msds
osgb
etiketleme

İş Yerinde Hangi Kayıtlar Tutulmalıdır?

Sağlıklı Yaşam

İş güvenliği ile ilgili faaliyetlerin zaman içinde geçtiği süreçlerin kayıtlarını tutmak, yapılan çalışmaların takip edilmesi ve gelinen noktanın belirlenmesi açısından çok önemlidir. Ayrıca mevzuat açısından yükümlülüklerin ispatı konusunda da yazılı kayıtlar büyük önem taşır.

Hangi Kayıtlar Tutulmalıdır?

İş yerinde hangi kayıtların ne kadar süre ile saklanacağı İş sağlığı ve güvenliği kanunu, ilgili yönetmelikler ve tebliğlerle belirlenmiştir ancak kayıt tutma konusunda mevzuat sınırlarında kalmaz zorunda değilsiniz. Yaptığınız her çalışma, rapor, faaliyet vb. uygulama için kayıt tutabilirsiniz.

Öncelikle tutulması gereken kayıtları listelersek ;

Risk Değerlendirme Raporu, Risk İzleme Kayıtları

Risk değerlendirme raporu, sadece yazılı kayıt olarak duracak bir rapor değil aynı zamanda mevcut tehlike ve riskleri takip edeceğiniz canlı bir rapordur. Yeterince etkin bir rapor hazırlarsanız, zaman içinde hangi tehlike için hangi önlem alınmış çok rahat görebilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Tespit ve Öneri Defteri

Tespit ve öneri defteri, iş yerinde tespit ettiğiniz tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri işverene bildirme amacıyla yazdığınız bir defterdir. Onaylı olması nedeniyle resmi olarak geçerli bir defterdir.

Tavsiye Yazı: Tespit ve Öneri Defteri Nasıl Kullanılır?

Yıllık Faaliyet ve Eğitim Planları

Faaliyet ve eğitim planları, mevzuatta yeri olan dokümanlardır. Ancak bu kayıtları sadece yönetmelik gereği hazırlamak yerine etkin olarak kullanmak işlerinizi daha düzenli ve planlı yürütmenizi sağlar. Ayrıca hangi eğitimi en son ne zaman verdiğinizi ve hangi faaliyetlerin periyotlarının geldiğini kolaylıkla izleyebilirsiniz.

yıllık plan

Tavsiye Yazı: Yıllık Planlar ve Faaliyet Raporları Nasıl Hazırlanır?

Periyodik Muayene ve Ölçüm raporları

Asansör, forklift, hidrofor vb. ekipmanların, topraklama ve paratoner gibi elektrik tesisatı ile ilgili ölçümlerin yılda en az 1 defa yaptırılması gereklidir. Bu ölçümlerin sonuçlarını içeren raporlar hem size ilgili ekipman ve tesisatın durumunu gösterecektir hem de muayene yükümlülüğünüzü yerine getirdiğinize dair ispat olacaktır.

İçme ve Kullanım Suyu Analiz Raporları

Kullanım sularının yılda en az 1 defa, içme sularının ise her ay kimyasal analizlerinin yaptırılması gereklidir. Bu ölçümlerin sonuçlarını içeren raporlar hem size suların durumunu gösterecektir hem de analiz yükümlülüğünüzü yerine getirdiğinize dair ispat olacaktır.

Tatbikat Kayıtları

İş yerinde her yıl mutlaka tahliye tatbikatı yapılmalıdır. Bu tatbikatlar acil durumlarda çalışanların hızlı ve güvenli bir şekilde işletmeyi tahliye etmesine fayda sağlar. Tatbikatların etkin ve gerçeğe uygun yapılması için önceki tatbikatlarda yaşanan aksaklıklar ve iyileştirme önerileri mutlaka kayıt altına alınmalıdır.

Tavsiye Yazı : Tatbikat Nasıl Yapılır ?

İş Kazası Kayıtları

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince tüm işletmeler, yaşanan iş kazalarının kayıtlarını tutmalı ve sosyal güvenlik kurumuna bildirmelidir. Bunun yanında mevzuata göre bildirim zorunluluğu olmayan olayların da kayıtlarının tutulması, işletme açısından gelecek kazaları önlemek adına önemlidir.

Tavsiye Yazı: İş Kazası Kayıtları Nasıl Tutulur?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu Toplantı Tutanakları

İSG Kurulu toplantı kayıtları, tespit ve öneri defteri gibi resmi evrak sayılmaktadır ve işverene bildirim yerine geçer. Bu nedenle toplantılarda yapılan görüşmeler, alınan kararlar ve önceki toplantılar sonucunda alınan kararların uygulama durumu kayıt altına alınmalıdır.

Bu kayıtlar haricinde, yapılan tüm faaliyetlerin kayıtlarını tutabilir, gerektiğinde geçmişe dönük tarama yapabilirsiniz. Kayıt tutma alışkanlığı işlerinizi daha düzenli ve etkin yapmanızı sağlayacak, aynı zamanda kanuni yükümlülüklerinizi yerine getirdiğinizin de ispatı olacaktır.

Tavsiye Yazı: İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.