msds
osgb
etiketleme

Ramak Kala Olay Nedir?

Sağlıklı Yaşam

Ramak Kala olay, kişilere, işyerinin fiziki bütünlüğüne veya ekipmanlara zarar verme potansiyeli olduğu halde zarar vermeyen olaylar olarak tanımlanır. Günlük hayatta “az kalsın” “neredeyse” “ucuz atlattık” “kıl payı” gibi tabirlerle ifade edilen olaylar ramak kala olaylara örnektir. İngilizce “near miss” olarak ifade edilir.

Ramak kala olaylar, iş kazalarının habercileridir. Ramak kala olayları birçok durumda kimsenin yaralanmadığı iş kazaları olarak da düşünebiliriz. Bu nedenle yaralanmalı iş kazalarını önleyebilmek için ramak kala olaylar çok iyi analiz edilmelidir.

Ramak Kala Kayıtlarının Tutulması

Ramak kala olayların kayıt altına alınması iş kazalarını önlemek için gereklidir. Aynı zamanda “İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği” Madde 8 ve Madde 12, ramak kala olay kayıtlarından bahseder. Bu nedenle ramak kala olayların kayıtlarını tutmak aynı zamanda kanuni bir zorunluluktur.

Ancak çoğu zaman ramak kala olayları tespit etmek veya çalışanların bildirmesini sağlamak mumkun olmamaktadır. Bunun icin çesitli tesvik edici ve çalısanların ramak kala bildirimi yapmasını kolaylastıracak yöntemler geliştirmek gerekebilir.

Ramak kala olaylar, aynı zamanda risk değerlendirme çalışmasının da bir parçasıdır. Riskler tespit edilip değerlendirilirken ramak kala kayıtları mutlaka incelenmelidir.

Ramak Kala Olayların Tespit Edilmesi

Ramak kala olayların tespit edilmesinde çalışanların rolü büyüktür. Bu nedenle çalışma ortamında, çalışanların karşılaştıkları veya gördükleri ramak kala olayları bildirebilecekleri bir yöntem olmalıdır.

Birçok işyeri, çalışma alanlarına ramak kala bildirim kutusu koyarak çalışanlardan ramak kala olayları not ederek bu kutuya atmalarını bekler. Benzer şekilde dijital ortamda da ramak kala bildirim formu uygulaması da kullanılabilir.

Ancak eğitim seviyesi yuksek olmayan çalısanlar icin, yasadığı olayı uzun uzun yazarak anlatmak caydırıcı ve belki de imkansiz olacaktır. Bunun yerine en yaygın ramak kala olayların görsel olarak bulundugu bir form hazırlayarak çalısanlardan en ilgili olani isaretleyip kutuya atmaları istenebilir.

Alternatif olarak “dustum, araç çarpıyordu, aletle neredeyse elime vuracaktım” gibi ifadelerin yer aldığı formlar da hazırlanabilir.

Ramak kala bildirim formlarında “neden?”, “ne zaman?”, “nasıl?” , ”nerede?” ve “ne sıklıkta” gibi sorularla ramak kala olayın detaylı tarif edilmesi istenmelidir. Ancak bu beklenti, eğitim seviyesi ile doğru orantili olmalıdır.

Çalışanları, ramak kala olayları bildirmeye teşvik etmek için bunu bir performans ölçüm kriteri haline getirmek veya küçük ödüller vermek faydalı olabilir.

Bununla beraber işyerinde iş güvenliği kültürü oluşturmak adına çalışanlara ramak kala olayların önemi hakkında bilgilendirme yapılması daha etkili olacaktır.

Ramak Kala Olay Kime Bildirilir?

Mevzuata göre, ramak kala olaylar işverene bildirilir. Ancak ramak kala olaylarin, teknik olarak bu olaylari yorumlayip siniflandiracak is guvenligi uzmani veya isg kuruluna bildirilmesi daha dogru bir uygulamadir. Bu tur yapilan ramak kala olay bildirimleri işverene yapilmis sayilir.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.

Bu içerik İsgnedir.com yazarı tarafından oluşturulmuştur. İsgnedir.com`un belirtmiş olduğu “İçerik Kullanım İzinleri”ne bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.