hangi iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacağını belirten ve T.C. kimlik numarası ile iletişim bilgilerini içeren başvuru yazısı ve mühendis, mimar veya teknik eleman olduğunu gösteren diploma veya mezuniyet belgesi gereklidir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı

İş güvenliği eğitimini tamamlayanlar, ÖSYM tarafından düzenlenen iş güvenliği uzmanlığı sınavına girerler. Bu sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır ve iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanırlar.

Girdiği sınavda başarılı olamayan adaylar diledikleri kadar sınava girebilirler.

Tavsiye Yazı : İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Nasıl Çalışılır ?

İş Güvenliği Uzmanlığı Kursu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

İş güvenliği kursları, mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olmalıdır. Bunun yanında eğitici kadrosunun yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması da önemlidir. Özellikle üniversitelerde öğretim görevlisi olarak görev yapan eğitmenler ve çalışma hayatında fiilen bulunmuş tecrübeli A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu kurslar tercih edilmelidir.

Bulunduğunuz şehirde yetkilendirmiş kursları İSG-KATİP sayfasında yetkili firma ve kurumlar sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Kurs seçiminde mümkünse kursun daha önceki sınavlarda elde ettiği başarı oranları da incelenmelidir. Teorik eğitim yani staj eğitimi konusunda kursların desteği de çok önemlidir zira bir çok aday kendi çabalarıyla staj yeri bulmakta zorlanacaktır.

İSG Sınavına Girme Hakkı

İş güvenliği uzmanı olma koşullarına sahip mühendis veya teknik bölüm mezunu kişiler başvuru sürelerine uygun olmak şartıyla iş güvenliği kurslarına giderek sınava girme hakkı kazanırlar.

Daha önceden iş güvenliği uzmanlığı belgesi alan iş güvenliği uzmanları ise sertifika sınıfına göre çalışma süresini doldurduktan sonra sınav başvurusu yapabilir.

Bu çalışma süresi;

  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavı için 3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmak,
  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavı için 4 yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktır.

ÖSYM tarafından belirlenen kurslara son kayıt tarihi itibariyle bu süreleri doldurmuş uzmanlar, bir üst sertifika sınavına kayıt olabilirler.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.