osgb
etiketleme kilitleme

İSG Yöneticilerinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir ?

Orta ölçekli işletmeler ve üretim yapan işyerleri, çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik şartlarını sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği alanında birçok kural ve düzenleme yapmak durumundadır.

İş güvenliği kuralları ve düzenlemelerin etkili olabilmesi ve düzenli uygulanabilmesi için yönetim seviyesinde oluşturulmaları ve takip edilmeleri çok önemlidir.

Bu nedenle özellikle orta-büyük çaplı imalat yapan firmalar, çok şubeli firmalar ve geniş çalışma alanında çalışan firmalarda iş sağlığı ve güvenliği yöneticisi görevlendirmek iş güvenliği süreçlerini yönetmek açısından çok faydalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Nasıl Olunur ?

Bir çok sektörde yönetici olmak için o konuda uzman olmak öncelikli şart olarak kabul edilmez. Yönetici olarak çalışan kişilerden beklenen şeylerin başında organizasyon ve yönetim becerileri gelir. Yönetici bulunan bir bölümde mutlaka o konuda uzman olan kişiler de bulunacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği ise diğer konulara göre yöneticilik tecrübesi haricinde biraz daha iş güvenliği bilgi ve tecrübesi gerektiren bir pozisyondur.

İyi bir iş sağlığı ve güvenliği yöneticisi öncelikle tüm iş güvenliği mevzuatına hakim olmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği alanında genel tecrübenin yanı sıra işletmenin faaliyet alanındaki iş güvenliği uygulamaları konusunda tecrübeli olması tercih edilir.

Bunun yanında bir iş güvenliği yöneticisinin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü yenilik, teknoloji ve gelişmeyi takip edecek vizyonu olmalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Ne Yapar ?

Bir iş sağlığı ve güvenliği yöneticisi, şirketteki tüm sağlık ve güvenlik programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumludur. Tüm çalışanların güvenli koşullar altında çalışması ve uygun önlemlerin uygulanması isg yöneticilerinin görevleri arasındadır.

İSG yöneticileri, potansiyel riskleri tespit etmek ve gerekli tedbirleri planlamak için güvenlik politikalarını inceleyen, güncelleyen ve risk değerlendirme yapan uzman ekibi yönetir.

İş sağlığı ve güvenliği yöneticisi, şirketin genel iş akışının değerlendirmesini dikkate alarak çalışma alanları, çalışma yöntemleri, ekipmanlar ve kullanılacak kişisel koruyucu donanım tipleri hakkında gerekli politikaları belirler.

Doğru bir iş sağlığı ve güvenliği politikası için işyeri genelinde sürekli olarak farkındalık, bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yürütülmelidir. İSG yöneticileri çalışanlara yönelik eğitim programlarını eğer varsa eğitim birimleri ile beraber planlamalıdır.

Örneğin bir inşaat alanında çalışan bir isg yöneticisi, çalışanların şantiye alanına özgü iş güvenliği önlemleri hakkında eğitilmesinden de sorumludur.

İş sağlığı ve güvenliği yöneticilerinin en önemli görevlerinden biri de liderlik yapmaktır. Örneğin iş güvenliği ile ilgili çalışmalarda öncü olmak veya çalışma alanında iş güvenliği kurallarına diğer çalışanlara göre çok daha fazla uyum sağlayarak örnek olmaları gereklidir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.